Rizelilerin çay için bekledikleri taban fiyat

Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç, "Yaş çay kilogram taban fiyatını 2014 yılında destekleme ile birlikte 1 lira 60 kuruş olarak belirledik. Yaş çay için bu fiyatın verilebileceğini ümit ediyoruz" dedi.

Rizelilerin çay için bekledikleri taban fiyat
Rizelilerin çay için bekledikleri taban fiyat
GİRİŞ 30.04.2014 14:59 GÜNCELLEME 30.04.2014 14:59
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Paliç, odada düzenlediği basın toplantısında, Giresun'dan Sarp'a kadar bölgedeki tüm sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin görüşlerini aldıktan sonra bir milyon insanı ilgilendiren 2014 yılı için yaş çay fiyatını belirlemek üzere oda meclisini topladıklarını belirtti.

Sivil toplum kuruluşlarından aldıkları teklifler doğrultusunda meclis üyeleriyle fiyat konusunda görüş alışverişinde bulunduklarını ifade eden Paliç, "2013 yılında yaş çay kilogram fiyatı olarak odamız 1 lira 50 kuruş talep etmiş, bakanlık fiyatı 1 lira 35 kuruş olarak açıklamıştı. Talep ettiğimiz fiyat ile açıklanan fiyat birbirine yakındır. Günümüz şartlarını göz önüne alarak bu yıl için değerlendirme yaptık. Yaş çay kilogram taban fiyatını 2014 yılında destekleme ile birlikte 1 lira 60 kuruş olarak belirledik. Yaş çay için bu fiyatın verilebileceğini ümit ediyoruz" diye konuştu.

Geçmiş yıllarda hükumetin yaş çay için verdiği fiyata özel sektör çay fabrikalarının çoğunun uymadığını öne süren Paliç, "Hükumetin verdiği fiyatın yarısına üreticiden çayını alanlar oldu. Bu durum üreticinin mağduriyetine yol açmıştır. Üretici çayını satabilmek için özel sektöre zor şartlarda veriyordu. Yaş çay sezonu öncesi çay alım politikaları konusunda duyarlı olunmasıyla birlikte artık özel sektör üreticiden çay almak için kapısında beklemeye başladı. Bunlar önemli gelişmeler" ifadelerini kullandı.

Paliç, yaşanan don olayı nedeniyle yaş çayın yüzde 15 azalacağını tahmin ettiklerini, çay üreticisinin banka borcu olmaması nedeniyle borçların ertelenmesinin bölgeye bir katkı sağlamayacağını kaydederek, şunları söyledi:

"Yaş çay üreticisine destekleme bedeli artırılarak katkı sağlanması gerekiyor. Son üç yıldır destekleme bedeli artırılmadı. Bu yıl destekleme bedelinin ciddi oranda artırılmasını istiyoruz. Bu aynı zamanda özel sektöre de katkı sağlayacaktır. Devlet desteği sağlanırsa don nedeniyle mağdur olan üretici biraz daha rahatlayacaktır."

Paliç, beyaz çay uygulamasının önemli olduğunu, aileler için ek gelir sağlayacağını sözlerine ekledi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 3
  • ahmet remzi kasap 9 yıl önce Şikayet Et
    mesut çakıroğlu. Senin bu hesap Bahçeli'nin hesabı gibi. Unuttuğun bir şey var. 4-6 kg yaş çaydan 1 kg kuru çay elde edilebiliyor. Selametle...!
    Cevapla
  • SONYOLCU 9 yıl önce Şikayet Et
    Çok cömertsiniz . yaş çayı 1.60 tl ye alın adamların anası ağlasın siz oturduğunuz yerden kurusunu 12 ve 15 tl arası bize satın o kadar fark nereye gidiyor
    Cevapla
  • mesut çakıroğlu 9 yıl önce Şikayet Et
    aradaki fark neden peki !!!. çiftiçiden 1,60 alınan çay benim soframa 14 tl den geliyor .Çiftçi-Çaykur arada kim var ki 12,4 tl gibi bariz fark var ve bu fark kimin cebine giriyor .Bu ülkede üretici ürettiği üründen para kazanmıyor tüketici ise her tükettiğine dünya ülkeleri standardı üstünde para ödüyor bu nasıl bir mantıktır.Yaşadığım örneği vereyim de şaşırın isterseniz; Edirne'ye 18 kilometre mesafedeki Yunanistan'ın Orestiada kentinde dana eti 14-15 lira, kıyma 14, kuzu 18 liradan (yaklaşık Euro karşılığını yazdım) satılıyor. Edirne'ye 20 kilometre mesafedeki Bulgaristan'ın Sivilengrad kentinde, dana (Kıyma, bonfile, parça ve diğerleri) 9-12 liradan, koyun eti 6.5, kuzu eti (kemiksiz) 10, kemikli 8 liradan satışa sunuluyor. Aynı yerde piliç 5, tavuk butu 3,5 ve tavuk filatosuda 8 liradan satılıyor.
    Cevapla