'Gelişmiş ülkeler gar, fakir ülkeler otogar yapar'

YTÜ'deki raylı sistemler sempozyumunda konuşan Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yardımcısı Yahya Baş, "Siz ne kadar zengin olursanız o kadar raylı sistem yaparsınız, fakir ülkelerde işte otogar yapar" dedi.

'Gelişmiş ülkeler gar, fakir ülkeler otogar yapar'
'Gelişmiş ülkeler gar, fakir ülkeler otogar yapar'
GİRİŞ 29.04.2014 14:17 GÜNCELLEME 29.04.2014 14:17

Yıldız Teknik Üniversitesi'nin (YTÜ) Raylı Sistemler Kulübü'nün düzenlediği sempozyumda dünyada raylı sistemlerin geldiği nokta ve Türkiye'de son yıllarda yapılan yatırımlar konuşuldu. 'Fikirlerinizi Rayına Koyun' sloganıyla düzenlenen sempozyumda Türkiye'nin raylı sistemler konusunda atılması gereken adımlar da değerlendirildi.

"FAKİR ÜLKELER OTOGAR YAPAR"
Sempozyumda konuşan Denizcilik ve Haberleşme Bakan Yardımcısı Yahya Baş, Türkiye için bu kadar önemli bir konuda böylesine önemli bir sempozyum düzenledikleri için öğrencileri tebrik etti. Raylı sistemlerde sadece belli bir branş değil bir çok mühendislik kollarının görev yapabileceğinin altını çizen Yahya Baş, üniversitelerin raylı sistemlerle ilgili bölümlerini üretime katkı sağlayacak şekle getirdiği sürece Türkiye'nin sanayisinin de gelişeceğini ve zenginliğinin gittikçe artacağını kaydetti. Raylı sistemlere yapılacak yatırımların ülkelerin gelişme düzeyi ile ilgili olduğunu belirten Yahya Baş, "Siz ne kadar zengin olursanız o kadar raylı sistem yaparsınız, tünel yaparsınız, yol yaparsınız. Fakirlerin yapabileceği iş değildir. Fakir ülkelerde işte otogar yapar" şeklinde konuştu.

YTÜ Elektrik Elektronik Fakültesi Kontrol ve Otomasyon Bölümü Öğretim Üyesi ve Raylı Sistemler Kulübü Danışmanı Yrd. Doç. Dr. İlker Üstoğlu, Cumhuriyet'in ilk yıllarında bir demiryolu seferberliği ilan edildiğini belirterek, her yıl 134 kilometreyi bulan bir hat oluşturulduğunu hatırlattı. Ülkeyi demir ağlarla örme hedefi 2000'li yıllara gelene kadar bu hedeften uzakta kalındığını ve yılda 18 kilometreye kadar düştüğünü dile getiren Üstoğlu, son yıllarda ikinci bir demir ağ dönemine girildiğini belirtti.

"TÜRKİYE, RAYLI SİSTEMLERE HAK ETTİĞİ YATIRIMI YAPIYOR"
YTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek de, gelişmiş ülkelerde ulaşımda ana payın raylı sistemlere ait olduğunu söyleyerek, raylı sistemlerin ülkelerin gelişmişliğinin bir sembolü olduğunu aktardı. Türkiye'nin son dönemde raylı sistemlere hak ettiği yatırımları yapmaya başladığını belirten Yüksek, Konya-Ankara, Konya-Eskişehir-İstanbul ve daha sonra gelecek hızlı tren projeleriyle Türkiye'nin hedeflediği 2023 vizyonunda ilk 10 ekonomiye girmenin altyapısını oluşturacak ulaşım konusunda hızlı adımlar atılmaya başlandığını söyledi.

KAYNAK: İHA