KOMEK, Konyalı işsizlere umut oldu

Konya Büyükşehir Belediyesi Meslek Edindirme Kurslarından (KOMEK) mezun olan kursiyerlere, kuaförlük, takı tasarımı, bilişim teknolojileri, evde çocuk ve yaşlı bakımı gibi birçok alanda istihdam sağlanıyor.

KOMEK, Konyalı işsizlere umut oldu
KOMEK, Konyalı işsizlere umut oldu
GİRİŞ 21.04.2014 11:33 GÜNCELLEME 21.04.2014 13:14

Sadece 2013 yılında bir dönemde 308 kişiyi iş sahibi yapan KOMEK, kursiyerlerine evde üretim, yeni iş kurma ve mevcut işlerini geliştirme imkanı sunuyor.

KOMEK Şube Müdürü Abdullah Kaleli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, eğitime başladıkları 2004 yılından bugüne 175 farklı branşta 200 bin kursiyere hizmet verdiklerini söyledi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek'in desteğiyle her geçen gün büyüdüklerini belirten Kaleli, 30 kurs merkezinde bir dönemde 16 bin 500, yılda yaklaşık 60 bin kursiyerin KOMEK'in hizmetlerinden faydalandığını ifade etti.

Kurslarda 275 öğretmenin eğitim verdiğini anlatan Kaleli, eğitimlerin sonunda kursiyerlere Milli Eğitim Bakanlığı ile yaptıkları protokol kapsamında sertifika verdiklerini dile getirdi.

Meslek edindirmenin yanı sıra rehabilitasyon ve kişisel gelişim imkanı da sağladıklarını vurgulayan Kaleli, "En önemli hedeflerimizden birisi istihdama katkı sağlamak. Kursiyerlerimize, kendi iş yerini açma, işini ve kendisini geliştirme ya da mevcut iş yerlerinde iş bulma imkanı sağlıyoruz. Satış, pazarlama, kuaförlük, yabancı dil ve bilişim teknolojileri kursları istihdama katkı sağlayan başlıca alanlarımızdır" dedi.

En çok istihdam bilişim teknolojisinde

Kaleli; kursların, işi olan kursiyerlere işlerini geliştirme noktasında da çok büyük katkı sağladığını vurguladı.

Mezun olan kursiyerlerin yüzde 20'sinin direkt işe başladığını aktaran Kaleli, şunları kaydetti:

"Kursiyerlerimizin yüzde 70'i kadınlardan oluşuyor. Kadınlar bu kursları daha çok talep ediyor. Dolayısıyla istihdama katılmaları bakımından kadınların oranı erkeklere göre daha yüksek. Yılda 3 dönem on-line kayıt alıyoruz. Geçen yıl sadece bir dönemde 308 kişi iş sahibi oldu. Bunu yıla yayacak olursak geçen yıl 924 kişi istihdam edildi. Kurslarımızda en çok bilişim teknolojisi alanında istihdam sağlanıyor. Evde çocuk bakımı ve evde yaşlı bakımı gibi kurslardan sertifikalarını alan kursiyerlerimizin büyük çoğunluğu da iş sahibi oluyor. Hasta ve yaşlı refakatçisi kurslarımızdan mezun olanların tamamı istihdam ediliyor. Yaşlı bakım evleri ve özel rehabilitasyon merkezlerinin sayısı arttığından, bu alanlarda eleman açığı ortaya çıkıyor. Bunun dışındakilerin büyük çoğunluğu da evde üretim yapıp, ürettiklerini KOMEK satış kooperatifinde satabiliyor."

Kaleli, işinde uzmanlaşmış kursiyerlerin ekonomiye katılmalarını sağlamak için tekamül kursları da açtıklarına işaret ederek, şöyle devam etti:

"Kursiyerler sipariş alıp, ürettiklerini satıyor. Aile bütçelerine katkı sağlıyor. Kimse 'mutlaka bir yerlerde çalışacağım' diye başkalarının kapısını aşındırmasın. Mümkün olduğunca herkes kendi işini kursun, ayakları üzerinde dursun istiyoruz."

KAYNAK: AA