Yıldız: Hataları mutlaka görmemiz lazım

Bakan Taner Yıldız, ''Biz her bir puanın hesabını kayıp kaçakta özel sektöre soruyorsak, 7,8,10 puanlık hataları mutlaka görmemiz lazım.'' dedi.

GİRİŞ 18.04.2014 13:10 GÜNCELLEME 18.04.2014 14:57

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Biz her bir puanın hesabını kayıp kaçakta özel sektöre soruyorsak, 7, 8, 10 puanlık hataları mutlaka görmemiz lazım. Böyle bir gerçek karşısında kamu 'Ben girmem arkadaş, bu rakamlar ortadaydı' diyemez. Bunu açıkça söylüyorum. 'Empati yapacağız' dedik, ister kamu, ister özel sektör. Bu sistemin işliyor olması kamunun en büyük karıdır" dedi.

Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneğinin (ELDER) 7. Olağan Genel Kurulunun açılışında konuşan Yıldız, derneğin kurucu üyelerinden biri olduğunu söyledi.

Türkiye'nin bir değişim ve dönüşüm yaşadığına işaret eden Yıldız, ELDER'in taleplerini değerlendirerek makul olanları çözüme ulaştırdıklarını, bazı konularda ise çalışmalarının devam ettiğini anlattı.

Kayıp ve kaçakların en önemli başlıkları olduğuna dikkati çeken Yıldız, şöyle konuştu:

"Bu iletişimi şeffaf şekilde götürmeliyiz. Kayıp kaçakların özel şirketlere devri ile alakalı konularda bazı fiili rakamların daha ötesinde rakamların aktarıldığını hep beraber biliyoruz. Tamamen olanı izah etmek problemi çözmek anlamına gelmiyor. 'Orada siz görmüştünüz bunları, gördüyseniz bunun üzerinden devam edin.' Ama orada görülmeyen bazı konular olduğunda son toplantımızda mutabık kaldık. Abonenet'te görülmüyor, bilanço muhasebe ve kayıtlarında görünüyor. O zaman bunun mutlaka çözülmesi lazım. Biz her bir puanın hesabını kayıp kaçakta özel sektöre soruyorsak, 7, 8, 10 puanlık hataları mutlaka görmemiz lazım."

Elektrik dağıtım şirketlerinin faizlerin affedilmesine yönelik farklı uygulamalar ortaya koyduklarını anlatan Yıldız, şöyle devam etti:

"Bir şeyi itiraf etmem lazım. Kamudayken 2008 yılındaki yapılandırmada faizlerin affedilmesi halinde dahi yüzde 100 bir tahsilatın yapılamadığını gördük. Bu bir gerçek. İlk başta insan iyi niyetle diyor ki 'Biz faizleri affedelim, mutlaka çok ciddi bir rağbet olacaktır.' Zaman zaman faizin arkasına, zaman zaman da başka gerekçelerin arkasına sığınan, ne yazık ki istismar eden bir yapının da olduğunu söylemem lazım. Vatandaşımız son derece iyi niyetli, dokusu yapısı sağlam bir yapımız var. Bunu mutlaka bir sistemle beraber çözmemiz gerekiyor."

- "Bazı arkadaşlar da elektrik direklerinin arkasına sığınmak istediler"

Doğu Anadolu Bölgesindeki elektrik tüketiminin yüzde 4,9 civarında büyüdüğünü belirten Yıldız, "Bunun bir ekonomik büyümeye dayalı olmadığını her birimiz biliyoruz. Böyle bir gerçek karşısında kamu 'Ben girmem arkadaş, bu rakamlar ortadaydı' diyemez. Bunu açıkça söylüyorum. 'Empati yapacağız' dedik, ister kamu, ister özel sektör. Bu sistemin işliyor olması kamunun en büyük karıdır" dedi.

Yerel seçimlere yönelik değerlendirmede bulunan Yıldız, şunları kaydetti:

"Türkiye istikrarını 30 Mart seçimleriyle beraber vurgulamıştır, altını kalın çizgilerle çizmiştir. Bazı arkadaşlar da elektrik direklerinin arkasına sığınmak istediler. 'Soruşturma açacak mısınız dağıtım şirketleriyle alakalı' dediler. Ben burada soruşturma yerine teşekkür edeceğim ELDER bünyesinde. 8 bin arkadaş 48 saatte 2 saat uyumak kaydıyla mesai yaptılar. Rüzgar eserken seçim var mı, yok mu diye bakmıyor. Rüzgar 75 kilometre hızla direk deviriyor, hat deviriyor. Don olur, kış olur, fırtına olur. Ağustosun 22'sinde bu ülkede direk devrildi fırtınadan dolayı. Direk devrildiğinde elektrik kesilir. 16 milyon direkten bahsediyoruz."

- "Putin Başbakanımıza mektup yazdı"

Özelleştirme İdaresi Başkanlığının bugün Kemerköy ve Yeniköy santralleri ihalesini gerçekleştireceğini anımsatan Yıldız, "İşçi kardeşlerimizden dün bazı şeyler duydum, 'Burası dursun, kalksın' gibi. Bu tür konulara girmeden, onları da mağdur etmeden, biz çözümlerimizi üretiriz. Çatalağzı önümüzdeki hafta inşallah aynı şekilde bu sürece gelecek. Aynı şekilde Yatağan Santrali bu süreçten geçecek" ifadelerini kullandı.

Bu sektörün en önemli konusunun öngörüler olduğunu ve zamanla değişmeyen öngörülerin başarının altını çizeceğini ifade eden Yıldız, "Ukrayna krizi oldu, kriz devam ediyor, henüz bitmiş değil. Sayın Putin AB ülkeleri devlet başkanlarına ve sayın Başbakanımıza bir mektup yazdı. Şunu söylüyor: 'Ukrayna ile aramızda bir sıkıntı var, doğal gaz paralarını ödeyemiyorlar, bununla alakalı mutlaka sizler bir çözüm üretirsiniz. Toplanın, konuşun, söylemedi' demeyin. 'Üç dört ay öncesinden söylüyorum' dedi mektupta" diye konuştu.

Bu durum üzerine AB üyesi ülkelerin enerji bakanlarının farklı kaynaklara yönelme konusunda öngörülerde bulunduklarını belirten Yıldız, Türkiye'nin de nükleer ve yenilenebilir enerji kaynakları konusunda çalışmalar yaptığını ifade etti.

Rüzgar enerjisi konusuna değinen Yıldız, "Bu konuda '2 Mayıs Sendromu' dediğimiz bir sendrom var. O manada Mustafa bey ve arkadaşları çok hassas. Vereceğimiz mesaj şudur orada: Yatırım yapmış gerçek yatırımcının önü açılacaktır. Ama bizi oyalayan ve bunun üzerinden para kazanmaya çalışanların önü kesilecektir. Artık 'çantacı' tabirini de kullanmak istemiyorum ama onlar, ne EPDK'dan ne de Enerji Bakanlığından böyle bir beklentiye girsinler. Yatırım yapacaklar beri gelsin, diğerleri ne kamuyu ne de kendilerini oyalasınlar" değerlendirmesinde bulundu.

KAYNAK: AA