Marka mücadelesini İznikli çinici kazandı

Bursa'nın İznik İlçesi'nde çini üreticisi Murat Küçükçakır, işyerinin adı olan 'İznikea' için isim hakkı başvurusu yaptı. İKEA'nın itirazına rağmen Türk Patent Enstitüsü Murat Küçükçakır'ı haklı buldu.

Marka mücadelesini İznikli çinici kazandı
Marka mücadelesini İznikli çinici kazandı
GİRİŞ 16.04.2014 15:47 GÜNCELLEME 16.04.2014 15:47

BURSA'nın İznik İlçesi'nde çini üreticisi Murat Küçükçakır, işyerinin adı olan 'İznikea' için isim hakkı başvurusu yaptı. Ancak, benzerlik nedeniyle dünyaca ünlü mobilya markası 'İkea'nın bu isme karşı çıkmasına rağmen, Türk Patent Enstitüsü (TPE), Murat Küçükçakır'ı haklı bularak ismi tescilleyerek almasına izin verdi.

İznikli çini üreticisi Murat Küçükçakır, 2012 yılında İznik ve eski adı Nikea isimleri birleştirerek 'İznikea' adıyla marka oluşturmak istedi ve tescil başvurusunda bulundu. Ancak, dünya mobilya devi İkea, buna itiraz ederek 36 maddeden oluşan 10 sayfalık itiraz dilekçesi verdi. Küçükçakır ise 2 sayfalık dilekçesi ile markasını savundu. İtirazları değerlendiren Türk Patent Enstitüsü, Küçükçakır'ı haklı bularak izin verdi.

Markasını korumayı başaran Küçükçakır, ilk etapta çevresinin kendisine kaybedeceği davaya girmemesi konusunda telkinde bulunduğunu belirterek, süreci şöyle anlattı:

"2012 yılında İznik ile tarihsel ismi olan Nikea'yı birleştirerek 'İznikea' adında marka oluşturmaya karar verdik. Marka için bir patent şirketi ile görüştük. Türk Patent Enstitüsü ile iletişime geçildi. Ancak, daha sonra İKEA avukatları tarafından markamızda 'ikea' geçtiği için bize ret davası açıldı. 'Köklü bir kuruluş oldukları, geçmişi eski olduğuna dair' savunma yaptılar. Ancak, Patent Estitüsü bizi haklı buldu. İKEA ikinci kez itirazda bulundu. 36 maddeden oluşan 10 sayfalık itiraz dilekçesi sundular. Bunun üzerine iki sayfadan oluşan İznik'in tarihsel geçmişinde adının Nikea olduğunu kanıtlayan karşı savunma yaptık. 'İKEA çok güçlü bir firma karşısında duramazsınız' dediler fakat yılmadık. İkinci itirazda TPE bizi yine haklı buldu ve 'İznikea' isim hakkını aldık."

KAYNAK: DHA