Türk tekstil sektörü Paris'te boy gösterecek

İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, Türkiye'nin 4-7 Temmuz 2014 tarihlerinde Paris'te yapılacak Who's Next Fuarı'na "onur konuğu" olarak davet edildiğini belirtti.

Türk tekstil sektörü Paris'te boy gösterecek
Türk tekstil sektörü Paris'te boy gösterecek
GİRİŞ 16.04.2014 11:59 GÜNCELLEME 16.04.2014 11:59

Fransız Sarayı'nda düzenlenen basın toplantısında Türk hazır giyim sektörünün hedeflerini paylaşan Tanrıverdi, Who's Next Fuarı'nda elde edilen bu başarıda, İHKİB'in moda ve tasarım ağırlıklı projelerinin uluslararası arenadaki yansımalarının önemli payı olduğunu kaydetti.

Sektörün uluslararası arenada söz sahibi konuma yükseldiğini dile getiren Tanrıverdi, "Yaklaşık 25 yıl gibi kısa bir sürede Türk moda endüstrisinin başka hiçbir sektörde görülemeyecek yeniliklere, başarılara ve ticari rakamlara ulaştığına tanıklık ediyoruz" diye konuştu.

- "Paris, Londra, New York ve Milano gibi moda trendlerini belirleyen şehirlerden rol çalıyoruz"

Son yıllarda Paris, Londra, New York ve Milano gibi moda trendlerini belirleyen şehirlerden rol çaldıklarını söyleyen Tanrıverdi, "Markalarımız, tasarımcı arkadaşlarımız ve moda endüstrisinin temsilcisi olan bizler, büyük bir dönüşümün içerisindeyiz. Elbirliğiyle bu dönüşümü en iyi şekilde yönetmeye çalışıyoruz. Bu konuda başarılı olduğumuza da inanıyorum. Bunu benden çok rakamlar, göstergeler söylüyor. Türkiye, rakiplerine göre Avrupa pazarına daha yakın olma, hızlı moda üretebilme, küçük adetli siparişlere anında cevap verebilme gibi pek çok avantaja sahip. Bu nedenledir ki ihracatımızın yüzde 75'ini Avrupa ülkelerine yapıyoruz" bilgisini verdi.

Türk hazırgiyim sektörünün 2013'ü 17,4 milyar dolar ihracat ile kapattığını anımsatan Tanrıverdi, sektörün Fransa başta olma üzere Avrupa ekonomisindeki iyileşmeyle beraber daha başarılı bir performans sergileyeceğini belirtti. Tanrıverdi, şunları kaydetti:

"Fransa yüzde 8,8'lik ihracat artış hızı ve 1,1 milyar dolar ile Almanya, İngiltere ve İspanya'nın ardından dördüncü büyük ihracat pazarımız konumunda. Onur ülkesi olarak katılacağımız Who's Next Fuarı veya benzer organizasyonlarda elde edeceğimiz bir dizi ayrıcalıklar, Türkiye markasına dolayısıyla ihracatımıza güç katacaktır. Who's Next Fuarı'yla Paris'e onur konuğu olarak, 25 milyar dolarlık Fransız pastasındaki payımızı artıracağız. Ancak burada durup, büyük fotoğrafa da bakmamız gerekiyor.

Fransa 2013'te 25 milyar dolar, Avrupa Birliği ise geride kalan yıl toplam 180 milyar dolarlık hazır giyim ve konfeksiyon ithalatına imza attı. Bu nedenle Avrupa'da gidebileceğimiz çok uzun bir yol olduğuna inanıyorum. Avro bölgesindeki ekonomik sorunların aşılmasıyla da hazır giyim ihracatımızın daha hızlı bir şekilde artacağına inanıyorum."

- Hazır giyim sektörünün 2023 hedefi 60 milyar dolar

Sektör olarak Cumhuriyet'in 100. kuruluş yıl dönümü olan 2023 yılında 60 milyar dolarlık ihracat hacmine ulaşmayı planladıklarına işaret eden Tanrıverdi, söz konusu hedefin yakalanması için başta Fransa, Almanya, İngiltere gibi Avrupa'nın lokomotif ülkeleriyle daha yoğun bir ticari işbirliğinin hayata geçirilmesi gerektiğine dikkati çekti.

Tanrıverdi, modanın en önemli başkentlerinden Paris ile İstanbul arasında kurulacak moda köprüsünün iki ülke arasındaki işbirliğine ciddi katkı sunacağını da sözlerine ekledi.

Etkinlikte Moda Tasarımcıları Derneği (MTD) Başkanı Mehtap Elaidi, İHKİB Yönetim Kurulu Üyesi Volkan Atik, Fransa İstanbul Başkonsolosu Muriel Domenach ile Who's Next Uluslararası İletişim ve İş Geliştirme Müdürü Boris Provost da fuara ilişkin düşüncelerini paylaştı. 

KAYNAK: AA