Yerli sertifikalı tohum 1 milyon tona koşuyor

Sertifikalı tohum üretimini geçen yıl 2012 yılına göre yüzde 15 artışla 742 bin tona yükselten Türkiye, 3 yıl içerisinde 1 milyon tona ulaşmayı hedefliyor.

Yerli sertifikalı tohum 1 milyon tona koşuyor
Yerli sertifikalı tohum 1 milyon tona koşuyor
GİRİŞ 16.04.2014 11:15 GÜNCELLEME 16.04.2014 11:15

Türkiye'de tohum üretimi son 12 yılda yüzde 411 artarken, sektörün işlem hacmi 1 milyar dolara yaklaştı. Tescil edilen çeşit sayısı her yıl artarken, 2002 yılında 17 milyon dolar olan ihracat, 130 milyon dolara dayandı. Şu anda 70 ülkeye tohumluk ihracatı yapan ve miktar olarak ihracatı ithalatını geçen Türkiye, ihracattan elde ettiği 130 milyon dolara karşılık ithal tohumlara 190 milyon dolar ödüyor.

Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) ve Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) Başkanı Yıldıray Gençer, Türkiye'de tohumculuk sektörünün 1980'li yıllara kadar kamu ağırlıklı bir yapıya sahip olduğunu, ancak aradan geçen 34 yılda bu alanda faaliyet gösteren firma sayısının 615'e ulaştığını ve bunların çoğunun yerli sermayeli firmalardan oluştuğunu anlattı.

Sektörün üretim kapasitesinin, 2002 yılında 150 bin tonken, bu rakamın geçen yıl itibarıyla 742 bin tona ulaştığını belirten Gençer, sektörün toplam işlem hacminin 1 milyar dolara dayandığını kaydetti. Bu üretim hızıyla Türkiye'nin 3 yıl içerisinde 1 milyon tonluk üretim hedefine ulaşacağını bildiren Gençer, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Tohumculuk sektörünün dünyadaki büyüklüğü 45 milyar dolar, uluslararası ticaret hacmi 10 milyar dolar. Türkiye'nin bu sektörde 320 milyon dolarlık dış ticaret hacmi var. 130 milyon doları ihracat, 190 milyon doları ithalat. Bu rakamlarla dünya ticaretinde ilk 10 ülke arasında yer alıyoruz. Türkiye'de tohumculuk sektörü genç bir yapıya sahip. 1980'den sonra geliştiği için en yaşlı firmamız 30 yaşında. Uluslararası arenada 20 yıl içinde 150 yıllık firmalarla rekabet edebilir noktaya geldik. Aynı çeşitleri üretebiliyoruz. Belli türlerde ciddi şekilde kapasitemizi artırıyoruz ama asıl hedefimiz önce kendimize yetebilmektedir. Ondan sonra ihracat rakamlarımızı büyütmek arzusundayız."

- "Çeşit sayısı her yıl artıyor" -

Türkiye'de tescil edilen çeşit sayısının her yıl arttığını bildiren Gençer, tarla bitkileri, sebze, meyve ve asma grubunda tescil edilen çeşit sayısının 2009 yılında 175 iken, 2012 yılında 456' çıktığını anlattı.

AB ve ABD başta olmak üzere tüm dünyada tohumculuk sanayisinin konsolidasyon (iş birleştirme) sürecinin içerisinde bulunduğuna işaret eden Gençer, büyük şirketlerin küçük firmaları satın aldığını söyledi. Küresel tohumculuk sanayisindeki bir başka eğilimin hızlı teknolojik değişim olduğunu ifade eden Gençer, bir yandan geleneksel bitki ıslahının diğer yandan genetik mühendisliği ve moleküler bitki ıslahının çok hızlı yol aldığını ancak Türkiye'nin moleküler ıslahta zayıf olduğunu söyledi.

Kuraklık gibi faktörlerin tarım için ciddi tehdit oluşturduğunu vurgulayan Gençer, çözümün birim arazi, su miktarı ve iş gücünden daha yüksek verim sağlamakta olduğunu, daha az doğal kaynak kullanmak ve daha çok bitkisel ürün yetiştirmek için tohumluk ve tohumculuk sanayisinin kilit konumunda olduğunu ifade etti.

KAYNAK: AA