Ordu ve Giresun için 'Afet bölgesi' istedi

Ordu Genç İşadamları Derneği (ORGİAD) Başkanı Ayhan Kaymaz, fındıkta yaşanan don olayının ardından Ordu ve Giresun illerinin afet bölgesi kapsamına alınması gerektiğini söyledi.

Ordu ve Giresun için 'Afet bölgesi' istedi
Ordu ve Giresun için 'Afet bölgesi' istedi
GİRİŞ 14.04.2014 14:36 GÜNCELLEME 14.04.2014 14:36

Kaymaz yaptığı açıklamada, Türkiye'nin de milli ürünü olan fındık sektörünün don afetiyle sarsıldığını, özellikle en büyük zararı Ordu ve Giresun illerinin gördüğünü belirtti.

Resmi olmayan rakamlara göre, Ordu'da zarar oranının yüzde 80, Giresun'da yüzde 50, Trabzon'da yüzde 30 ve Adapazarı'nda ise yüzde 10 olduğunu belirten Kaymaz, "En büyük zararın Ordu ve Giresun'da olduğu açıkça gözükmektedir. Ayrıca yaşanan don olayının boyutuna baktığımızda sadece bu sezon değil, önümüzdeki 3-4 yılı derin etkileyecek büyüklükte olduğunu görüyoruz. Trabzon ve Adapazarı illerimiz gerek alternatif ekonomik gelirleri, gerekse don olayından fazla etkilenmemeleri nedeniyle sıkıntı yaşamayacaklardır. Ama Ordu ve Giresun gibi ekonomileri ve gelirleri en başta fındığa bağlı olan illerimizde hepimizi ekonomik açıdan zor bir dönem beklemektedir. İlimizin ve bölgemizin en büyük geçim kaynağı olan fındıkta yaşanan don afeti en başta fındık üreticilerimizi derinden etkileyecek, ardından ise yerel ekonomimize büyük bir darbe vuracaktır" dedi.

Kaymaz, hükümetin acilen tedbir alması gerektiğini belirterek, "Siyasi iktidar bugünden tedbirleri almalıdır. Ordu ve Giresun illerimiz afet bölgesi ilan edilmeli, üreticilerimiz ve piyasalar bugünden rahatlatılmalıdır. Yaşanacak mağduriyetlerin giderilmesi için gerekli çalışmalar bir an önce yapılmalı, üreticilerimizin mağduriyetinin giderilmesi için mutlaka kaynak ayrılmalıdır. Aksi takdirde don olayının ortaya çıkaracağı krizin yaşanacak sosyal krizin, meydana gelecek göçün, yerel piyasalarda yaşanacak derin krizlerin önüne geçmemiz mümkün olmayacaktır" diye konuştu.

KAYNAK: İHA