Sadece 2 ayda 600 bin adet yedik!

Türkiye'de yılın ilk iki ayında 2.85 milyar adet yumurta, 167 milyon adet de tavuk yedik. İki ayda kesilen hindi sayısındaki artış da yüzde 50'yi geçti.

Sadece 2 ayda 600 bin adet yedik!
Sadece 2 ayda 600 bin adet yedik!
GİRİŞ 10.04.2014 11:58 GÜNCELLEME 10.04.2014 13:56
Bu Habere 19 Yorum Yapılmış

Türkiye İstatistik Kurumu'nun "Kümes Hayvancılığı Üretimi" verilerine göre, Şubat ayında yumurta tüketimi yüzde 1.2 artışla 1 milyar 387 milyon adete çıktı.

Buna, Ocak ayında 1 milyar 462 milyon adetlik tüketim de eklenince, iki ayda kırılan yumurta sayısı, bir önceki yılın aynı dönemine göre 180 milyon artışla 2 milyar 850 milyon adete çıktı.

HİNDİ ETİNE İLGİ ARTIYOR

Yumurta tüketimindeki artışın yanında, beyaz et tüketimi de hızlı yükseldi. Özellikle hidi etine yönelimdeki artış dikkat çekti. TÜİK verilerine göre, kesilen hindi sayısı Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 38.8, yıllık bazda ise yüzde 56.6 gibi çok yüksek oranda yükseldi. Ocak ayında 277 bin, Şubat ayında ise 322 bin hindi kesildi.

KESİLEN TAVUK AZALDI

İki aylık dönemde kesilen tavukta ise azalma görüldü. Buna göre, geçen yılın ilk iki ayında 171 milyon adet tavuk kesilirken, bu yılın aynı döneminde kesilen tavuk sayısı 4 milyon azalmayla 167 milyona çekildi.

Hindiler de eklenince iki ayda kesilen kümes hayvanı sayısı 168 milyonu buldu. Böylece, iki ayda üretilen hindi eti 6 bin tonu, tavuk etinin miktarı da 284 bin tonu geçti.

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 19
  • Yüzdeelli 10 yıl önce Şikayet Et
    Çetin Ceviz rumuzlu arkadaşım.... Benim de bildiğim bir tek o bahsettiğin firma var İslami usulleri harfiyen uygulayan. Firmanın sahibi de hacıdır.
    Cevapla
  • Çetin Ceviz 10 yıl önce Şikayet Et
    yüzdeelli nikli arkadaşa cevaben. gıda mühendisiyim, gidip bizzat bir kısım büyük ölçekli büyükbaş ve tavuk kesimhanelerini gördüm ve gezdim. daha ben makine ile kesim görmedim ama sen makine ile kesimden bahsediyorsun. bu hayvanların kesimi insanlar tarafından yapılıyor. büyükbaş hayvanların diğer parçalama işlemlerini makineler yapıyor. kanatlıların tüy yolumu vs. işlemleri de makineler tarafından yapılıyor, ancak bunların parçalanma işlemlerini de insanlar yapıyorlar. lütfen insanları yönlendirelim derken yanlış bilgiler yaymayalım. ben e....piliç isimli tavuk üreticisinin İslami usullere göre kesim yaptığını biliyorum ve bu markayı tercih ediyorum.
    Cevapla
  • Yüzdeelli 10 yıl önce Şikayet Et
    Orhan Acar'a!... Orhan Acar kardeşim, şer'i şerif; Kur'an, sünnet, icma ve kıyas ışığında belirlenir.Ben, ülkemizde kesilen tavukların İslami kurallara göre kesilmediğini, dolayısıyla bunları yemenin caiz olmadığını söylüyorum. Hemen hemen ülkedeki tüm tavuk fabrikaları aynı sistemle kesim yapıyor. Her şey Kur'an da açıkça yazmış olsaydı mezhep imamlarına ne gerek vardı? Şer'i kurallara göre hayvan kesiminin ve besmelenin neye-nasıl yapılması gerektiğini fıkıh uleması avamın anlayacağı şekilde yukarıdaki sıralamayı gözeterek yazmış. Sen şimdi çıkmış diyorsun ki; Şeyh-ül İslam Burhaneddin-i Mergınanî hazretlerinin 13 yılda tamamladığı (bu 13 yılda da bayramlar hariç her gün oruç tutmuş, oruçlu olduğunu da kimseye sezdirmemeye çalışmıştır ) Hanefi fıkhının en büyük eseri olan El-Hidaye kitabını salla, Kur'ana bak! Allah sana hidayet versin! Demek ki senin gibi Kur'ana bakmayı akıl edememiş(!) mübarek.
    Cevapla
  • erdal 10 yıl önce Şikayet Et
    ben yillaardir hindi alirim hindi budundan cok guzel sis izgara ve sulu yemek olur. tad olarak et den ayrid bile edemezsiniz ustelik yagsiz ve hafifdir ete gore
    Cevapla
  • erdal 10 yıl önce Şikayet Et
    yuzdeelli arkadasim madem her hayvan basi 1 bismillah cekilsin diyiyosan gunun sartlarinda bebe oyuncagi o dedigin. madem hersey otomatik bismillah da otomatik olur sorun da biter diyelim fabrikada 3 kesim bandi ver ise 3 de teyip bandi korsun her bicak atilmadan 0.5 saniye evvelinde bismillah ceker ve tavuklar bismillah esliginde hem bicaklardaki bismillah hem de sesli bismillah ile cifte helal olur sikintin bu kadar ise amma dinimizde asl olan niyet dir de ayni zamanda sen aldigin urunun helal oldugunu saniyor isen o satilan urunun uzerinde etiketlenmis ise seninde niyetin helal urun almak ise senden cikmisdir artik .1400 yil evvel et satildigi yerde kesilip satiliyodu bugun 800 km otede kesilip geliyo neyine bakican kimden sorucan yuce rabbim bunu bilip gormuyomu saniyosun sen niyetinde helali almak olsun o yeterlidir merak etme
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle