Teknogirişim işletmelerinin en çok olduğu ilimiz

Teknogirişim Sermayesi Desteği (TGSD) Programı kapsamında en fazla işletmenin kurulduğu il, 473 işletme ile Ankara oldu.

Teknogirişim işletmelerinin en çok olduğu ilimiz
Teknogirişim işletmelerinin en çok olduğu ilimiz
GİRİŞ 29.03.2014 16:50 GÜNCELLEME 29.03.2014 16:50

AA muhabirinin yaptığı araştırmalara göre, TGSD kapsamında bugüne kadar 4 bin 878 başvuru olurken, desteklenen işletme sayısı ise bin 34 oldu.

Program kapsamında kurulan işletmelerin bulunduğu illere bakıldığında ise ilk sırada 473 işletme ile Ankara yer alırken, bu ili 225 işletme ile İstanbul izledi. 3. sırada yer alan il ise 45 işletme ile Konya oldu.

Programın teknolojik alanlarına bakıldığında ise Elektronik Bilişim Teknolojileri ve Telekomünikasyon sektörüne ait şirketler ilk sırada yer aldı. Bu sektöre ait 390 şirket bulunurken, bu alanı 206 şirketle Endüstriyel Üretim Malzeme ve Taşıma Teknolojileri sektörü takip etti.

Programla Türkiye'nin en önemli problemlerinden biri olan yüksek teknoloji eksikliğinin giderilmesi noktasında önemli adımlar atılırken, desteklenen tüm TGSD projelerinin yüzde 51'ini yüksek teknoloji ürünleri, yüzde 49'unu ise orta-yüksek teknoloji ürünleri oluşturdu.

"TGSD meyvelerini veriyor"

Konuya ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, yenilikçi iş fikirleri olan genç girişimcilerin, iş fikirlerini katma değeri yüksek teşebbüslere dönüştürebilmeleri için çekirdek sermaye sağlayan TGSD'nin meyve vermeyi sürdürdüğünü belirtti.

Programla, uluslararası rekabet gücü olan, yenilikçi, teknoloji düzeyi yüksek ürün ve süreçleri geliştirebilen firmalar hedeflediklerini belirten Işık, "Programla, yüksek eğitimli, nitelikli gençlerin iş hayatına kazandırılması sağlanıyor" dedi.

Işık, programa ilişkin de bilgi vererek, "Programa, örgün öğrenim veren üniversitelerin herhangi bir lisans programından bir yıl içinde mezun olabilecek durumdaki öğrenci, yüksek lisans veya doktora öğrencisi ya da lisans, yüksek lisans veya doktora derecelerinden birini ön başvuru tarihinden en çok 5 yıl önce almış herkes başvurabiliyor" diye konuştu.

Programın destekleme süresinin 12 ay olduğunu vurgulayan Işık, "Desteklenmesine karar verilen iş fikirlerinin giderlerine uygulanan en fazla destek miktarı 100 bin lira olarak belirlenmiş durumda. Söz konusu rakam teminat alınmaksızın ve hibe olarak veriliyor" ifadelerini kullandı.

- Başarı hikayeleri

TGSD ile hayata geçmiş projeler önemli başarı hikayelerine de imza atıyor. Bunlardan biri de Akıllı Enerji Çemberi projesi.

Enerjinin maksimum kullanım verimiyle değerlendirilmesi için özel bir mühendislik çözümü geliştirilen proje ABD'den ödül almış bulunuyor.

TGSD ile piyasanın yüzde 95'ini ithal ürünlerin oluşturduğu diş implantı konusunda da önemli çalışmalar yapılıyor.

Programla en etkili ve güvenli diş kaybı tedavisi olan implantasyona yönelik olarak da piyasa da kullanılan ithal ürünlere yerli ve nitelikli alternatif uygulamalar hayata geçiriliyor.

TGSD kapsamında enerji alanında da önemli çalışmalar yapılıyor. Program doğrultusunda hidrojen enerjili yakıt pilleri alanında çalışmalar gerçekleştirilirken, Türkiye bu kapsamda yapılan çalışmalar kapsamında hidrojen ile çalışan yakıt pillerinin ticari olarak ilk üretimini gerçekleştirmiş olacak.

Ayrıca, İş Makinesi Operatör Eğitim Simülatörleri, Dönerkanat Tipinde Gözlem İstasyonu, Tarımsal Atıklardan Kompost Üretimi, Kontrol ve Gözetleme Sistemlerinde Kullanılmak Üzere Uzaktan Erişim Birimlerinin Geliştirilmesi gibi önemli çalışmalar yürütülüyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL