Kuyumcular, 14 Şubat'tan umduğunu bulamadı

Kuyumcuların dört gözle beklediği 14 Şubat Sevgililer Günü, bu yıl sektörün beklentisini karşılamadı.

Kuyumcular, 14 Şubat'tan umduğunu bulamadı
Kuyumcular, 14 Şubat'tan umduğunu bulamadı
GİRİŞ 16.02.2014 11:40 GÜNCELLEME 16.02.2014 11:40

Adana Kuyumcular Odası Başkanı Oğuz Başman, özellikle altın sektöründe faaliyet gösteren esnafın 14 Şubat'tan beklentisinin yüksek olduğunu ifade etti.

14 Şubat'ın kendileri için Anneler Günü, yılbaşı gibi özel günlerden daha önemli olduğunu ve geçmiş dönemlerde büyük satış rakamları yakaladıklarını hatırlatan Başman, "Eskiden 14 Şubat'ta 1 aylık satış rakamlarını yakaladığımız zamanlar oluyordu. Hatta bir 14 Şubat Kurban Bayramı'nın ikinci gününe denk gelmesine rağmen muazzam satışlar yapmıştık. Ancak bu sene istediğimiz gibi geçmedi." diye konuştu.

14 Şubat ve öncesi haftada satış rakamlarında çok ufak artışlar görüldüğünü ancak bunun öngörünün çok altında olduğunu ifade eden Başman, şunları kaydetti:

"Piyasadaki daralma ve kredi kartına taksidin kaldırılması nedeniyle 14 Şubat'ta umduğumuzun çok altında satış gerçekleşti. Maalesef Ağustos ayından beri altın sektöründe müthiş bir durgunluk var. Bunu altındaki inişli çıkışlı duruma ya da piyasadaki daralmaya bağlayanlar var. Nedeni ne olursa olsun kuyumcu sektörü olarak zor günler geçirdiğimiz kesin. Sektörün bütün umudu 14 Şubat Sevgililer Günü'ydü. Çünkü geçmişte bu dönemde 1 gün içinde 1 aylık satış rakamlarına ulaştığımız oluyordu. Ancak bu sene umduğunuzun çok altında satışlar yaptık. Vatandaş, altın almak yerine başka alternatiflere yönelmeyi tercih ediyor."

Kredi kartına taksit yapılmasının kaldırılmasının sektöre büyük darbe vurduğunu ileri süren Başman, "Eskiden bin liralık yüzük alacak vatandaş, 'kredi kartına bölerim', 'taksit taksit öderim' derdi. Şimdi ise tek çekimde bin lira vermeyi kimse göze alamıyor. Bu nedenle vatandaş altın yerine başka ürünlere yöneliyor. Ya da bin liralık altın alacak vatandaş, daha ucuz yollu ürünleri tercih ediyor" diye konuştu.

Kredi kartı kullanımının sadece sektör için değil ülke ekonomisi içinde faydalı olduğunu savunan Başman şöyle konuştu:

"Ülkemiz ekonomisindeki en büyük yaralardan birisi kayıt dışı ekonomi. Peşin parayla yapılan alışverişlerde fatura kesilmeyerek vergiden kaçırabiliyor. Ancak kredi kartıyla yapılan alışverişler belgeli olduğu için tamamı kayıt altına alınıyor. Bu nedenle alışveriş yapılırken kredi kartı kullanmak sadece kartın kullanıldığı sektör için değil ülke ekonomisi içinde oldukça yararlı oluyor. Gerek, piyasadaki nakit akışının azaldığı şu günlerde sektörlerin ayakta kalabilmesi gerekse kayıt dışı ekonominin önüne geçilebilmesi için kredi kartıyla alışverişler desteklenmeli."

KAYNAK: AA