Kuyumcular devletten destek bekliyor

İstanbul Kuyumcular Odası (İKO) Başkanı Norayr İşler, kuyumculara taksit sınırlaması getirilmesine ilişkin, "Söz konusu düzenlemeden hem kuyumcular, hem de tüketiciler mağdur olacak. Bu konuda devletten destek bekliyoruz" dedi.

Kuyumcular devletten destek bekliyor
Kuyumcular devletten destek bekliyor
GİRİŞ 23.01.2014 11:14 GÜNCELLEME 23.01.2014 11:14

AA muhabirine konuyu değerlendiren İşler, kuyum sektörünün gerçekten çok değerli bir demokrasi sınavı verdiğinin altını çizerek, kendisine destek olan tüm kuyumculara teşekkür etti.

Söz konusu uygulamanın, hem kuyum sektörüne ve dolayısıyla 1,5 milyondan fazla insana hem de ülke ekonomisine zararları olacağını anlatan İşler, bu geçiş sürecinden sektörün olumsuz etkileneceğini kaydetti.

Taksitle satışın yasaklanmasının satışları da etkileyeceğini kaydeden İşler, kararın pek çok farklı kriterde, özellikle hukukçuların hem yasalar hem de anayasa ve rekabet kuralları bağlamında değerlendirdiğini, konuyla ilgili 5 hukukçunun çalışmalarını devam ettirdiğini, sorunları diyalogla, anlaşarak çözmek istediklerini dile getirdi.

1 Şubat itibariyle uygulanmaya başlanacak kararın, kuyumculuk sektörüne etkilerini anlatan Norayr İşler, şunları kaydetti:

"Kuyumculuk sektörü hammaddesini ithal ederek üretim yapar. Hem iç pazara hem de ihracata dönük üretimi tamamen insan emeğine dayalı katma değer yaratır. Dolayısıyla her anlamda Türkiye'ye katkısı olmayan bazı sektörler ve ürünlerle aynı koşullarda değerlendirilemez. Siz şimdi bu taksit sınırlamasıyla bu insanları cezalandırmış oluyorsunuz. Pek çok işyerinin kapanmasını, insanların işsiz kalmasını engellemeye çalışıyoruz. Özellikle altının Türkiye için anlamı mücevher değil yatırım. Tüketimi kısıp insanları tasarrufa yönlendirmek için bu kararın alındığı belirtiliyor. İyi de insanların nasıl tasarruf yapacağına da BDDK mı karar verecek? Tasarrufun iyisi kötüsü, altını, nakiti olmaz."

Söz konusu düzenlemeden hem kuyumcuların, hem de tüketicilerin mağdur olacağına dikkati çeken İşler, bu konuda devletten destek beklediklerini ve hızlı geçiş sürecinin daha da yavaşlatılmasını istediklerini yineledi.

İşler, 2013 Ocak ayında kredi kartıyla 1 milyon 228 bin 23 adet altın alışverişi yapıldığını belirterek, bu işlemlerin 30 bin 941 POS cihazından gerçekleştiği ve toplam tutarın 933 milyon 720 bin liraya denk geldiği bilgisini verdi.

-"Bu karar, kayıtdışılığı arttırır"

Norayr İşler, yıllardır sektörün kurumsallaşması için çaba harcadıklarını, kuyumcuların kayıtdışılıktan çıkmasında kredi kartı gibi enstrümanlara önem verdiklerini aktararak, bu durumda kredi kartıyla alışverişin pek bir anlamı kalmadığını kaydetti.

"Vatandaş kuyumcudan altını tek çekimde alıp, ertesi ay ödemekte zorlandığında ne olacak?" diyen İşler, bankaların bu durumda gecikme faizi uygulayacağını söyledi.

İşler, "Bu mu tasarruf? Biz hükümetten gerçekten halkı düşünen bir uygulama bekliyoruz. Ne yazık ki kredi kartıyla alışveriş cazibesini kaybederse, cebinde nakit parası olanın istediği olur ve esnaf kayıtdışı satış yapmak durumunda kalır. Bunun da ülke ekonomisine olumsuz etkisi olur" dedi.

Kuyumculuğun alt yapısında ciddi bir üretim olduğunu ve bu işin yüzyıllardır başarıyla sürdüğünü dile getiren İşler, bu yüzden sektörün desteklenmesi gerektiğini, kredi kartıyla alışverişlerin her şekilde teşvik edilmesinin hem tasarruf hem de kayıtdışılık anlamında olumlu olacağını, devletin Motorlu Taşıtlar Vergisi'ni (MTV) bile taksitle tahsil ettiğini söyledi.

"100 liralık Çin malı tekstil ya da hediyelik eşya" ödemesinin taksitlendirilmesine izin verilmesine karşın, Türk işçisinin emeğiyle değer kazanan 2-3 bin liralık takının taksitlendirilmesi konusunda vatandaşa ve esnafa zorluk çıkarılmasının doğru olmadığını aktaran İşler, kararın sadece belirli bir kesime altın alma hakkı tanıdığını, dolayısıyla bu uygulamayı sürdürülebilir ve gerçekçi bulmadıklarını yineledi.

Devletin, sadece uzun taksitlerin sınırlandırabileceğini ancak taksitlendirmeyi tamamen ortadan kaldırmaması gerektiğini savunan Norayr İşler, bunun dışında yapılan her hareketin "sektöre vurulan darbe" olacağını sözlerine ekledi.

KAYNAK: AA