Fındıkta ihracat geliri azaldı

Türkiye'de 2013'te yapılan fındık ihracatı 2012'ye göre 35 milyon dolar azalarak, 1 milyar 767 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Fındıkta ihracat geliri azaldı
Fındıkta ihracat geliri azaldı
GİRİŞ 15.01.2014 14:55 GÜNCELLEME 15.01.2014 14:55

Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK) Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fındığın 2012'de düşük fiyattan satıldığını belirterek, düşük fiyattan fındık alan birçok firmanın bunları stokladığını anlattı.

Yapılan fındık stoğunun bu yıl zaman zaman kullanıldığını vurgulayan Bayraktar, "Geçen yıl yapılan yüksek miktardaki ihracatın övünülecek bir durum olmadığı ortaya çıktı. Büyük firmalar, düşük fiyattan bol miktarda fındık aldı ve bunu stokladı. Hala ellerinde stok var. 2012'de fiyatlar düşük olduğu için yüksek miktarda stok yapılmıştı, o stoklar bu yıl kullanıldı, bu nedenle ihracat gelirimiz bir önceki yıla göre azaldı" dedi.

Bayraktar, bu konuda üreticilere uyarılarda bulunduklarını ve ürünün yavaş yavaş piyasaya sürülmesini istediklerini aktardı.

Geçen yıl fındık rekoltesinde düşüş yaşandığına işaret eden Bayraktar, "Fındık fiyatından yana bir sıkıntımız olmadı fakat bu rekoltenin düşeceği geçen yıldan belliydi. Bu nedenle büyük firmalar fındığı ucuz fiyattan alıp bol bol stok yaptı. Bu nedenle bir önceki yılda ihracatımız yüksekti ama bu sene o stoklar kullanıldı. Artık önümüzdeki yıla bakacağız. Birlikler olarak güçlü bir şekilde piyasaya girip hem üreticimize hem de ülkemize daha fazla gelir getirmek için çalışacağız" şeklinde konuştu.

KAYNAK: AA