Hububatta düşük rekolte endişesi

Türkiye'nin önemli hububat üretim merkezlerinden Şanlıurfa'da kuraklık endişesi yaşanıyor.

Hububatta düşük rekolte endişesi
Hububatta düşük rekolte endişesi
GİRİŞ 09.01.2014 12:21 GÜNCELLEME 09.01.2014 12:24

Ülkenin tahıl ambarlarından biri olarak gösterilen Şanlıurfa'da buğday, arpa ve mercimek yoğun şekilde ekimi yapılıyor. Sonbahar ve kışın ilk ayında yeterli yağışın düşmemesi sonucu ortaya çıkan kuraklık riski ise bölge çiftçisini endişelendiriyor.

Meteoroloji İl Müdürlüğünden alınan verilere göre, geçen 2012 Kasım'da metrekareye 68,4 kilogram yağış düşerken bir sonraki yılın aynı ayında ise bu rakam 19,5 kilogram olarak ölçüldü. Bölgedeki yağış yetersizliği nedeniyle meraların gelişmemesi hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarda karamsarlık oluşturuyor.

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Şube Başkanı Ali Rıza Öztürkmen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgeye yeterli yağış düşmediği için buğday ve arpadaki çimlenmenin geciktiğini belirtti.

Tohumların çürümemesini ümit ettiklerini aktaran Öztürkmen, "Beklenen yağışın olmaması halinde ürün gelişmeyecek bu da rekolteye olumsuz yansıyacaktır" dedi.

Öztürkmen, geçen ayın son günlerinde etkili olan yağışın bir nebze çiftçiyi sevindirdiğini ancak düşen yağmur miktarının geçen seneye oranla düşük olduğuna işaret etti.

Ocak ayının yağışlı geçmesini beklediklerini ifade eden Öztürkmen, şunları kaydetti:

"Ekim ve kasıma baktığımızda yağışlarımız geçen yıla oranla daha az. Ümit ediyoruz ki ocak ayının sonuna doğru iyi bir yağış kütlesi alırız yoksa hububatta bu yıl verim düşük olacaktır. DSİ ve sulama birlikleri daha iyi hizmet verebilmek için bakım ve onarım çalışması yapıyor. Bu ayın sonuna kadar yağış olmazsa sulama yapılması gerekir. Bu hem ekonomik kayıp hem de DSİ ve sulama birliklerinin programlarında iş aksaklığı getirecektir. İnşallah yağışlı ve bol bereketli günler gelir."

Öztürkmen, rekoltenin düşmesinin hububat fiyatını yükselteceğini belirterek, bu durumun da özellikle buğdayda ithalat yolunu açacağını sözlerine ekledi.

KAYNAK: AA