Yıldız, Sinop santrali için kritik süreci açıkladı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Sinop'a inşa edilecek nükleer santralle ilgili, "Nükleer Santral Projesi Ev Sahibi Ülke Anlaşması hazirana kadar Meclis'ten geçecek" ifadesini kullandı.

Yıldız, Sinop santrali için kritik süreci açıkladı
Yıldız, Sinop santrali için kritik süreci açıkladı
GİRİŞ 01.01.2014 16:52 GÜNCELLEME 01.01.2014 16:52

Bakanlık'tan yapılan yazılı açıklamaya göre Yıldız, Japonya'nın 3 milyon tirajlı gazetesi Nikkei'ye verdiği mülakatta, Sinop'a yapılması planlanan nükleer santral ile iki ülkenin ortaklaşa kuracakları bilim ve teknoloji üniversitesi ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

"Japonya'nın lideri olduğu konsorsiyumun, Sinop'ta inşa edeceği nükleer santral projesinin ticari sözleşmesi olan ev sahibi ülke anlaşmasının haziran ayına kadar Meclis'ten geçmesini beklediklerini" ifade eden Yıldız, haziran ayına kadar, yatırım yapacak Türk, Japon ve Fransız şirketlerinin nükleer santral proje şirketini kurmayı planladıklarını bildirdi. Yıldız, Türkiye tarafının hisse oranı ile ilgili olarak, "Yüzde 35 - 49 arasında düşünülüyor" dedi.

Nükleer santralin işletmesini üstlenecek Fransız GDF Suez'in de yatırım yapmasının öngörüldüğünü kaydeden Yıldız, Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande ile Başbakan Erdoğan'ın bu ayın sonlarında Türkiye'de gerçekleştirilmesi planlanan ikili görüşmelerde Japon - Fransız konsorsiyumunun üstleneceği nükleer santral projesi üzerinde de fikir alışverişinde bulunacaklarını açıkladı.

Elektrik altyapısı sektöründe de yer almaları için Japon şirketlere çağrıda bulunan Yıldız, şunları kaydetti:

"Kahramanmaraş'ta ülkenin linyit rezervlerinin yaklaşık yüzde 40'ının bulunduğu sahalarda büyük termik santrallerin kurulması yönünde çalışmalar devam ediyor. Proje büyüklüğü 10 milyar dolar boyutunda, ve toplam 6-7 bin megavat gücünde birçok termik santralin inşası planlanıyor. Türkiye, projeyi kazanmayı hedefleyen Katar ile müzakerelerini sürdürürken, Japonya'dan Mitsubishi Corporation ve Mitsui Co., ile Çinli şirketler ilgilerini beyan etmiş durumda. 2-3 ay içerisinde (projeyi üstlenecek şirket üzerinde) karar vermek istiyoruz."

Bilim ve teknoloji üniversitesi

Türkiye ile Japonya'nın ortaklaşa kuracakları bilim ve teknoloji üniversitesi konusuna da değinen Yıldız, know how transferinin önemine işaret etti.

Üniversitenin kuruluşu ile ilgili mutabakat muhtırasının imzalanacağını açıklayan Yıldız, nükleer mühendislik alanının dışında bazı sosyal bilimler anabilim dallarının da kurulması yönündeki görüşünü ifade etti. Üniversite arazisi olarak İstanbul'un Asya yakasında 120 bin metrekarelik bir alanın tahsis edilmesinin planlandığını duyuran Yıldız, "Değerlendirme komitelerinin yapacağı toplantılarda üniversitesinin kuruluş zamanı da belirlenecek" dedi.

KAYNAK: AA