K. Irak petrolünde Halkbankası bilmecesi

Kuzey Irak petrolünün boru hatlarıyla Türkiye'ye ardından da buradan dünya pazarına sevkedilmesi operasyonunda petrol paralarının hangi ülkeninbankasında tutulacağı gündeme oturdu.

K. Irak petrolünde Halkbankası bilmecesi
K. Irak petrolünde Halkbankası bilmecesi
GİRİŞ 29.12.2013 12:45 GÜNCELLEME 29.12.2013 12:45
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

17 Aralık'ta başlayan karalama operasyonunun ardından kirli tezgâhla Irak'ın petrol gelir akışında saf dışı bırakılmak istenen Halkbank için lobiye geçit verilmeyecek. Hükümet gelirin banka üzerinden geçmesi için bastırıyor

Türkiye, siyaseti itibarsızlaştırmaya yönelik 17 Aralık operasyonunda kirli tezgâhla hakkında karalama kampanyası yürütülen Halkbank için lobiye direniyor. Edinilen bilgiye göre, Türkiye'nin, Ortadoğu'daki enerji projelerinde etkinliğinin artmasından rahatsız olan ABD ve İsrail'in kurduğu tezgâhla petrol gelirlerinin akışının Halkbank yerine başka bankaya kaydırılması konusunda henüz nihai karar verilmedi. 

KARARA BAĞLANMADI 

Irak'ın Türkiye üzerinden yapılacak petrol ihracatına Halkbank'ın aracılık etmesi ısrarından vazgeçtiği, gelirlerin ABD'li JP Morgan'a yatırılacağı iddialarına yetkililer "manevra" yanıtını verdi. Yetkililer, "Son karar verilmedi. Henüz Türk kamu bankaları devre dışı değil. Biz Halkbank veya başka bir Türk kamu bankasının devrede olmasını planlıyoruz" diyor. Türk yetkililer, petrol gelirleri konusunda Bağdat'ın New York'ta bulunan Irak Kalkınma Fonu'nu işaret ettiğini belirterek, "Bu Bağdat'ın talebi. Ancak karara bağlamadı. Bizim kamu bankası planımızda şu anda değişiklik yok" açıklamasında bulunuyor. Dün Irak Merkezi Hükümeti, petrol gelirlerinin Irak Kalkındırma Fonu tarafından JP Morgan'da açılan banka hesabına yatırılacağını belirtmişti. 

PARALAR JP MORGAN'DA İDDİASI 

3 gün önce IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani ile Irak Başbakanı Nuri el-Maliki'nin petrol sevkiyatı konusunda anlaşma sağlandı. Ancak Bağdat hükümetinin üzerinde durduğu en hassas nokta ise petrol gelirlerinin hangi bankaya yatırılacağı oldu.

Türkiye bu noktada paranın Halk Bankası'nda tutulmasını istiyordu. Ancak petrol gelirleri, 2003 yılında Birleşmiş Milletler tarafından New York'ta JP Morgan Bankası'nda açılan Irak Kalkındırma Fonu hesabına yatırılacak.

Görüş birliğine varıldı
Irak Başbakanlık Basın Danışmanı Ali Musavi, IKBY ile Bağdat'ın sorunların çözümü için heyet oluşturma konusunda görüş birliğine vardıklarını ve 2014 yılının başında bu heyetlerin bir araya gelerek sorunlara nokta koyacağını kaydetti.

Böylece petrol satışından elde edilen gelir halka eşit dağıtılsın diye bu hesap açılmıştı. Şimdi IKBY üzerinden Türkiye'ye ihraç edilecek petrolün geliri de bu hesaba aktarılacak. Türkiye tarafı ise konunun henüz netleşmediğini belirterek, paranın Halk Bank hesabında toplanması konusunda temaslarını sürdürüyor.

KAYNAK: SABAH-MİLLİYET
YORUMLAR 6
  • Murat Kara 10 yıl önce Şikayet Et
    Vakit Dua vakti ama..... Kendi istikballeri için Ülkesine ihanet edenlere beddua etmeden duramıyorum. Allah sizleri nasıl biliyorsa öyle yapsın! (amin) Petrol paraları Halkbank yerine CP MORGAN'a yatırılınca bizim yerli işbirlikçilerin ağababaları onlara madalya takar herhalde!
    Cevapla
  • sadık yavaş 10 yıl önce Şikayet Et
    Sakın ha..... Türk kamu bankası olmadığı taktirde o petrol akdenize akmamalı. Başbakanıma güveniyorum. Amerikan israil ve ingiltere ile birlikte içimizdeki CHP vatan hainlerine zafer kazandırmamalıyız. kuzey ırak eninde sonunda bu petrolü satmak zorunda ve tek yol TC. Halk yada ziraat ama mutlaka Türk kamu bankası olmalı. Hadi AKP hadi Erdoğan.......
    Cevapla
  • alp aslan 10 yıl önce Şikayet Et
    teoman beye katılıyorum.. allah bü hükümeti başımızdan eksik etmesin amin...
    Cevapla
  • Selim Keskin 10 yıl önce Şikayet Et
    Teoman a katılıyorum. bilip bilmeden vatan hainliği yapıldı
    Cevapla
  • bekir terzi 10 yıl önce Şikayet Et
    teoman beye katılıyorum. hakkı yenen mazlumların yanında vatan hainleri dış güçlerin minnet rica ve oyunlarıyla bu mevkilere getirilmiş güzel ülkemde.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle