Yerli otodan önce milli ilaç geliyor!

TÜBİTAK'ın destekleyeceği milli ilaç projesine 26 konsorsiyum olur verdi. Milli ilaçla, kanser, böbrek yetmezliği, şeker, hepatit gibi hastalıklar tedavi edilecek, 4 milyar dolarlık ithalat frenlenecek.

Yerli otodan önce milli ilaç geliyor!
Yerli otodan önce milli ilaç geliyor!
GİRİŞ 02.12.2013 05:36 GÜNCELLEME 02.12.2013 07:21
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

TÜBİTAK'ın destekleyeceği milli ilaç projesine 26 konsorsiyum olur verdi. Milli ilaçla, kanser, böbrek yetmezliği, şeker, hepatit gibi hastalıklar tedavi edilecek, 4 milyar dolarlık ithalat frenlenecek.

Türkiye bugüne kadar en çok ithal ettiği, birçok hastalık için kritik önemdeki ve yüksek maliyetli ilaçları yurtiçinde üretmek için harekete geçti.

Gazetevatan'ın haberine göre; Hedef kutusu 20 bin liraya varan kanser, böbrek yetmezliği, şeker, hepatit gibi hastalıkları milli ilaçla iyileştirmek ve 4 milyar dolara varan ithalatı frenlemek. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, "Biyoteknolojik ilaç için çağrıya çıktık, beklediğimizden çok daha fazla başvuru geldi, 26 konsorsiyum çıktı" dedi. TÜBİTAK'ın, projeye yüzde yüz destek vereceğini de açıklayan Bakan Ergün, "Birinci faz ve ikinci faz araştırmaların yapılması, klinik araştırma eşiğine getirene kadar ilacı önemli hastalıkları tedavi eden ilaç olacak bu. Kanser gibi mesela. Böbrek yetmezliği gibi bir takım alanlardaki hastalıkları tedavi edecek, şeker hastalığı gibi, hepatit karaciğer iltihabı gibi, hormon üretimi gibi konularda biyoteknolojik ilaç üretmeyi hedefliyoruz" dedi.

Pahalı ve kritik ilaçlar

Türkiye'de üretilen ilaçların hemen hemen tamamının jenerik ilaçlar olduğunun altını çizen Ergün, şunları kaydetti:

"Molekülünü biz bulmuş değiliz. Kimyasal araştırmalarla molekül buluyorsunuz ve bunun üzerinden ilaç üretiyorsunuz. Sonra onun patent süresi dolanlar, jenerik hale geliyor. Bunu siz de üretebiliyorsunuz veya geliştirebiliyorsunuz. Türkiye'de jenerik ilaç üretimi yapılıyor, 68 şirket bu üretimi yapıyor."

Ergün, niteliklerine bakıldığında önemli hastalıkları tedavi eden ve fiyatları yüksek olan ilaçların yurtdışından geldiğinin altını çizerek, "Bu nedenle Türkiye'de ilaç konusunu öncelikli konu haline getirdik. TÜBİTAK olarak biyoteknolojik ilaçlar için çağrıya çıktık" dedi.

Bakan Ergün, şunları söyledi:

"Bu ilaçlar önemli hastalıkları tedavi eden ilaçlar olacak. Kanser gibi mesela. Böbrek yetmezliği gibi hastalıkları tedavi edecek, şeker hastalığı gibi, hepatit karaciğer iltihabı gibi, hormon üretimi gibi konularda biyoteknolojik ilaç üretmeyi hedefliyoruz. 'Ben bunu üretirim' diyen varsa projesini sunuyor bize. TÜBİTAK olarak yüzde 100 destek vereceğiz. Biz daha az bekliyorduk. Çok daha fazla, 26 konsorsiyum çıktı. Biyoteknolojik ilaçlar dünyanın henüz yolun başında olduğu bir alan. Bu alanı kaçırmamamız lazım."

Başbakan talimat verdi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yerli otodan önce Türkiye'nin kendi ilacını ve tıbbi cihazlarını üretebilmesi yolunda gerekli çalışmanın yapılması için talimat verdi. Bu doğrultuda Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu'nda sağlık 'öncelikli alan' statüsüne alındı. Türkiye'nin kendi ilacını üretmesi için gerekli çalışmaların yapılması benimsendi.

YORUMLAR 8
  • mevhibe inal 10 yıl önce Şikayet Et
    2015 patent hakkı..... birçok ilaç ve GDOlu tohumda bitiyor. Kendi kendini denetleyen tohum ilaç şirketleri bu işin peşini bırakmaya niyetli gözükmüyor. 5 büyük Biotech şirket imzası ile GEMAA yürürlüğe girdi. Patent bitimini düzenleme, gözetim, geçiş kontrolü adı altında kontrolü elde tutmaya niyetliler. Tohum-Gıda-İlaç özel Tekel değil, devlet kontrolünde olmalı.
    Cevapla
  • halkdili 10 yıl önce Şikayet Et
    teşekkürler teşekkürler. teşekkürler doğru yolda olanlara, doğru yolda olduğunu doğru yorumlarıyla doğrulayanlara. sağlıcakla kalın
    Cevapla
  • mevhibe inal 10 yıl önce Şikayet Et
    Çok güzel haber.... Abedeli bazı bağımsız doktor, kuruluş, çiftçi, ilaç tekellerinin hükümet, sağlık kuruluşları doktorlar ile olan ilişkilerini sorguluyor. Zararı faydasından çok aşırı ilaç tüketimini, önleyici aşı mecburiyetini sorguluyor. İlacını çokça yazan doktorları ödüllendirmesini sorguluyor. Hükümet üyelerinin ilaç şirketi ortaklığını sorguluyor. Aynı zamanda kimyasal, aynı zamanda tohum-gıda şirketi de olan ilaç tekelleri bütün dünyada doğal tohumları da patentleyerek. doğal tedavi, yerli üretim, bağımsız gıdayı da bitirip, herkesi kendilerine bağımlı hale getirmeye çalişiyor....
    Cevapla
  • erdal 10 yıl önce Şikayet Et
    otomobil konusuna kimler girmedi ise ilaci da o firmalara vermesin devlet. ve bana gore devletin kurulacak ilac sanayinda illa ki ufak bi payi da olmali jenerik ilac olarak binlerce kaliteli urunun uretilmesi mumkun bildigim kadari ile bir ilacin patenti 20 yil kadar ureticinin elinde kalabiliyor sonra her isteyen bunu jenerik olarak uretebiliyor yani formulu acik hale geliyor
    Cevapla
  • kartal tibet 10 yıl önce Şikayet Et
    otomobildeki başarı ilaç konusunda da gösterilir ise 2190 yılında yerli ilacımız olur. o da diğer ülkeler marsta falan yaşamaya başladığı için mecburen koca karı ilaçları üretmeye başlarız.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle