Kiralık meraya ahır yapılabilecek

Kiralanan meralarda hayvancılık için gerekli bakım, barınma ve su ihtiyaçlarını karşılayacak zorunlu hayvancılık tesisleri kurulabilecek.

Kiralık meraya ahır yapılabilecek
Kiralık meraya ahır yapılabilecek
GİRİŞ 29.11.2013 12:48 GÜNCELLEME 29.11.2013 12:48

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının "Mera Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, mera, yaylak ve kışlakların kiralanmalarında, kiralanan alan, üzerindeki bina, koruyucu çit, duvar ve buna benzer tesislerin fiili durumları hazırlanan bir tutanakla kiralayana komisyonca teslim edilecek.

Bu alanları kiralayanlar, komisyonlarca uygun bulunan ıslah projesine uymakla yükümlü, komisyonlar da yükümlülüklerine uymayanlar hakkında Kanunun ilgili maddelerini uygulamakla görevli ve yükümlü olacak.

Kira artışları, Türk Borçlar Kanunu'nun ilgili maddesinde yer alan hükümler çerçevesinde belirlenecek. Kiralama ücreti her yıl kiralama dönemi başlamadan önce peşin olarak, ıslah faaliyetlerinde bulunanlardan ise masraflar çıktıktan sonra kalan tutar tahsil edilecek. Yaptıkları masrafların miktarı aynı yılın kiralama ücretini geçtiği takdirde, kiralama ücretinin yapılan masrafları karşılama süresine kadar kira ücreti tahsil edilmeyecek.

Kiracı tarafından kira bedelinin yapılan ihtara rağmen süresinde ödenmemesi ya da sözleşmede belirtilen diğer hususlara uyulmaması halinde, sözleşme tek taraflı olarak fesh edilecek ve kiracı tarafından kiralanan alanlara ve teslim tutanağı ile teslim edilen tesislere zarar verilmiş ise kiracıdan bu zarar tahsil edilecek. Ayrıca Devlet İhale Kanunu'nun ilgili maddesi uyarınca komisyonun talebi üzerine bulunduğu yer mülki amirince taşınmaz mal en geç 15 gün içinde tahliye ettirilerek komisyona teslim edilecek. Bunun mümkün olmaması halinde genel hükümlere göre tahliyesi sağlanacak.

Köy veya belediyede ikamet eden ve mera, yaylak ve kışlaklardan otlatma hakkına sahip olan çiftçiler veya çiftçi aileleri bu hakkını başka birine devredemeyecek. Kiracı tarafından ödenmeyen kira bedeli, Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre tahsil edilecek.

- Zorunlu tesisler kurulabilecek

Kiralanacak alanda hayvancılık için gerekli bakım, barınma ve su ihtiyaçlarını karşılayacak zorunlu hayvancılık tesisleri kurulabilecek. Bu alana, hayvancılık faaliyetlerinde kullanılmak üzere ahır, ağıl, kaba ve kesif yem depo ve siloları, yem hazırlama üniteleri, sağım ünitesi, silaj ve gübre çukurları, alet ve ekipman deposu, su deposu ile bakıcı evi gibi birincil üretimde ihtiyaç duyulan ve projede yer alan zorunlu tesisler kurulabilecek fakat entegre ve endüstriyel tesisler kurulamayacak.

Kiralanan mera, yaylak ve kışlaklar üzerine kurulacak tesis ve yapıların yerleri bu alanın kullanım bütünlüğü, bitki örtüsü, topoğrafyası, konumu, taban suyu seviyesi, ulaşım durumu, alanın büyüklüğü gibi unsurlar dikkate alınarak belirlenecek. Kiracı sözleşmenin imzalandığı tarihten itibaren bu alanda kurmak istediği tesisler için konu uzmanına hazırlattığı projeyi komisyona sunacak.

Komisyonca projenin uygun bulunması halinde kira sözleşme süresi sonunda bu alanın tekrar mera vasfına getirilmesi amacıyla, komisyonca belirlenecek teminata esas olmak üzere kiracı mera geri dönüşüm projesini komisyona sunacak.

Kiralanan alan üzerinde kamu yatırımı yapılmasının zaruri olduğu hallerde, Komisyon tarafından zaruret durumuna göre kira sözleşmesi yeniden değerlendirilecek.

Tahsis amacının değiştirilmesine ilişkin talepler Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İl Müdürlüğünce, komisyona gönderilecek.

- Göçerlerin mera kiralaması

Komisyon, göçerlerin talepleri ile mera, yaylak ve kışlakların tahsisleri ve mevcut durumlarını dikkate alarak kiralanacak mera, yaylak ve kışlakları belirleyecek. Kiralamalardan yararlanma şartları ve başvuru zamanı gibi hususlar Bakanlıkça belirlenecek. Mera, yaylak ve kışlaklar otlatma mevsimi dikkate alınarak ihale ile göçerlere kiralanacak. Kiralamada öncelik aynı il nüfusuna kayıtlı göçerlere verilecek, onların talepleri karşılandıktan sonra, başka il nüfusuna kayıtlı göçerlerin talepleri karşılanacak. Göçerler, kendilerine tahsis edilen alanlarda komisyonca belirlenen otlatma planına uymakla yükümlü olacak.

Otlatma bedellerinin yüzde 25'i köy sandığına veya belediyede açılacak hesaba gelir olarak kaydedilecek. Kalan kısmı ise otlatma izni verildiğini belirten sözleşmenin yapılması sırasında mera gelirleri olarak genel bütçeye gelir kaydedilecek. Otlatma bedelinden köy sandığına veya belediyede açılacak hesaba gelir olarak kaydedilen tutarlar mera ıslah ve geliştirme işleri haricinde kullanılamayacak.

Göçerler kendi aralarında birlik, kooperatif veya ortaklık şeklinde örgütlenmiş ise, kiralama talebi yönetim kurullarınca yapılacak. Sözleşme yine aynı yönetim kurullarınca gerçekleştirilecek.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL