Doktorlara sürpriz yeni haklar geliyor

Tam Gün Yasa Tasarısı'nın TBMM Genel Kurulu'ndaki görüşmelerinin son dakikada ertelenmesine yol açan krizi çözecek formül bulundu. Buna göre, mühendis ve hukuk kökenli öğretim üyeleri tam gün kapsamından çıkarılacak

Doktorlara sürpriz yeni haklar geliyor
Doktorlara sürpriz yeni haklar geliyor
GİRİŞ 10.11.2013 13:12 GÜNCELLEME 10.11.2013 13:23
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Tam Gün Yasa Tasarısı'yla ilgili yaşanan krizde çözümü getirecek formül olgunlaştı. Sağlık Bakanlığı, YÖK ve Adalet Bakanlığı yetkilileri, önümüzdeki hafta yeniden bir araya gelerek tasarıya son şeklini verecek.

Üzerinde büyük oranda uzlaşılan formül, tıp ve diş hekimliği öğretim üyeleriyle mimar, mühendis ve hukuk kökenlik diğer öğretim üyelerinin ayrılmasını öngörüyor.

Bu doğrultuda tıp ve diş hekimliği öğretim üyeleri ile mühendis ve hukuk kökenli diğer öğretim üyelerini aynı kefeye koyan, "öğretim elemanları, üniversitede devamlı statüde görev yapar" ibaresi tasarıdan çıkarılacak.

Böylece mimar, mühendis ve hukuk kökenli öğretim üyeleri tam gün kapsamı dışında kalarak ofis ve bürolarında çalışmalarını sürdürebilecek.

Kulislerde YÖK'ün bu formüle karşı çıktığı diğer öğretim üyelerinin de tam güne tabi olması gerektiği yönünde ısrarcı olduğu öğrenildi. Ancak Anayasa Mahkemesi'nin iptal etme olasılığı nedeniyle YÖK'ün bu itirazının kabul görmediği bildirildi.

Saatler de değişti

Krizin çözüm sürecinde tasarıya, tıp ve diş hekimi öğretim üyeleri için sürpriz yeni haklar eklendi.

Bunlardan ilk mesai saatinin öne çekilmesi oldu. Tasarıda yer alan, ancak "mesai saati dışında" özel ve vakıf hastanelerinde çalışma şartı, "saat 14.00" olarak değiştirildi. Böylece tam güne tabi öğretim üyeleri saat 17.30 yerine saat 14.00'de özel ve vakıf üniversitelerde çalışmaya gidebilecek.

Yüzde 5 kota kalktı

Tasarıda özel ve vakıf hastanelerinde çalışmak için getirilen, "Tıp ve dış hekimliği fakültelerinin kadrolarında çalışan profesör ve doçentler, ilgili fakültelerin aynı kadrolardaki öğretim üyesi sayısının yüzde 5'ini geçmeme" koşulu da değiştirildi.

Yeni düzenlemeye göre, tıp ve diş hekimliği fakültelerindeki tüm öğretim üyeleri herhangi bir kısıtlama olmadan özel ve vakıf hastanelerinde çalışabilecek.

Tasarıda yapılacak değişikliklerden bir diğeri de özel sağlık liselerine sınırlama getirilmesi konusu oldu. Özel sağlık liselerinde yaşanan patlama sonrasında mezun öğrenci sayısının 300 bine ulaşacağını hesaplayan Sağlık Bakanlığı, bu mezun öğrencilerin atanmasında sıkıntı yaşanmaması için sözkonusu liselere sınır getirecek. Düzenlemeye göre, özel sağlık liseleri bundan böyle hemşire, ebe, sağlık teknisyeni yetiştiremeyecek. Bu okullardan mezun olanlar, "yardımcı hemşire, yardımcı ebe, yardımcı sağlık teknisyeni" sıfatıyla çalışabilecek.

Önergelerle değişecek

Tam Gün Tasarısı'na ilişkin ilgili birimler haftaya son toplantısını yaparak nihai kararı verecek. Gerçekleştirilecek değişiklikler, TBMM Genel Kurulu'nda önergelerle hayata geçirilecek. Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Milliyet'e konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Tıp ve dış hekimliği dışında onları dışarıda tutarak düzenleme yapacağız. Belli bir noktaya geldik. YÖK mevcut düzenlemenin devamını istiyor, diğer öğretim üyelerinin de tam gün çalışmasını istiyor.

Ben doktor ve dişhekimleri ile ilgili düzenleme yapacağım diğer kısmı beni ilgilendirmiyor. Hukukçunun bürosundan banane, onu YÖK düşünsün. YÖK o kanunun nasıl uygulayacağını bilir, bilerler. Ben hekimleri düzenleyeceğim, ben onlara atıf yapmadan düzenlemeyi getireceğim" diye konuştu.

 

YORUMLAR 5
  • mevhibe inal 10 yıl önce Şikayet Et
    Şimdi ne oldi!?. Dünya ilaç-tohum tekeli ülkeleri işgal ediyor. Bunlara direnebilen ülke kalmadı gibi. Mecburi aşılar, zoraki haplar, zoraki görüntüleme tetkikleri. Devlet hastahaneleerinden özel muayenehanelere şutlamalar. Abedeli doktorlar mecburi çocuk aşılamalarının son 30 yılda 3 misli artarak 69 doz 16 farklı aşılama olduğu, buna karşılık kronik beyin, bağışıklık hastalıklarının 1970 e göre 2 misli arttığını söylüyor. Aşı-İlaç-Tohum tekelinin sağlık kuruluşları ve hükümetlerle olan ilişkilerini anlatıyorlar. Hiçbir ülkede bizdeki gibi hergün, bütün kanallarda, sadece doktor ve hastalık programları olduğunu görülmüş şey değil. Durmadan, "siz hastasınız", deniyor! i hızını alamayanlar, çildini temizlediğimiz hastamız, kaşını aldığımız hastamız diyor. Feci bir işgal durumu var...
    Cevapla
  • necdet 10 yıl önce Şikayet Et
    Anayasa da eşitlik ilkesi yok ki. "Böylece mimar, mühendis ve hukuk kökenli öğretim üyeleri tam gün kapsamı dışında kalarak ofis ve bürolarında çalışmalarını sürdürebilecek." tıp hocaları vatan haini, ondan onlara böyle bir yasak geliyor. Hak ve adalet bu mu ?yapılırsa elveda Yaşasın Mustafa Sarıgül
    Cevapla
  • necdet 10 yıl önce Şikayet Et
    Tam Gün=Özel Hastaneleri Kalkındırma . Ben hep ak partiye oy verdim ama her zaman tam güne karşı çıktım.Amacım doktorları korumak değil bu rezilliğin yapılması için çok şey yaptılar.Ancak hak ettiklerini alamıyorlar. Allah sağlık sistemini özel hastaneye mahkum eden zihniyeti yok etsin inşallah. Sağlıkta özel muayenehane olmalıdır. . Ancak kontollü olmalıdır. Özel hastane ve poliklinik tam anlamıyla tüccardır. Muayenehane cehenneme yakınsa özel hastane cehennemin dibidir.
    Cevapla
  • necdet 10 yıl önce Şikayet Et
    Tam Gün=Özel Hastaneleri Kalkındırma . Özel hastanelerin tek rakibi muayenehaneler. Hocaları kıstırıp (ölümü gösterip sıtmaya razı etme) özel hastanelerin rakipleri bir bir yok ediliyor. Beraberinde kalitesiz tıp eğitimi(Üniversitede kaliteli hoca emekliliği dolduğu anda istifa ediyor), kalitesiz özel hastane sağlık hizmeti(bozuk solüsyonla yapılan tahliller, tarihi eser niteliğinde cihazlar vb), özel hastanede sağlık çalışanlarının emeklerinin sömürülmesi, bol bol hastaya ek ücretler, göz diş vb alanların genel sağlık sigortası kapsamından çıkarılması,
    Cevapla
  • Mehmet 10 yıl önce Şikayet Et
    ayrımcılık. Tıp hocalrı ile diğerlerini ayrı tutarlarsa anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olur. hepsi aynı kapsamda değerlendirilmezse yine iptal olacaktır. Tıp hocaları hem hocalık hem de doktorluk yapıyor. Onları aşçılık okulu hocalarıyla aynı kefede tutmak saçma olacaktır, bir adam yemek yapıyor bir adam ameliyat. Adamın gecesi gündüzü, bayramı seyranı yok buna rağmen sen tıp hocasını kısıtlamaya gideceksin. Aynı maaşı vereceksin, üstüne biraz harçlık niyetine emekliliğe yansımayan döner vereceksin. Bu haksızlık böyle kalmaz.
    Cevapla