Kredi kartı düzenlemesi yerinde ama yetersiz

Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Dinç, kredi kartlarına limit getiren yeni yönetmeliğin yerinde ancak yetersiz olacağını öne sürdü.

Kredi kartı düzenlemesi yerinde ama yetersiz
Kredi kartı düzenlemesi yerinde ama yetersiz
GİRİŞ 27.10.2013 11:34 GÜNCELLEME 27.10.2013 11:34

Dinç, AA muhabirine yağtığı açıklamada, kredi kartı alacaklara birtakım sınırlamalar getirildiğini ancak uygulama safhasının hala bir "muamma" olduğunu belirtti.

Kredi kartı limitlerinin sınırlandırılması ve kart borcunu ödemeyenlerin kartlarının geçici olarak kapatılmasının tüketicinin korunması açısından olumlu bir karar olduğunu ifade eden Dinç, "Ancak bu uygulama mevcut problemlere çözüm getirmiyor" dedi.

Türkiye'de hala kullanımda olan 57 milyon kredi kartı ve bu kartlara ait 80 milyar lira civarında borç bulunduğunu da vurgulayan Dinç, şunları söyledi:

"Bugün için tüketicinin cebinde 57 milyon kredi kartı ve 80 milyar lira civarında borcu var. 1,5 milyon tüketici kredi kartı borçlarını ödeyemez duruma düşmüş, 15 milyon vatandaş ise asgarisini ödeyerek borçlarını çevirmeye çalışıyor. Düzenlemenin sağlam temele oturtulması için öncelikle bu borçların tasfiyesi ve bundan sonra aşırı borçlanmayı engelleyici tedbirlerin alınması gerekir. Kredi kartı borçlularına düzenlemeden önce son bir yapılandırma sunulmalı ve mevcut borçlar kredi kartı borcu olmaktan çıkartılıp tüketici kredisine dönüştürülmelidir. Yapılandırma için 12-18 ay gibi kısa süreler yerine düzenleme ile borcun büyüklüğüne ve tüketicinin ödeme gücüne göre daha makul süreler olmalıdır."

Getirilecek böyle bir düzenlemeyle kredi kartları için beyaz yeni bir sayfanın açılacağı ve geçim sıkıntısı çeken vatandaşların rahatlayacağını savunan Dinç, "Alınan tedbirlerle de bundan sonra kontrolsüz bir şekilde kredi kartı borçlarının artışının ve yeniden kangren haline gelmesinin önüne geçilmiş olur. Aksi takdirde getirilen tedbirler makjaydan öteye gitmez" diye konuştu.

KAYNAK: AA