4G için yerli teknoloji geliştiriliyor

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, 4G'ye geçiş öncesinde yerli teknolojinin geliştirilmesi için çalışmalara başlandığını belirtti.

4G için yerli teknoloji geliştiriliyor
4G için yerli teknoloji geliştiriliyor
GİRİŞ 11.10.2013 11:25 GÜNCELLEME 11.10.2013 11:25

Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'na konuk olan Yıldırım, Türkiye'nin 4G ile tanışması için Ar-Ge çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

Bu kapsamda yapılacak toplantıda, Türkiye açısından şartların görüşüleceğini ifade eden Yıldırım, 4G ile ilgili teknolojinin tam anlamıyla rekabet edecek düzeye erişip erişmediğinin kontrol edileceğini kaydetti. Yıldırım, "Çünkü bir lisansı getirmek önemli değil. Onun yaygın kullanılabilirliğini sağlamak önemli. Bunun da çok büyük bedellerde olmaması lazım. Bu kötü tecrübeyi 3G'de tüm dünya yaşadı, Türkiye yaşamadı. Türkiye, en son geçti ve en iyiyi kullanan ülke oldu. O zaman bizi tenkit ettiler ama biz doğru olanın bu olduğuna inandık. Sonucu da gördük" diye konuştu.

- "4G'ye uygun cihazlar geliştiriliyor"

4G'ye daha hızlı veri trafiği ve çözünürlüğü biraz daha yükseltmek için geçileceğini bildiren Yıldırım, 4G'ye geçiş öncesinde yerli teknolojinin geliştirilmesi için çalışmalara başlandığını söyledi. Söz konusu yerli teknolojinin geliştirilmesi için aralarında Aselsan, Savunma Sanayii Müsteşarlığı, Netaş gibi kurum ve kuruluşlara görev verildiğini ifade eden Yıldırım, "Önce cihazları geliştiriyorlar. Baz istasyonu ihtiyacı var. Ona uygun cihazlar geliştiriliyor. Bu cihazlar hazır olduğunda, kendi geliştirdiğimiz teknolojiyle işi başlatmış olacağız. Böylece kaynak israfından da döviz kaybından da kurtarmış olacağız" diye konuştu.

3G teknolojisini kullanan abone sayısının 45 milyona ulaştığını belirten Yıldırım, 4G'nin, 3G'den 4-5 kat daha hızlı olduğunu söyledi.

- "İki şey yapmaya karar verdik"

2014 sonuna doğru 4G'ye geçilmesinin planlandığını bildiren Yıldırım, şunları kaydetti:

"4. nesilde iki şey yapmaya karar verdik. 4. nesile geçmeden önce '4. neslin cihazlarını Türkiye'de yapalım' dedik. Teknolojiyi dışardan almayalım. Yazık, paralarımız hep dışarı gidiyor. Onun cihaz geliştirme işine başladık. Şu anda 3-4 kurum bir arada bu işi yapıyor. Onlar biz bitirdik, cihaz hazır dediği anda biz lisansları vereceğiz. İkincisi de 3. nesilde olduğu gibi herkes kendi alt yapısını kurmayacak, ortak alt yapıyla yapacağız. Böylece kaynak israfını da önlemiş olacağız."

KAYNAK: AA