Kaya gazı için ilk sondaj bu ilimizde vuruluyor

Türkiye'nin ilk kaya gazı kuyusu, Shell operatörlüğünde Diyarbakır'da açılıyor. Çalışmalardan olumlu sonuç alınması halinde şirket, 20'nin üzerinde yeni kuyu açacak.

Kaya gazı için ilk sondaj bu ilimizde vuruluyor
Kaya gazı için ilk sondaj bu ilimizde vuruluyor
GİRİŞ 09.10.2013 05:42 GÜNCELLEME 09.10.2013 05:52
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Türkiye'nin ilk şeyl (petrol ve doğalgaz) kuyusu, bu ay içerisinde Diyarbakır'da (Konacık) açılıyor. Shell'in operatörlüğünde açılacak kuyuda 3 bin metreye inilecek. Üç bin metreden sonra sağlı-sollu yatay devam edecek çalışmalarda olumlu emarelere ulaşılırsa, Shell bölgede 20'nin üzerinde kuyu açacak. Enerji yönetimi kaynakları, çalışmalardan umutlu olduklarını ve aramalarda gazın yanında petrol emaresine de ulaşılabileceği bilgisini verdi.

Kaya gazı olarak da adlandırılan şeyl çalışmalarında son dönemde ABD'de önemli gaz rezervlerine ulaşıldı. ABD'nin üretime geçmesiyle gaz fiyatlarında Avrupa ülkelerine göre büyük oranda düşüşler yaşandı. Şeyl çalışmaları, son zamanlarda Türkiye'de de konuşulmaya başlandı. Bu kapsamda Shell ve TPAO (Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı), Diyarbakır-Batman bölgesinde çalışmalara başladı. ABD Enerji Bakanlığı ve TPAO verilerine göre Türkiye'nin Erzurum, Diyarbakır ve Trakya alanlarında şeyl gazı olduğu bilgilerine yer veriliyor. Şeyl kısaca, kayaçların küçük gözeneklerinde bulunan ve yatay sondajla üretilen konvansiyonel olmayan enerji kaynakları (petrol, doğalgaz) olarak tanımlanıyor.

KAPANAN KUYULAR AÇILACAK

Enerji yönetimi kaynakları, Güneydoğu Bölgesi'ndeki şeyl gazı ve petrol çalışmalarından ümitli. Milli petrol şirketi TPAO ve Shell'in çalışmalarıyla bölgedeki somut verilere ulaşılacak. Bu kapsamda Güneydoğu'da üretimi biten veya azalan kuyuların kaya gazı için yeniden açılması planlanıyor. Dünyada yeni model olan kayaların içindeki gaz ve petrolün bulunmasını "sezaryenle petrol bulma" şeklinde yorumlayan enerji yönetimi kaynakları, Türkiye'de bu metotla ciddi petrol ve gaz rezervine ulaşılabileceği bilgisini verdiler. Shell, ilk planda iki kuyu açacak.

En yüksek binadan 19 kat yüksek

Türkiye Petrollerleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ve Shell, Diyarbakır ve Batman şehirlerinin kuzeyinde petrol aramak için birlikte çalışmak üzere Kasım 2011'de anlaşma imzaladı. Anlaşmaya göre, "Dadaş Projesi" adı verilen arama faaliyetlerini Shell yönetecek. Dadaş Projesi, devlet tarafından verilen yaklaşık 1.500 kilometrekarelik dört adet ruhsatlı alanı; güneyde Diyarbakır ile Batman ve kuzeyde Hazro ilçesi yakınlarında bir nokta ile proje alanını çaprazlama kesen Diyarbakır ve Silvan arasındaki otoyol arasındaki üçgeni oluşturuyor. Ruhsat kapsamında Shell, TPAO ile birlikte yerin 3.000-4.500 metre altında bulunan bir şeyl tabakasında petrol arayacak. Bu katman, uçtan uca 28-43 adet futbol sahası kadar bir alana (Türkiye'nin en yüksek binası olan İstanbul Sapphire'ın yaklaşık olarak 13 veya 19 katı yüksekliğinde) denk geliyor. Hedef, Dadaş şeyl katmanının özellikleri hakkında daha fazla bilgi edinmek.

YORUMLAR 10
  • Mevlana Sevgisi 10 yıl önce Şikayet Et
    Neden biz çıkarmıyoruz ?. Güçlü bir devlet öyle atıp tutmayla olmaz. Eğer kendi yeraltı kaynaklarımızı hem bir şirket, üstelik yabancı bir şirket çıkarıyorsa, benim aklıma şu geliyor. Vergilerle büyüttüğümüz devletimiz ne iş yapar ? Eee tabi devlet bize yolunacak kaz gibi bakıyor. Örnek benzin fiyatı 1 lira devlet alıyor biz alıyoruz 5 liraya. Tabi devlet niye uğraşsın ki 1 liraya mal etmek için! Oysaki bütün üretimi ve dağıtımını devlet yapsa, belki benzin 3 lira olacak vatandaş fayda görecek. Fakat ne yazık ki bizi yönetenler yıllardır, başta benzin ve ötv olmak üzere, elektrik, doğalgaz, kdv oranlarını yüksek oranlarda bize yüklüyorlar.
    Cevapla
  • veysel 10 yıl önce Şikayet Et
    Neden şel. Neden Şel yurt içinde bu işleri yapacak babayiğit yok mu ? Tübitak bu alandaki projelere neden yatırım yapmıyor yoksa yapıyorda bizim mi haberimiz yok
    Cevapla
  • Haq Bey 10 yıl önce Şikayet Et
    Ben ve benim aramdaki yorumcular. İlk yorumu yapan benim. Tek olumlu yorumu yapanda benim. Yahu arkadalar size bir sorum var.. Kaya gazı çıkartmak konusunda herhangi bir fikri olan varmı ? Türkiyede bu teknoloji yok ( çapulcular ve ataları saolsun ) ama olacak yakında inşallah. Hadi teknik bilmiyorsunuz ticarette mi bilmiyorsunuz.. ( rakamlar temsili ) Orada 1.000.000 $ yatıyor. Çıkaramıyorsunuz hala yatıyor. Başkasına çıkarttırıyorsunuz cebinize 600.000 $ giriyor. Hangisi daha mantıklı... ?? Hele bir arkadaş söylemezler kapatırlar diyor.. Dostum rezervi bulan biziz... kim neyi kapatıyor... komik olmayın..
    Cevapla
  • ibrahimkarakaya 10 yıl önce Şikayet Et
    Koooskoca Devlet diyoruz ya hani... İşte koskoca devlet değiliz.. Shell daha koca demek ki o çıkarabiliyor biz kooooskoca devlet olarak çıkaramıyoruz!
    Cevapla
  • murat buyuklu 10 yıl önce Şikayet Et
    ey recep tayyip erdoğan!. neden Shell?. her maden aramasında yabancı şirketler var. verme ihaleyi gavura ki gönlümüzü bir kere daha al...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle