Vakıfbank'tan tarihi yatırım!

Vakıfbank'tan yapılan açıklamaya göre, nisan ayındaki yılın ilk sendikasyon kredisinin ardından, 800 milyon dolarlık yeni bir sendikasyon kredisine imza attı.

Vakıfbank'tan tarihi yatırım!
Vakıfbank'tan tarihi yatırım!
GİRİŞ 26.09.2013 13:25 GÜNCELLEME 26.09.2013 13:25

Geçen yıl eylül ayındaki sendikasyon kredisini yüzde 107 oranında çeviren Vakıfbank, temin ettiği bu krediyi dış ticaretin finansmanında kullanacak.

Vakıfbank, ING Bank'ın ajan banka ve koordinatörlüğünde 17 ülkeden 27 bankanın katılımıyla, 166 milyon dolar ve 471 milyon avro tutarında iki dilimden oluşan 1 yıl vadeli ve Libor/Euribor + yüzde 0,75 toplam maliyetle sendikasyon kredisi temin etti.

Vakıfbank Genel Müdürü Halil Aydoğan konuya ilişkin değerlendirmesinde, 2013 yılının ikinci sendikasyon işlemini başarı ile gerçekleştirmekten ve yüzde 107'lik bir yenileme oranı elde etmekten büyük mutluluk duyduklarını ifade etti.

Bu kredinin, Türk ekonomisine duyulan güvenle birlikte Vakıfbank'ın uluslararası piyasalardaki yüksek kredibilitesini bir kez daha teyit ettiğini kaydeden Aydoğan, yurt dışından kaynak yaratarak reel sektöre destek olmaya ve dış ticareti finanse etmeye devam edeceklerini ve bu krediyi temin eden iş ortakları kreditör bankalara bir kez daha teşekkür ettiğini belirtti.

Aydoğan, Türkiye'de global orta vadeli tahvil ihraç programını kuran ilk banka olarak mevduat dışı kaynak çeşitliliğini artırmayı hedeflediklerini dile getirerek, tahvil ihraç programı kapsamında bu yıl 1,1 milyar dolar ihraç yaparak Türkiye'de en çok yabancı para tahvil ihraç eden banka olduklarını ve haziran ayından bu yana da 500 milyon dolar tutarında tahsisli bono ihracı gerçekleştirdikleri bilgisini verdi.

Bu ihraçların önemli bir kısmını Türkiye ve Vakıfbank ile ilk defa tanışan Asyalı yatırımcılarla yaptıklarını belirten Aydoğan, "Bu sayede özellikle uluslararası piyasalarda belirsizliğin ve oynaklığın arttığı bir dönemde kaynak çeşitliliğini uygun maliyetli yeni borçlanma araçları ile artırmaya devam ettik" dedi.

Geçen yıl eylül ayında temin edilen yaklaşık 735 milyon dolar tutarındaki krediyi Libor/Euribor + yüzde 0,75 toplam maliyetle yüzde 107 oranında yenilediklerini ifade eden Aydoğan, "Vakıfbank'ın finansal ilişki içerisinde bulunduğu bankalarla sağladığı iş hacminin artmaya devam etmesi vasıtasıyla çok rekabetçi maliyetlerle kaynak temin etmeye devam ediyoruz. Vakıfbank'ın dünya çapındaki muhabir bankalarla kurduğu güçlü ve uzun soluklu ilişkileri, Türk bankacılığındaki öncü konumunu ve uluslararası piyasalardaki itibarını bir kez daha ispatlayan kredide bizi destekleyen tüm katılımcı bankalara teşekkür ediyorum" değerlendirmesinde bulundu.

Verilen bilgiye göre, krediye yetkilendirilmiş lider düzenleyici olarak katılan bankalar, "The Bank of Nova Scotia, Barclays Bank PLC, BNP Paribas, Commerzbank, Rabobank, Deutsche Bank AG, Erste Group Bank AG, Goldman Sachs Bank, ING Bank, National Bank of Abu Dhabi, Natixis, Standard Chartered Bank ve Wells Fargo" olarak sıralandı.