Karar verildi! Banka para iadesi yapacak!

Çiftçi İsa Yeşiltaş, iki banka şubesinin son 10 yılda yaptığı işlemlerle ilgili olarak kendisinden alınan paraların iade edilmesi için Akyazı Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Başkanlığı'na başvurdu. Yeşiltaş, bankaların hazırladıkları sözleşmenin 12 puntodan küçük olması dikkate alınarak haklı bulundu.

Karar verildi! Banka para iadesi yapacak!
Karar verildi! Banka para iadesi yapacak!
GİRİŞ 25.09.2013 15:35 GÜNCELLEME 25.09.2013 16:26
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Sakarya'nın Akyazı İlçesi'ne bağlı Hasanbey Köyü'nde çiftçilik yapan İsa Yeşiltaş, işinin gereği sürekli bankalarla çalışmak durumunda olduğundan yapılan kesintilerin kendisini zor durumda bıraktığını belirterek, Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Başkanlığı'na başvurdu. Yaptığı başvuru ardından Akyazı Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Başkanlığı 16 Ağustos 2013 tarihinde Yeşiltaş'ı haklı buldu. Hakem heyeti gerekçesinde şunları yazdı:

"Taraflar arasında düzenlenen sözleşmenin 12 puntodan küçük yazılarla veya matbu standart olarak hazırladığı veya sözleşmenin tüketicinin içeriğine etki edemediği, tüketici aleyhine olan ve tüketici üyelik ve işletim ücreti adı altında külfete sokan sözleşme hükmünün tüketici ile ayrıca müzakere edilerek kararlaştırıldığı banka tarafından ispat edilmediği, sözleşmenin her bir nüshasının tüketici tarafından okunup imzalanmadığı, sözleşmedeki hesap işletim ücreti alınacağına dair hüküm açıklanan yasa ve yönetmelik hükümleri karsısında haksız şart olduğu, tüketicilerden tahsil edilen ve bankalar arasında farklılık arz eden üyelik veya işletim ücretlerinin fazla olup olmadığı hakkında ortada mevcut bilirkisi tespiti olmadığı, tüketicilerin bir kısmından üyelik veya hesap isletim ücreti alınmadığı tahsil edilen bu ücretlerin bir kısmının tüketiciye iade edildiği, mevcut uygulamanın rekabet kurallarına ve sosyal adalet ilkesine ayrı olduğu ortada iken bankanın geçersiz olan bu sözleşme hükmüne dayanarak tüketiciden ücret istemesinin mümkün olamayacağı değerlendirilmiştir."

PARANIN GERİ ÖDENMESİ İÇİN 10 GÜN SÜRE

İsa Yeşiltaş, yapılan kesintilerin haksız olduğuna karar verildiğini, üç banka tarafından kesintilerin geri ödenmesi için 10 gün süre tanındığını belirtti. Yeşiltaş, şunları söyledi:

"Çeşitli bankalarda, farklı hesaplarımdan çeşitli başlıklar altında kesintiler yapıldı. Ben de bu kesintilerin yasal olup- olmadığını araştırdım. Tüketici Hakem Heyeti'ne başvurdum. Yapılan inceleme sonucu bana yasal olmadığı söylendi. 10 gün içinde bankalar tarafından bana geri ödeme yapılmazsa, icra yoluyla paramı geri alabileceğim söylendi."

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 5
  • yavuz kemal 10 yıl önce Şikayet Et
    Dua ette Banka Tüketici Mahkemesine dava açmasın. Genelde garanti bankası hakem heyetlerinin verdiği kararı Tüketici mahkemesine taşıyor
    Cevapla
  • hasan demirtaş 10 yıl önce Şikayet Et
    kuvert te gidin . valla bende illalah ettim gittim kuveyt türke simdi rahatım yatırdıgım belli cektigim belli internet subeside cok güzel olmuş
    Cevapla
  • Ebu Talha El-Kürdi 10 yıl önce Şikayet Et
    yalan inanmayın. bağcılar kaymakamlığında tüketici hakları hakem heyetine gidip görüştüm form verdiler daha doldurmaya teşebbüs ederken boşuna uğraşmayın bankadan hiç bir şey alamayacağınız gibi üstüne mahkeme bankayı haklı görüp bütün masraflarıda size ödetir dediler elimde kağıt kalem ağzım açık kaldı düşündüm doğru devletin mahkemesi koca bankaya para iadesimi yaptıracak.sordum nasıl yani?memur aynen şöyle dedi ilk mahkeme sizi haklı görüp bankayı parayı iade etmeye mahkum ediyor ama banka parayı iade etmiyor bir üst mahkemeye götürüyor.üst mahkeme kararı bozuyor ve sizi masrafları ödemeye mahkum ediyor.bankaların bit sürüsü gibi avukatları var işleri ne uğraşıyorlar adamlar.boşuna uğraşmayın en güzeli o faiz merkezlerinden değil para ile ilgili işlem yapmak her önünden geçtiğimizde lanet edip tükürerek oradan uzaklaşmalıyız.tek çözüm bu.
    Cevapla
  • kuant quazar 10 yıl önce Şikayet Et
    HalitBinVelit kardes'e. O bankalar HEPSI"dir! Buna Islami usullere gore kesim! yapan bankalarda dahildir!!!
    Cevapla
  • HalitBinVelit 10 yıl önce Şikayet Et
    iyi tamamda ?..... o bankaları açıklayın ?.
    Cevapla