Türk bankası Azerilere satılıyor

Bahreyn Merkezli TAIB Bank'ı geçen haziran ayında Dubai Şeyhi El Maktum'dan alan Aksoy Holding, bankanın sermayesini 80 milyon TL arttırarak, çoğunluk hissesini satmayı planlıyor.

Türk bankası Azerilere satılıyor
Türk bankası Azerilere satılıyor
GİRİŞ 24.09.2013 03:31 GÜNCELLEME 24.09.2013 03:31
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Aksoy Holding Başkanı Erdal Aksoy, sermaye arttırımını ve Azeri bir bankayla ortaklık görüşmelerini doğrularken olası ortağın adını açıklamadı.

Hürriyet'in haberine göre; Geçen haziran ayında Dubai Şeyhi El-Maktum'un sahibi olduğu TAIB Bank'ın Türkiye iştirakini satın alan Aksoy Holding, bankanın çoğunluk hissesini satmak üzere Azeri bir banka ile görüşüyor. Sektöre yakın kaynaklardan edinilen bilgiye göre, bünyesinde Turcas Petrol'ü de bulunduran Aksoy Holding, öncelikli olarak TAIB Yatırım Bank'ta sermaye artırımına gidecek. 80 milyon TL'lik sermaye artırımı için Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'na (BDDK) başvuran Aksoy Holding, bu işlem için BDDK'dan onay bekliyor.

80 MİLYON TL SERMAYE

BDDK'nın sermaye artırımına onay vermesinin ardından, Azeri banka ile görüşmelerine hız kazandırması beklenen Aksoy Holding'in Azeri bankaya çoğunluk hisseyi vermeyi planladığı belirtildi. Konuyla ilgili görüşünü aldığımız Aksoy Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Aksoy, "Biz Aksoy Holding olarak enerji ve turizm sektöründe faaliyetlerimizde büyümek istiyoruz. Bankacılık bizim için yeni bir iş. Çok iyi bildiğimiz bir alan değil. Bankacılık sektöründeki yolumuza TAIB Bank'a alacağımız büyük ortakla devam etmek istiyoruz. Şu sıralar BDDK'dan 80 milyon TL'lik sermaye artırımı için onay bekliyoruz. Bu yıl sonuna kadar anlaşma şekillenir" dedi.

AZERİ ORTAKLA BÜYÜYECEK

Azeri bir banka ile ortaklık görüşmeleri gerçekleştirdiklerini doğrulayan Erdal Aksoy, hangi banka ile görüştükleri konusunda şu noktada bilgi vermemeyi tercih ettiğini belirtti. Erdal Aksoy ortaklık görüşmeleriyle ilgili şu bilgileri verdi: "Olası bir ortaklıkta çoğunluk hisseyi Azeri ortağımıza vermeyi planlıyoruz. Şu an görüşmeler bu yönde. Onlar Türkiye'de bankacılık faaliyeti gerçekleştirmek istiyorlar. Azerbaycan'da bankacılık faaliyetleri yürüten bu banka, Türkiye pazarına girmek istiyoruz. TAIB Bank ile ortaklığın gerçekleşmesi halinde, bankanın büyümesi konusunda ortak adımlar atılacak."

AKTİF BÜYÜKLÜĞÜ 19 MİLYON TL

BAHREYN merkezli TAIB Bank, 1987'den bu yana Türkiye'de de faaliyet gösteriyor. Türkiye'de yatırım bankacılığındaki ilk yabancı kuruluş olan TAIB Bank, Birleşik Arap Emirlikleri, Kazakistan ve ABD'de faaliyet gösteriyor. Yatırım bankacılığı lisansı ile Türkiye'de faaliyet gösteren TAIB Bank'ın ayrıca sermaye piyasası aracılık hizmetleri sağlayan bağlı ortaklığı TAIB Yatırım Menkul Değerler şirketi bulunuyor. TAIB Yatırım Bank 2007 yılında ana ortağı TAIB'in yüzde 60 hissesinin Dubai Holding'e ait Dubai Finansal Group LLC tarafından alınmasından sonra Dubai Finansal Grubun dolaylı iştiraki olarak faaliyet göstermekye başladı. TAIB Bank'ın 2012 sonu itibariyle aktifleri 19 milyon TL büyüklüğe ulaştı.

ORTAKLIK İÇİN PASHA BANK'IN ADI GEÇİYOR

TÜRK ve Azeri bankaların bir süredir karşılıklı olarak Azerbaycan ve Türkiye pazarına girmek istedikleri biliniyor. Türk bankaları Azerbaycan'da banka satın alma ve ortaklık fırsatlarını değerlendirirken, bu yıl sonuna kadar sermaye artırımı şartı getirilen Azeri bankalar da Türk bankalarıyla ortaklığa girmek istiyor. En son -Bakü merkezli Pasha Bank'ın da Türkiye pazarına girmek istediği basına yansımıştı. Sektöre yakın kaynaklara göre, TAIB Bank için Aksoy Holding ile görüşen bankalar arasında Pasha Bank da olabilir. Pasha Bank, TAIB Bank ile görüşmeleri konusunda bir yorumda bulunmazken, sektör temsilcileri Pasha Bank'ın TAIB Bank'a ortak olarak girdikleri Türkiye pazarında mevduat bankacılığı yapmanın yollarını arayabileceğini belirtiyor.

YORUMLAR 2
  • selçuk 10 yıl önce Şikayet Et
    Azeri Gardaş. Artık dostumuzu düşmanımızı görelim Yabancıya 10 a vereceğimize kardaşımıza 5 e verelim jhiç olmazsa dost
    Cevapla
  • kadir kaya 10 yıl önce Şikayet Et
    güzel karar. satıyorsanız Azeri kardeşlerimize satın. bize düşmanlık yapanlara satış yapıyorsunuz.
    Cevapla