Bayram öncesi ağzımızın tadını kaçıran haber

Baklavacılar ayağa kalkınca antepfıstığındaki zam gündeme geldi. Antepfıstığı, ceviz ve bademe 1 ayda ortalama yüzde 25-30 arası zam geldi.

Bayram öncesi ağzımızın tadını kaçıran haber
Bayram öncesi ağzımızın tadını kaçıran haber
GİRİŞ 22.09.2013 12:41 GÜNCELLEME 22.09.2013 12:59
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Menekşe Ataselim'in haberi

Hammadde fiyatını yükselten faktörler sezon değişimine denk geldiği için piyasada kuruyemiş şeklinde tüketilen ürünlere zammın kaçınılmaz olduğunu belirten Papağan Kuruyemiş Genel Müdür Yardımcısı Ali Murat Çakan, "Eylülde yeni ürün geleceği için her firma stoku neredeyse sıfıra indirir. Benzer bir durum martta olsa tüketiciye daha az yansırdı" dedi.

Antepfıstığında verim açısından 'az yılı' olduğunu söyleyen Çakan, geçen yıl yağışlardan ötürü verim artınca stokçuların 40 bin tona yakın ürün biriktirerek fiyatı yüksek tuttuğunu belirtti. Çakan, "Hammadde fiyatı 17-18 liradan 26-28 liraya çıktı. Zaten az yılıydı. Bir de endüstriyel tüketim çok artınca perakende kabuklu antepfıstığının kilosu 55 lirayı buldu" diye konuştu.

Ceviz ve bademde büyük ölçüde ithalat yapıldığını hatırlatan Çakan, şöyle devam etti: "Dolardaki çıkış fiyatı da artırdı. Türkiye'ye ağırlıklı olarak Şili ve Ukrayna'dan ceviz geliyor. Ukrayna biraz daha ucuzdu ama ithalata yüzde 20 vergi gelince kur farkıyla birleşen kilo fiyatı 24 liradan 33 liraya çıktı. Şili de bu nedenle zam yapıp hammadde fiyatını 28 liradan 33 liraya yükseltti. Marketlerde satılan 1 kilo paketli cevizin fiyatı 1 ayda 60 liradan 75 liraya çıktı. Türkiye'de bademin acı oranı yüksek ve bu nedenle iç piyasadaki ürünün çerez olarak tüketimi zor. Bademin önemli miktarını California'dan tedarik ediyoruz. Orada ekim alanlarını etkileyen bir yangın oldu. Hammadde kilosu 9 dolardan 11 dolara çıktı. Dolardaki yükselişle perakendede bademin kilosu 60 lirayı buldu."

KAYNAK: HT EKONOMİ
YORUMLAR 5
  • KARADENIZ KARASIN 10 yıl önce Şikayet Et
    Ülkemizde Ceviz yetiştirmek için bunca güzel topraklarımız varken. Ağırlıklı olarak Şili ve Ukrayna'dan ceviz gelmesi çok üzücü.Orman genel Müdürlüğü özellikle son 2 yıldır ceviz ormanları kuruyor arkadaşlar.Devletimizin ve vatandaşlarımızın bu çalışmalara ağırlık vermesi gerekir.Ben yıllarca ormanlarımızın kereste amaçlı kullanılmasını ülkemiz açısından büyük bir kayıp olarak görüyorum.
    Cevapla
  • hasangulten 10 yıl önce Şikayet Et
    NE OLMUŞ YANİ ZAM GELMİŞSE. Ne olacak yani yüzde 25-30 zam geldi ise, benim emekli maaşımada YÜZDE 3 kadar zam geldi , yaşasın biz emeklileri enflasyona ezdirmeyen AKP yönetimi. yorumumu okuyunca hadi ordan dediğinizi şimdiden hissediyorum.
    Cevapla
  • Sabit Kal 10 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları . ne kadar az baklava, tatlı, lokum, helva...velhasıl kaynağı: şeker, un ve yağ karışımı ne varsa mümkün olduğunca az yiyerek sağlığını korumanın ve diabet hastalıkları ile obeziteye yakalanmamanın yollarını arayıp bulmalıdır. Hamura farklı farklı şekiller verip, üzerine şerbet döküp, bir iki fıstık-fındıkla süsleyince sanıyoruzki dünyanın en güzel yiyeceğini keşfetmişiz. Arkadaşlar, gelin sizinle anlaşalım: Ne siz bize geldiğinizde baklava getirmeyin, ne biz size gittiğimizde baklava götürmeyeceğiz, sözmü!
    Cevapla
  • salih saglam 10 yıl önce Şikayet Et
    Ne Avrupaymis. Nerde güzellik var Avrupada Nerde biliçli tüketim avr Avrupada Ne Avrupaymış bee. Artık kabak tadı verdi, Amerikada soyle, Avrupada boyle, Biraz kendi insaninizi sevin, ulkenize deger verin.
    Cevapla
  • halil soba 10 yıl önce Şikayet Et
    BIRAKIN BİR AVRUPA TOPLUMU GİBİ OLMAYI,BİR AFRİKA ÜLKESİ KADAR DUYARLI VE BİLİNÇİ TOPLUM OLSAN FIRSATÇILAR AVUCUNU YALARLAR AMA NEREDE O TOPLUM.. Avrupada toplum o kadar ilnçleşmişki bir malın fiyatı aşırı arttığında o malı aldıgında bütçesini sarsmayacak bile olsa,alıp yemiyor boykoto destek veriyor.Türkiyede ise tam tersi olur.Fiyatı aşırı derecede artan bazılarının haksız kazanç elde edeceğini bilenler inadına göşteriş yapar gibi kimsenin almadıgı ,alamadığı malı göstere göstere alır yer.
    Cevapla