Türkiye'nin ikinci jeoparkı Bitlis'te kuruluyor

Dünyanın en iyi jeopark projesine aday Türkiye'nin ikinci jeopark projesi Bitlis'te bulunan dünyanın ikinci Türkiye'nin ise en büyük birinci krater gölünün bulunduğu Nemrut Kalderası'nda hayata geçiriliyor.

Türkiye'nin ikinci jeoparkı Bitlis'te kuruluyor
Türkiye'nin ikinci jeoparkı Bitlis'te kuruluyor
GİRİŞ 22.09.2013 12:17 GÜNCELLEME 22.09.2013 12:17

Projeyle birlikte Bitlis'in bölgenin cazibe merkezi haline gelmesi amaçlanırken, yine projenin hayata geçirilmesiyle 3 bin kişiye istihdam sağlanması hedefleniyor. Şehre hem maddi hem de manevi olarak büyük katkı sunması beklenen Bitlis'te ki jeopark projesi'nin 3 yıllık süre zarfında hayata geçirilmesi planlanıyor.

Jeopark projesi kapsamında Bitlis'e gelen bilim adamları ve jeopark projesinde görev alacak olan teknik ekipler projenin uygulanacağı Nemrut Kalderasında incelemelerde bulundu. Projenin uygulanacağı alanları tek tek dolaşan bilim adamları ve teknik ekipler kalderayı en ince ayrıntısına kadar inceleyerek raporladı.

Türkiye'nin ilk jopark statüsünü Manisa'nın Kula ilçesi jeoparkının kazandığını belirten Bitlis Valisi Veysel Yurdakul, "İnşallah Nemrut - Süphan Jeoparkıyla Türkiye'de bir ikinci olacağız. Ve bu sayede Nemrut kalderası jaoparkın kalbi olacak. Bundan sonra sahada neler yapacağız. Bu gün bilim adamlarımız var onları görüyoruz. Bilim adamlarımızın bize ifadesi "Dünyanın en iyi jeoparkı adayı olabilirsiniz. Yani en iyisine aday olabilirsiniz diyorlar. Fakat bu tabii ki jürinin elinde olan bir şey. Ancak biliyorsunuz jeoparktan dünyada aşağı yukarı 100 milyar dolarlık bir turizm pastası var. Biz özellikle kentimizi bu jeopark ası altında bu pastadan daha çok faydalanmasını istiyoruz. Projenin sonunda en az bir 3 bin kişiye iş sağlanması, işte jeositler, gelen turistlerin konaklamaları, onlara yapılacak olan ikram, alacakları hediyelik eşyalarla aslında tamamen bir toplum kalkınması projesi. Sadece Bitlis ilini değil Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesi hatta Türkiye'nin elini uluslar arası platformda güçlendirecek bir statü konumundadır. O bakımdan biz burada bu planlamayı yaparken, uygulayıcılar, bilim adamları ve bu konuda tecrübeli olan jeopark yöneticileri ile çok yakın temas halindeyiz. Çok güzel bir kurgulama yapıldı. Bir iki sene içerisinde biz jeoparkta belli bir düzeye gelip inşallah 3 sene içinde de jeopark statüsünü almayı amaçlamaktayız. Bunun için çok büyük kaynaklar yatırmaya hazırız. Örnek vermek gerekirse jeoparkın yolu için harcama yapmaya ayırdığımız kaynak 100 milyon civarındadır. Aşağı yukarı bu üç, dört sene içinde zannedersem bir 125 milyonluk bir rakamla inşallah jeoparkı Bitlis'e ve ülkemize kazandırmış olacağız. Hem ülkenin hem de ilin tanıtımına büyük katkı sağlamış olacağız." diye konuştu.

Türkiye'nin ikinci jeopark projesinin Bitlis'te hayata geçirilecek olmasını vatandaşlar da sevinçle karşıladı.

KAYNAK: CİHAN