Portakalı Kanuni Bulguru Hürrem yedirecek

Türk gıda ihracatı, Kanuni ve Hürrem Sultan'ın katkısıyla artacak. Rusya'ya çıkarma yapan ihracat tanıtım grupları Türk bulguru, narenciyesi ve şekerlemesini Osmanlı vurgusuyla pazarlamaya başladı

Portakalı Kanuni Bulguru Hürrem yedirecek
Portakalı Kanuni Bulguru Hürrem yedirecek
GİRİŞ 19.09.2013 09:22 GÜNCELLEME 19.09.2013 09:22

Serkan Arman'ın haberi

Türk ihracatçıları dünyanın en büyük gıda fuarları arasında yer alan 'World Food Moscow'a Kanuni Sultan Süleyman ve eşi Hürrem Sultan'ın 'desteğiyle' adeta bir çıkarma yaptı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi'ne (TİM) bağlı ihracatçı birlikleri, Türk bulgurunu, narenciyesini ve şekerlemesini, birbirlerinden bağımsız olarak, Kanuni dönemi ve Osmanlı vurgusuyla dünyayapazarlamaya başladı.

Moskova'daki fuarda geniş bir stant kuran hububat ve bakliyat ihracatçıları Türk bulgurunu,Rusya'nın en popüler tahıllarından 'greçka'nın yerine geçirmekte kararlı.

Bunun için hem bulgurun greçka'dan daha sağlıklı olduğu, hem de Hürrem Sultan ve Kanuni'nin 'favori' yemekleri arasında olduğunu vurguluyorlar. Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Hububat Bakliyat İhracatçıları Birliği Başkanı Şahin Batallı, bulgur ihracatının önemli bir potansiyeltaşıdığını, Kanuni ve Hürrem Sultan'lı tanıtımın ilgiyi artırdığını söyledi.

Ana pazar Rusya

Şekerleme ihracatçıları da Kanuni'nin şehzadeliğini geçirdiği Manisa'nın mesir macunu ile Türk şekerine ilgiyi artırmaya çabalarken narenciye sektörü ise bir adım daha ileri gitti. Narenciye ihracatçıları Türk portakalı, mandalinası ve greyfurtunu Rusya'da çok izlenen Muhteşem Yüzyıldizisinin yıldızlarıyla tanıtacak.

Tepsi tepsi ziyafet

Akdeniz Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Kavak, geçen yılki 1 milyar dolara yakın narenciye ihracatında ana pazarın yüzde 45 pay ile Rusya olduğunu ve bu pazarı korumanın kendileri için büyük önem taşıdığını söyledi.

Kavak, "Daha önce narenciye tanıtımı için Tarkan'la çalıştık. Şimdi ise tanıtımı Muhteşem Yüzyıl'dan Meryem Uzerli ve Halit Ergenç ile yapıyoruz. Biz reklamı çektiğimizde Meryem Uzerli diziden ayrılmamıştı. Bu tanıtımın büyük ilgi göreceğine eminiz.

Bu reklam 10 Kasım'dan itibaren Rusya, Romanya, Ukrayna, Polonya ile Ortadoğu ülkelerinde yayınlacak. Ayrıca bu ülkelerdebillboard'larda reklamlarımız yer alacak. Narenciyede rakibimiz çok. Hem ihracatı artırmamız, hem de İspanya ve Arjantin gibi ülkelere karşı pazarı korumamız lazım" dedi.

Reklamda Kanuni'nin odasından gelen sese kulak kabartan Hürrem Sultan, kıskançlıkla içeri girince tepsi tepsi narenciye ürünüyle karşıyor. Padişah bir portakal soyarak Hürrem Sultan'ın gönlünü alıyor.

MANİSA MESİR MACUNUNA İLGİ BÜYÜK

Türkiye'nin 40'a yakın firmayla katıldığı World Food Moscow'da bir diğer ilgi çeken tanıtım Manisa'nın mesir macunuyla yapıldı.

Şekerleme ve Şekerli Mamuller Tanıtım Grubu Başkanı Zekeriya Mete, son  yıllarda şekerleme firmalarının yeniden Rusya'ya odaklanmaya başladığını belirterek, Türkiye'ye has ürünlerle bu pazarda söz sahibi olmak istediklerini söyledi. Bu yıl fuarda mesir macununun tanıttıklarını ve ilgi gördüklerini söyleyen Mete, "500 yıllık mesir macununu Rusya ile birlikte yurtdışına çıkardık. Rusların bu tadı çok beğendiğini gördük. Rusya'da mesir macunu ve lokuma ağırlık vereceğiz" dedi.

Zekeriya Mete, fuar için mesir macunu temini için sıkıntılar yaşadıklarını belirterek artık lokum ve baklavanın yanı sıra helva, cezerye ve mesir gibi Türkiye'ye has tatların inovatif yaklaşımlarla dünyaya açılması gerektiğini dile getirdi.

'Greçka'nın tahtına biz çıkacağız'

Makarna, Bulgur, Bakliyat ve Bitkisel Yağlar Tanıtım Grubu (MBTG) açısından Rusya'nın yüksek nüfusu ve kültür bağlarıyla büyük bir potansiyel taşıdığına işaret eden Hububat Bakliyat İhracatçıları Birliği Başkanı Şahin Batallı şunları söyledi:

"Burada sabah, öğle ve akşam kara buğday benzeri greçka yiyorlar. Bizim bulgur greçka'dan daha lezzetli ve daha besleyici. Türkiye'de yılda 1 milyon ton bulgur üretiliyor. Bunun 700 bin tonu iç piyasada tüketiliyor. Ancak fabrikalarımız yüzde 60 kapasite kullanıyor. Yani üretim 2 katına çıkabilir. İhracatı şu anda daha çok Ortadoğu'ya yapıyoruz. Rusya'ya bulgur satışımız bir senede 2 katına çıktı. Burada büyük süpermarketlerde bulgur tadımları yapacağız. Büyük ilgi göreceğini düşünüyoruz."

Antep'ten aşçı geldi

'World Food Moscow'da Gaziantepli aşçı Mehmet Koçak'ın bulgurla yaptığı yemekler büyük ilgi gördü. MBTG Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu ise konuyla ilgili mesajında, "Sektördeki ürünlerin uluslararası pazarlardaki bilinirliğinin artırılması yönündeki yoğun tanıtım çalışmalarımız sonucunda, sektör kapsamındaki ürünlerde 1.9 milyar dolara yakın bir ihracat gerçekleştirildi" dedi.

Rusya'ya MBTG ürünleri kapsamında yapılan toplam ihracatın 2012 yılında 2 milyon dolarcivarında olduğunu, bu rakamın şimdiden aşıldığını belirten Tiryakioğlu, buna rağmen MBTG'nin 2 milyar dolar civarında olan yıllık ihracatı içerisinde Rusya'nın aldığı payın çok düşük olduğunu ve bu payın mutlaka yükseltilmesi gerektiğini ifade etti.
Fuara Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Genel Sekreteri Salim Kocaer, Makarna Bulgur Tanıtım Grubu'ndan Bülent Kayalı ve Prof. Mustafa Bayram ile Batallı Tarım'dan Bora Batallı da katıldı.

KAYNAK: MİLLİYET