Civaoğlu: Sahte bal yok, sahtekarlar var

Rize İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Fevzi Civaoğlu, "Balın sahtesi olmaz. Arı sahte bal yapmaz. Sahtekar olan insandır." dedi şifa kaynağı diye vatandaşlara satış yapanlar için uyarıda bulundu.

Civaoğlu: Sahte bal yok, sahtekarlar var
Civaoğlu: Sahte bal yok, sahtekarlar var
GİRİŞ 17.09.2013 15:54 GÜNCELLEME 17.09.2013 15:54

Civaoğlu, 53 Gazeteciler Derneği'nde, 2013 yılı bal rekoltesi, arıcılık ve sektörde yaşanan sıkıntılar ile alakalı gazetecilere bilgiler verdi.

İlde bir yılda üretilebilecek maksimum bal rekoltesinin bin ton civarında olduğunu söyleyen Civaoğlu, "Bu rakamı yakalayabilmemiz için hava şartlarının o sezon çok iyi olması gerekmektedir. İlimizde bal üretim miktarım yıllara göre değişmektedir. Geçen yıl 500-600 ton civarında bal üretmiştik. Bu yıl ise arıcılarımızdan aldığımız bilgilere göre 600-700 ton civarında bir bal rekoltesi bekliyoruz. Verimli bir üretim sezonu geçiriyoruz. Birliğimize 2 binden fazla arıcı kayıtlı bulunmaktadır." şeklinde konuştu.

Balın insan sağlığı için şifa kaynağı olduğunu ifade eden Civaoğlu, "Yüce kitabımız Kur'an-ı Kerim'de de arı ve balın yararlarını anlatan ayetler bulunmaktadır. Yaban arıları son zamanlarda çoğaldı. Bunun en büyük nedenlerinden biri de doğanın dengesinin bozulmasından kaynaklanıyor. Doğada denge bozulduğu için yaban arıları bölgemize musallat olmuştur. Türkiye'de arı ve arı ürünlerinin girdisi 800 milyon liradır. Maalesef Türkiye'de hala arıcılıklarının birçok sorunu olmasına rağmen bir kanun çıkmamıştır. Hükümet yetkililerinin arıcıların bu talebine en kısa zamanda cevap vereceğini düşünüyoruz." diye konuştu.

"5 KİLOSU 100 LİRAYA SATILAN BALLARA ARI BİLE UĞRAMAMIŞ"

Civaoğlu, arıcılık sektöründe en önemli sorunlardan birinin de bal adı altında piyasaya sürülen ürünler olduğuna dikkat çekti. Balın sahtesinin olamayacağını dile getiren Civaoğlu, şöyle dedi: "Arı sahte bal yapmaz. Sahtekar olan insandır. Şeker, glikoz ve muhtelif çeşitlerde katkı maddelerini bala karıştırıp vatandaşlara şifa kaynağı diye satan bu sahtekarlara karşı duyarlı olmalıyız. Bu balı alan vatandaşlarımız şifa kaynağı yerine bilmeden zehir alıyor. Üretici 'Biz sahte balı nasıl anlayacağız, gerçek balı nerede bulacağız?' diye sorabilir. Bu işi gerçek anlamda layıkıyla yerine getiren markalardan balınızı alacaksınız. Vatandaşlar aldıkları balın üzerinde yer alan parti numarası ile bize gelip aldıkları balın analiz sonuçlarını öğrenebilir. Dolumunu yaptığımız her balın tahlil sonucu bizde bulunur. Balın 5 kilosunu 100 liraya satan insanlar var. Biz bu ballarla alakalı yaptığımız analizlerde bu ballara arının hiç uğramadığını gördük. Maliyeti 3 lira olan şeker ve glikozla bal yapılmış. Son zamanlarda ilimizde satılan Gürcistan ballarının yüzde 90'ı da ilimizde üretilen katkı maddeli, insan sağlığına zararlı ballardır. Bal sahtekarları, bazı vatandaşlarımızın Gürcistan balına rağbet göstermesiyle anlaştıkları Gürcülere kendi ürettikleri balları vererek satmalarını talep ediyor."

Civaoğlu, birlik olarak R.A.B adı altında ürettikleri ballardan çiçek balının kilogram fiyatını 45 lira, kestane balının kilogram fiyatını 85 lira ve Kaçkar yayla balının kilogram fiyatını da 185 liradan satışa sunduklarını da sözlerine ekledi

KAYNAK: CİHAN