Türkiye yerli uçak için harekete geçti

Otomotiv bölümü iflas etse de İsveçli Saab, havacılıkta Avrupa'nın güçlü şirketlerinden. Yerli jet projesinde işbirliği yapılması gündeme gelen Saab'ın, gelişmiş sistemleri sayesinde şansı da yüksek.

Türkiye yerli uçak için harekete geçti
Türkiye yerli uçak için harekete geçti
GİRİŞ 03.09.2013 14:08 GÜNCELLEME 04.09.2013 08:22
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Türkiye yerli helikopter ve yerli tank projelerinin ardından yerli uçak üretimi için de harekete geçti.

TRT Haber'e konuk olan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, yerli uçak projesinin bir an önce başlatılması için mutabakata varıldığını söyledi. Yıldırım, "Dün Bakanlar Kurulu'na sunum yaptık. 60-120 koltuk kapasiteli uçaklar üretmeyi planlıyoruz." ifadelerini kullandı.

Bakan Yıldırım, yerli uçağın büyük değil üç saate yakın uçuş yapabilen bölgesel bir uçak olacağını kaydetti. Yıldırım, 10 yılda toplam 14.5 milyar doların hava yolu araçları ve malzemelerine verildiğini söyleyerek, cari açığı düşürmek için Türkiye'nin kendi uçak ve uydusunu yapması gerektiğini bildirdi.

YERLİ JET İÇİN SAAB İLE İŞBİRLİĞİ

Öte yandan Akşam'da yer alan habere göre; havacılıkta Avrupa'nın güçlü şirketlerinden olan SAAB ile yerli jet projesinde işbirliği yapılması gündeme geldi.

Yerli savaş uçağı projesinde, ortaklık yapılması gündeme gelen üreticilerden olan Saab, uçak dışında, motor, silah sistemleri, elektronik savaş ekipmanları ve eğitim simülasyon cihazları üretimi konusunda da uzman bir firma olarak göze çarpıyor.

SİLAH SİSTEMLERİ DE ÜRETİYOR

Her ne kadar otomotiv bölümü can çekişse de İsveçli Saab Group, uzay ve hava savunmasında Avrupa'nın güçlü şirketlerinden. Yerli savaş uçağı projesinde, ortaklık yapılması gündeme gelen üreticilerden olan Saab, uçak dışında, motor, silah sistemleri, elektronik savaş ekipmanları ve eğitim simülasyon cihazları üretimi konusunda da uzman bir firma.

ÇEK VE MACARLAR KULLANIYOR

Saab tarafından geliştirilen Gripen savaş uçağı F16 ve F/A 18'lerin yerine Avrupa'nın farklı orduları tarafından kullanılıyor. İsveç dışında, Güney Afrika, Macaristan, Tayland, Çek Cumhuriyeti ordularının envanterinde uzun süredir Gripen savaş uçakları yer alıyor. Ayrıca, Saab Air, Hindistan, Danimarka, Hollanda, Romanya, Slovakya, İsviçre başta olmak üzere çok sayıda ülkeyle de savunma sanayii alanında ortak projelere devam ediyor.

HAYALET UÇAK VE İHA KONUSUNDA TECRÜBELİ

Yerli savaş uçağı projesinde istenilen özelliklerden biri de üretilecek jetlerin radara yakalanmama özelliği. İsveçli şirketin insansız hava araçları, radara yakalanmayan hayalet araçlar, silah ekipmanları konusunda da önemli deneyimleri bulunuyor. Bu alanlarda da firma Avrupa'nın önemli ihracatçılarından. Yapılması planlanan işbirliğinin teknoloji transferi ve ortak geliştirme çalışmalarını da kapsaması, Saab'ın yerli uçak projesinde elini daha da güçlendiriyor.

FİYATI UCUZ: 45 MİLYON DOLAR

Tasarım, performans ve hava savaşlarındaki başarısıyla öne çıkan Saab Gripen JAS, çok kısa pistlerden, hatta karayoluna bile inip kalkabilmesiyle tanınıyor. Kanat açıklığı 8.40 metre, uzunluğu 14 metre olan 2 motorlu uçakta farklı silah sistemleri kullanılabiliyor. Yerde yakıt ikmali ve silah yenileme hızı, 5 kişilik ekiple 10 dakikada yapılabilmesi uçağın avantajları arasında gösteriliyor. 45 milyon dolarlık fiyatı da uçağa önemli bir avantaj sağlıyor.

YORUMLAR 12
  • bünyamin hacıoğlu 9 yıl önce Şikayet Et
    buraya yorum yapan bazı arkadaşlar sanırım yazıyı okumamışlar saab türkiyeye uçak yapmayacak türkiye saab dan danışmanlık hızmeti alacak bizim uçak konusunda ençok motor kısmı zollar onuda saab yardımıyla cözebiliriz o yüzden saab la görüşülüyor ayrıca saab çok kaliteli uçaklar üretir izler 2 şeritli bir yola inebilen kaç tane uçak bilyorsunuz ve5kişiyle yakıt ve silahalabiliyor 10 dakikada ve aynı yoldan havalanıyor boşboş konuşmayın
    Cevapla
  • CENGAVER 10 yıl önce Şikayet Et
    UÇAK DEVRİ BİTİYOR ! ÇOK GEÇ KALINDI. Yapmanız gekeken yüzde yüz yerli Otomobildi onu da yıllar önce hallettiler, Kimsenin ulaşamayacağı başka altarnatiflere enerjinizi ve paranızı harcayın ! Dünyanı en kritik enerjisi ve gücü Ülkemizin hemen altında, kendi eşsiz hazinemizi göremeyip millet Sirius a gitmeyi planlarken biz daha Atmosferi geçip aya ulaşmayı düşünüyoruz,
    Cevapla
  • Said CANYARAN 10 yıl önce Şikayet Et
    RAPTOR model uçakları Amerika kendisi yapıyor ve kimseden destek almıyor. bir söz vardır Düşmanın Silahı İle Düşmana Saldırılmaz. neden, çünki düşman o silahın eksi ve artılarını bilir bu savaş sırasında büyük sıkıntı çıkartır. savaş bir taktik ve hile oyunudur. gerçek hayatta hile haramdır. savaşta hile helaldir. RAPTOR sadece amerikada üretilir ve hiçbir tanesi başka bir ülkeye satılmaz yasaktır. satın almak isteyene bir düşük versiyon veya iki düşük versiyon verilebilir asla son modeli verilmez. silah teknolojisi bir ülkenin en önemli savunma sistemidir. sağdan kopyala. soldan kopyala. şundan bu parçayı al. bundan bu parçayı al şeklinde yapılamaz. yapan salaktır. aptaldır. tamamı hiç kimsenin bilmediği teknik ve teknoloji ile kendi lab. larında üretilmesi zorunludur. adı üstünde SAVAŞ rusyadan al amerikaya doğrult ha ha ha çok komik araba yedek parçası satın almıyorsun ölüm kalım savaşı veriyorsun !!!
    Cevapla
  • Gökhan SERT 10 yıl önce Şikayet Et
    Para babaları,faiz babaları yerli OTOMOBİL'e yanaşmadı. Bu babalar taksimde yakıp yıkanları yağlayıp yüzleyip güzelcene ağırladılar.Koç la yerli oto yapılmaz. Başbakanımızın suçu yok. Yerli uçak konusundada isabetli bir başlangıç olmuş. Lale koklamakla olmaz bu işler.
    Cevapla
  • Gökhan SERT 10 yıl önce Şikayet Et
    Ağır sanayide dünyanın hiçbir ülkesinde . %100 yerli bir üretim yoktur. Bu sebeple hemen eleştirme yolunu seçen yorumcu kardeşlerim tank, jet, helikopter gibi makinalarda ABD bile %100 yerli yapamıyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle