Başkent sokakları LED'le yüzde 40 tasarruf ediyor

Philips, Türkiye'nin ilk LED'li yol aydınlatma pilot projesini Ankara'da hayata geçirdi. Söz konusu projeyle yüzde 40 civarında enerji tasarrufu sağlandı

Başkent sokakları LED'le yüzde 40 tasarruf ediyor
Başkent sokakları LED'le yüzde 40 tasarruf ediyor
GİRİŞ 19.08.2013 15:26 GÜNCELLEME 19.08.2013 15:26

Şirketten yapılan açıklamaya göre, Philips ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının ortak çalışması sonucunda gerçekleştirilen LED'li yol aydınlatma pilot projesi Ankara'da hayata geçirildi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının enerji verimli LED'li yol aydınlatma sistemlerine dönüşüm ile katkıda bulunmayı amaçlayan Philips, İnönü Bulvarı'ndaki 46 adet 276W enerji tüketen yüksek basınçlı sodyum buharlı yol aydınlatma armatürü, 159W enerji tüketen 26 adet GRN185 ve 169W enerji tüketen 20 adet GRN195 tip SpeedStar LED'li yol aydınlatma armatürü ile değiştirildi.

Sistem uzaktan kontrol edilebiliyor

Pilot proje kapsamında armatürlere entegre edilen RF antenler ve sisteme entegre edilebilen CityTouch StarSense Akıllı Şehir Kontrol Sistemi sayesinde uzaktan kumanda edilebilen yol aydınlatma uygulaması, belirlenen gün ve saatlere göre programlanabilme özelliği sayesinde, otomatik açılıp kapatılarak aydınlık miktarı ayarlanabiliyor. Bunun yanı sıra uygulamada yaşanabilecek herhangi bir arızaya karşı sistem her an izlenerek, gelen anlık arıza bildirimleri sayesinde arızalara anında müdahale edilebiliyor.

"Proje ile yüzde 40'ın üzerinde tasarruf sağlandı"

Açıklamada konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Philips Türkiye Üst Yöneticisi (CEO) Göktuğ Gür da LED ve beyaz ışık sayesinde şehirlere daha güvenli, estetik ve tasarruflu aydınlatma sağlandığını ifade ederek, şunları kaydetti:

"LED'li yol aydınlatmasının sağladığı en önemli avantaj, kontrol sistem entegrasyonu ile birlikte yüzde 40'ın üzerinde enerji tasarrufu sağlanması. Uygulamaya entegre kontrol sistemi ile örneğin, trafiğin yoğun olduğu ve yolların tamamen boş olduğu gece saatlerinde aydınlatmanın istenilen oranda kısılabilmesi sayesinde bu tasarruf oranını daha yukarılara taşımak da mümkün. Konvansiyonel sistemlerle ise bunu sağlamak imkansız. Philips SpeedStar armatürlerde kullanılan eşsiz LEDGINE optik sistem teknolojisi sayesinde, eskiye oranla daha homojen ve düzgün ışık dağılımı sağlanıyor ve minimum parlama seviyesi ile sürüş konforu ve güvenliği artırılıyor.

LED'li sistemler konvansiyonel çözümlere oranla çok daha uzun ömürlü, hem de daha az bakım gerektiriyor. Bu da hem bakım maliyetlerini düşürüyor, hem de yolun bir bölümünün veya tamamının bakım sebebiyle kapatılarak gereksiz yere trafiğin artmasının önüne geçiyor."