Yenilenebilir enerjiye yatırımda sınıfta kaldık

Türkiye'de yenilenebilir enerji sektörüne 10 yıl içerisinde 4 milyar dolarlık yatırım yapılacağı söyledi.

Yenilenebilir enerjiye yatırımda sınıfta kaldık
Yenilenebilir enerjiye yatırımda sınıfta kaldık
GİRİŞ 16.08.2013 12:47 GÜNCELLEME 16.08.2013 12:47

Çeşitli temaslarda bulunmak üzere beraberindeki Alman girişimcilerle Mardin'e gelen Avrupa Türk İşverenler Birliği (ETUV) Başkanı Şeyhmus Özmen, yaptığı açıklamada, çözüm süreci ile sağlanan huzurlu ortamın yatırımcıların ilgisini arttırdığını belirtti.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde çok büyük projeler gerçekleştirmeye çalıştıklarını kaydeden Özmen "Sayın Başbakanımızın başlattığı barış süreci ile biz de buraya yatırım getirmeyi planlıyoruz. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde çok büyük projeler gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Barış gelince huzur gelir. Huzur içinde insanların bir arada yaşayabilmesi için de insanların çalışması lazım. Birbirlerine kenetlenmesi lazım. Bize düşen görev bu kenetlenmeyi sağlamak. İstiyoruz ki Mezopotamya Ovası barış ve sanayi ile birleşsin" dedi.

Özmen, Türkiye'de 10 yıla yayılmak üzere 4 milyar dolarlık yenilenebilir enerji kaynağı yatırımı yapılmasının planlandığını ifade ederek, bu projede Sagap Şirketi'nin öncülüğünde Avrupa'dan birçok şirketin buluştuğuna dikkati çekti

Yaklaşık 10 yıl önce Edirne'den Van'a, Sinop'tan Antalya'ya kadar Türkiye'nin rüzgar enerjisi haritasını çıkardıklarını kaydeden Şeyhmus Özmen, şöyle konuştu:

"Türkiye'de güneş enerjisi sektöründe 3 bin megavat yatırım yapacağız. Bu da yaklaşık 4 milyar dolarlık bir yatırımdır. Bunun yüzde 80'ini Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki illerde yapmayı planlıyoruz. Bunu için altyapı oluşturuyoruz. Bundan 10 yıl önce yenilenebilir rüzgar enerjisinde çalışma yürüttük ve ardından yaklaşık 8 milyar dolarlık bir yatırım söz konusu oldu. Biz de bu sektörde yaklaşık 400 megavatlık 500 milyon dolarlık bir yatırımımız oldu."

"Mardin'de 10 milyon avroluk bir yatırım yapılacak"

Türkiye'nin enerji ihtiyacını karşılamak için çok büyük harcama yaptığını, bütçe açığının yüzde 80'inin enerjiden kaynaklandığını bildiren Özmen, sözlerini şöyle sürdürdü:

"10 yıl içinde yenilenebilir enerji kaynaklarını yeterli ölçüde kullanırsak Türkiye'de enerji açığı azalır. Bu nedenle rüzgar, güneş ve suyu iyi kullanmamız lazım. Dışarıya bağımlı olmamak lazım. Hep kendi kaynaklarımızı kullanırsak dışarıya harcadığımız parayı kendi memleketimizin kalkınması için kullanabiliriz. Hedefimiz bu... Bu yılın sonunda Mardin'de 10 milyon avroluk bir yatırım yapılacak. Akabinde devamı gelecek. İnşallah ilk kazmayı burada biz vuralım. Kendi doğup büyüdüğüm şehir olduğu için inşallah burada ileriye yönelik bir tesisi hayata geçireceğiz."

Merkezi Almanya'da bulunan Solar Pac Şirketi'nin Genel Müdürü Peer Günzel ise Türkiye'de birkaç proje gerçekleştirmek istediklerini, bunların başında güneş enerjisi sektörünün geldiğini söyledi.

Günzel, Türkiye'nin yenilenebilir enerjide konumunun çok iyi olduğuna işaret ederek, "Özellikle güneşte Türkiye'nin önemli bir potansiyeli var. Biz bu potansiyeli değerlendirerek burada çalışmayı arzu ediyoruz. Şimdilik bir araştırma yapıyoruz. Ardından altyapı oluşturup çalışmalarımıza başlayacağız" diye konuştu.

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL