İlk kuru üzüm ve kuru incir borsaya geldi

Yılın ilk çekirdeksiz kuru üzüm ve kuru inciri, İzmir Ticaret Borsası'na geldi. İlk ürünler için sembolik açık artırma yapıldı.

İlk kuru üzüm ve kuru incir borsaya geldi
İlk kuru üzüm ve kuru incir borsaya geldi
GİRİŞ 14.08.2013 14:02 GÜNCELLEME 14.08.2013 14:02

Borsa Üzüm Salonu'nda düzenlenen ilk ürün töreninde konuşma yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu Türkiye'nin ihracatında dünya lideri olduğu bu iki ürünün, İzmir'in mevcut konumuna ulaşmasında büyük katkısının olduğuna işaret etti.

Uzun yıllardır göreve gelen hükümetlerin tarımı göz ardı ettiğini savunan Kocaoğlu, şöyle konuştu:

"Kalkınma eşittir sanayileşmek. Tabii ki sanayileşeceğiz. Ama bu, tarımı ihmal etmek anlamına gelmemelidir, gelemez. Organik üretimde dünya pazarına hakim olacak potansiyelimiz var ama bunu kullanamamanın ızdırabını yaşıyoruz. Tarımın şaha kalkması için tarım ihracatının katlanarak artması için verilen teşvikler, destekler diğer teşviklerin yanında 'cim karnında nokta' değildir. Ben üzerime düşeni yapıyorum. Hem yerel yönetimler hem merkezi hükümetin üzerine düşeni yapmasının ülkenin geleceği açısından çok önemli olduğuna inanıyorum."

Rekolte düşük

Vali Vekili Mustafa Harputlu ise gelişmiş ekonomilerin tarıma büyük yatırımlar yaptığını, tarımsal ürünlere yönelik politikaların ülkeler arasındaki ilişkilerde belirleyici noktaya geldiğini belirterek, Türkiye'nin tarımdaki katma değerini artırıp bu alanda iddiasını kuvvetlendireceğini kaydetti.

İZTB Başkanı Işınsu Kestelli de, iki ürünün toplam piyasa değerinin 1 milyar dolar seviyesinde olduğunu, bunun 800 milyon dolarının ihracat gelirinden oluştuğuna dikkati çekti.

Çekirdeksiz kuru üzüm üretiminin 1990 yılında 160 bin tondan 2012 yılında 310 bin tona yükseldiğini, 2013 yılında ise olumsuz iklim koşullarının etkisiyle bunun 242 bin ton seviyesine gerilemesinin beklendiğini belirten Kestelli, incirde ise geçen yıl 56 bin ton seviyesindeki rekoltenin bu yıl hangi noktada gerçekleşeceğine ilişkin tahmin çalışmasının devam ettiğini anlattı.

Sembolik açık artırmada Manisa'nın Alaşehir ilçesi üreticilerinden Osman Tuna'nın getirdiği çekirdeksiz kuru üzümün 100 kilogramlık bölümünü, Ege İhracatçı Birlikleri tarafından kilogramı 100 liradan alındı.

Aydın'ın Nazilli ilçesine bağlı Samailli Köyü üreticilerinden Özcan Karagözoğlu'nun getirdiği kuru incir ürünün 100 kilogramlık bölümünü ise İzmir Ticaret Borsası kilogramı 100 liradan sat