18 liraya baklava olur mu?

Baklava markası Faruk Güllüoğlu'nun sahibi Faruk Güllü, "Baklava ürettirmek için dünya artık üretici firma arıyor. Bizim bunu iyi göğüsleyip iyi bir vuruşla gole çevirmemiz lazım" dedi. Güllüoğlu, fiyat konusunda da uyarılarda bulunarak, ""18 liraya Antep fıstıklı baklava görüyoruz ama bu baklavanın Antep fıstık neresinde?" dedi.

18 liraya baklava olur mu?
18 liraya baklava olur mu?
GİRİŞ 11.08.2013 15:51 GÜNCELLEME 11.08.2013 16:25
Bu Habere 37 Yorum Yapılmış

Faruk Güllü, baklavanın Türkiye'nin kendisine ait olarak savunabildiği nadir tatlardan biri olduğunu belirterek, bu kadar önemli bir mesleği fiyat pariteleriyle düşürerek insanların "baklava bu muymuş" dedikleri bir noktaya getirmemek gerektiğini vurguladı.

18 LİRALIK BAKLAVADA ANTEP FISTIĞI NEREDE?

"İsviçre çikolatası ne demekse, Maraş dondurması ne demekse Antep baklavası o olmalı" diyen Güllü, şu değerlendirmelerde bulundu:

"18 liraya Antep fıstıklı baklava görüyoruz ama bu baklavanın Antep fıstık neresinde? Şu an bir kilo Antep fıstığının Gaziantep'ten alınışı 55 ile 60 lira arasında. Bir kilo Antep fıstıklı baklavanın içerisinde kullanılan neredeyse o paranın yarısı olmalı. Demek ki bir şeyler yanlış söyleniyor ve tüketiciye yanlış aksettiriliyor. O yüzden şu an biz Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na, ürün Ar-Ge'si ve diğer çalışmalarla, bunun kodeksini hazırlatmaya çalışıyoruz. Bir firma oraya 'Antep fıstıklı baklava' yazacaksa bunun içerisinde hangi oranlarda ne kullanıldığı net olmalı. Bu, helva ve reçelde başarıldı. Yani siz onun üzerine 'ekstra geleneksel reçel' yazacaksanız içinde yüzde 45 meyve olmak zorunda. Yoksa sizin markanız ve fabrikanızla ilgili anında işlem yapılıyor. Bunun baklavacılık sektöründe uygulanmasında geç kalındı."

Faruk Güllü, baklavanın adı yüceldikçe markaların da yüceleceğini dile getirerek, "Yurt dışında baklavayı dünyaya açabilmek adına 'sizinle birlikte nasıl bir yol izleriz' diye uluslararası talepler geliyor. Ramazan ayında uluslararası katılımlı bir toplantı gerçekleştirdik. Baklava ürettirmek için dünya artık üretici firma arıyor. Çünkü baklavanın içinde kullanılan un, nişasta, tereyağı, yumurta, şeker gibi malzemeler en doğal, sağlığa en zararsız ve besleyici ürünler. O kadar katkı maddeli ürünler üretildiği için dünyada şimdi baklavanın üzerine bir geliş var. Bizim bunu burada iyi göğüsleyip iyi bir vuruşla gole çevirmemiz lazım" ifadelerini kullandı.

2013 hedefi, 1.150 ton baklava

Ramazan ayında baklavada normal günlük üretimlerini yaklaşık iki katına yükselttiklerini vurgulayan Güllü, geçen yıl ramazanda 130 ton baklava sattıklarını, bu yıl ramazanda ise baklava satışlarında hedefledikleri 200 tonun üzerine çıktıklarını belirtti.

Geçen yıl ramazanda 70 bin porsiyona tekabül eden 17 ton güllaç satışı yaptıklarını, bu yıl ramazan ayında hedefledikleri 100 bin porsiyona tekabül eden 25 ton güllaç satışına ise ramazanın bitiminde 10 gün kala ulaştıklarını aktaran Güllü, geçen yılın tamamında 750 tonun üzerinde baklava sattıklarını, bu yıl sonunda ise 1.150 ton baklava satışı gerçekleştirerek yüzde 55 büyümeyi planladıklarını ifade etti.

Faruk Güllü, Türkiye'de 22'si franchise, 18'i de kendi mağazaları olmak üzere 40 şubeye ulaştıklarını, birçok ülkeden Faruk Güllüoğlu markası altında franchise şube açma yönünde talepler geldiğini bildirdi.

Şu anda yurt dışında biri Azerbaycan'da diğeri Estonya'da olmak üzere iki mağazaları bulunduğunu belirten Güllü, "Yurt dışı franchise talepleri izlemede tutuyoruz çünkü biz Türkiye'de yeni franchise yapılanmasında olduğumuz için hepsini bir anda götürüp bir karmaşıklığa sebebiyet vermemek adına hedef koyduk; Türkiye'de 55 mağazayla 2013'ü tamamlayacağız. 2014'te de bir iki tane yurt dışı ülkesiyle beraber büyümeye devam edeceğiz" diye konuştu.

Faruk Güllüoğlu olarak ihracata önem verdiklerini belirten Güllü, "Bizim ürünümüz gerçekten zor ve dayanıklılık süresinde problem yaşayan bir ürün. Bunu için ciddi Ar-Ge çalışması yaptık. Geldiğimiz noktada geçen sene 3 milyon dolara yakın bir ihracat rakamımız var. Bu sene yüzde 20 artış hedefliyoruz. Bu ihracatımızın yüzde 25'i baklava, kalanı da Lalin markasıyla ürettiğimiz helva reçel ve lokum. İleride en büyük hedefimiz mağazalarımızla beraber oralarda olmak" dedi.

Baklava tercihi bölgelere göre değişiyor

Türkiye'de bölgelerin damak tatlarına ilişkin bilgiler veren Güllü, Karadeniz'de fındıklı ve cevizli, İç Anadolu'da cevizli, Gaziantep'te ise antep fıstıklı baklava tercih edilirken, Ege'de çikolatalı ve sütlü tatlıların daha çok sevildiğini, Marmara'nın ise bütün bölgelerin bir karışımı olduğunu, İsveç'e ihracat yaparken pazar araştırması sırasında buldukları çikolata kaplı baklavanın Türkiye damak tadında bazı kesimlere de uyduğunu söyledi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 37
  • mevhibe inal 10 yıl önce Şikayet Et
    Mısır şurubu ile... olur! Kapitalist dünyanın kar amacıyla 1960 larda ortaya attığı HFCS yüksek früktoz mısır şurubu daha tatlı, daha ucuz olduğu için tatlılar, çikolata, meyvalı-gazlı içecekler bu kadar ucuzladı. Onunla beraber obezite, tip 2 diabet, astım, allerji de arttı.. Doğal şekeri bütün hücreler yakarken, früktoz ve daha kötüsü diet ve light'larda kullanılan aspartam karaciğere gidiyor. leptin-insülin direnci yapıyor deniyor. Üstelik bizim pancar şekeri üretimimizi de baltalıyor, bağımlı yapıyor. Wikileaksda devletlere bu konuda baskı yapıldığı çıkmıştı.
    Cevapla
  • ester malik 10 yıl önce Şikayet Et
    bir tepsi (4-5 kilo)baklavaya yarım kilo 30 tl fıstık konur,para edecek tereyağı var,gerisi çok ucuz. işçiye ne veriyorlar ki zaten,güllü oğlu 50 liraya sattığı baklavadan en az yüzde 150 kazanıyor,müşterisi çok ,marka olmuşlar,milleti kazıklıyorlar bu sahtekarlar
    Cevapla
  • şenol gökmen 10 yıl önce Şikayet Et
    PROFÖSÖR OLMAYA GEREK YOK MALİYET ORTADA. öyle ileri bir zekaya matematiğe gerek yok kardeşim.her şeyin iyisini kalitelisinide koysanız bir tepsi baklavanın maliyeti üç aşağı beş yukarı belli.nasıl hesaplarsanız hesaplayın güllüoğlu 1 kg baklavada yüzde 100 kazanıyor.şerbeti koydunmu ver ağırlığı şerbete,al sana kg 50-55 tl ye baklava.afiyet olsun.
    Cevapla
  • ÖMER HÜSEYİNOĞLU 10 yıl önce Şikayet Et
    BENDEN BİR TARİF. İllaki baklava olsun demiyorsanız buyrun.Vallahi ciddiyim.SÜTLÜ REVANİ TATLISI(AYIP OLMASIN BANA AİT) 3 Yumurta+1 Su Bardağı İrmiği çırpın.Bu karışıma Yarım çay bardağı sıvı yağı+1Su Bardağı Un+1 Su Bardağı Yoğurt+1 Vanilya+1 Kabartma tozunu (silme 2çay kaşığı karbonat da olabilir) aynı karışıma ilave edip iyice çırpın.1 Tatlı kaşığı sıvı yağ yada tereyağı ile yağlanmış ve 1 tutam un serpilmiş tepsiye yayın üzerine tercihe ve maddi duruma göre antepfıstığı ceviz-fındık- yada fıstık döşeyin,pişerken onlar kendi gömülür 140 derecede üstü hafif kızarana kadar pişirin.Fırın elektriğini kapatın ama bir süre daha içinde bekletin.ŞERBETİ:3,5 su bardağı süt+3 su bardağı şeker kaynayıp soğutulmuş şerbeti üstüne dökün.Afiyet olsun.
    Cevapla
  • ÖMER HÜSEYİNOĞLU 10 yıl önce Şikayet Et
    PİYASADAKİ BAKLAVALARIN BİR ÇOĞUNUN KG MALİYETİ 4-5 TL. Değişmesi gereken şanzuman yağı kıvamına kadar en az 5 defa kullanılan Yağın amortismanı %20 den hesaplanıp,şeker yerine glikoz,antep fıstığını cevizi geçtik güvelenmiş vitrin firarisi Anamur fıstığının maliyetini de 3 Tl den hesaplayın.Su da şebeke suyu.İşte bir pişirmesi kalıyor.Hakkını yemeyelim ondan hiç kısmıyorlar. Çoğu yanmış kıvamında oluyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle