Çakşırlı peynir üreticileri talebe yetişemiyor

Hatay Yayladağı'da çakşır otuyla beslenen keçilerin sütünden peynir yapan üreticiler, Türkiye ve yurt dışından gelen yoğun talebi karşılamada zorlanıyor.

Çakşırlı peynir üreticileri talebe yetişemiyor
Çakşırlı peynir üreticileri talebe yetişemiyor
GİRİŞ 12.07.2013 12:13 GÜNCELLEME 12.07.2013 12:13

İlçenin Suriye sınırında Keldağı eteklerinde yer alan Denizgören köyünde halk, geçimini hayvancılıkla sağlıyor. Köylüler, son yıllarda ünü sınırları aşan çakşırlı peyniri siparişlerine yetişmek için büyük çaba harcıyor.

Hiçbir yem verilmeden bölgedeki dağda yetişen çakşır otuyla beslenen keçilerin sütünü büyük zahmetle peynire dönüştüren köylüler, gelen siparişlere yetişebilmek için adeta gece gündüz çalışıyor.

Keçilerin hastalanması halinde dahi ilaç kullanmayan üreticiler, bu sayede hem doğal özellikleri hem de kas güçlendirici, kanı hızlandırıcı ve afrodizyak etkisi bulunan peynir sayesinde emeklerinin karşılığını alıyor.

Yoğun talep görmesi nedeniyle köylüler, hiçbir ayrım gözetmeden oluşturdukları listeye göre siparişleri değerlendirerek, yurt içi ve yurt dışına bidonlarda peynir gönderiyor.

Üretici Mehmet Doğru yaptığı açıklamada, bölgelerinde elde edilen peynirin ayrı lezzeti bulunduğunu kaydetti.

Çakşır otuyla beslenen keçilerin sütünden elde edilen peynirin doğal olduğunu vurgulayan Doğru, şöyle devam etti:

"Keçilerimiz sürekli dağlarda bulunan otlarla besleniyor. Asla yem takviyesi yapmıyoruz. Hatta hastalandıklarında bile sütün tadını bozacağı için ilaç verimiyoruz. Bölgedeki dağlarda çok fazla bulunan çakşır otuyla beslenen keçilerin sütüne de bu otun aroması geçiyor. Günde bir kez sağdığımız keçilerden elde ettiğimiz sütü, kaynatmadan soğumaya bırakıyoruz, daha sonra da mayalıyoruz. Bu sayede hem aroması hem de lezzetiyle herkesin damak tadına hitap edecek çakşırlı peynirimizi elde ediyoruz. Çakşır otunun afrodizyak etkisi, kanı hızlandırıcı, kasları güçlendirici özelliğiyle de peynirimize olan talep daha da artıyor."

TALEP ÇOK, ÜRETİM AZ

Hiçbir katkı maddesi içermeyen çakşırlı peyniri talebin her geçen gün arttığını anlatan Doğru, siparişlere yetişmekte güçlük çektiklerini kaydetti.

Keçileri yazın köylerinin yaylalarına çıkardıklarını belirten Doğru, "Yılda ortalama 10 ton peynir üretimimiz oluyor ancak bir yiyen bir daha bu lezzetten vazgeçemiyor ve ünümüz her geçen gün daha da yayılıyor. Bu nedenle talebimiz de artıyor. Gelen taleplere yetişebilmek için çaba gösteriyoruz ama üretimimiz az. Siparişlerin yoğunluğu nedeniyle kendimize dahi peynir ayıramaz duruma geldik" diye konuştu.

Köyde üretilen peynirlerin satışını yapan Mehmet Kekeç ise Yayladağı'daki postaneye her gün bidonlarla peynir taşıdığını, kilosu 10 liradan satılan çakşırlı peynirini farklı illere, zaman zaman yurt dışına da kargoyla gönderdiğini söyledi.

KAYNAK: AA