Bingöl ve Şırnak'ta "havalı" açılış

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğünce yapılan Bingöl Havalimanı 12 Temmuz'da, Şırnak Havalimanı ise 26 Temmuz'da hizmete açılacak.

Bingöl ve Şırnak'ta "havalı" açılış
Bingöl ve Şırnak'ta "havalı" açılış
GİRİŞ 09.07.2013 13:02 GÜNCELLEME 09.07.2013 13:02

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğünce yaptırılan ve 5 Temmuz'da uçak seferleri başlayan Kastamonu Havalimanı'nın açılışı ise 19 Temmuz'da yapılacak. 5 milyon yolcu kapasiteli Diyarbakır Havalimanı'nın yeni terminal binasının temelinin ise 25 Temmuz'da atılması planlanıyor.

Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü tarafından yaptırılan ve geçici kabullerinin ardından işletilmek üzere 4 Temmuz'da DHMİ Genel Müdürlüğüne teslim edilen Bingöl Havalimanı 12 Temmuz'da, Şırnak Havalimanı ise 26 Temmuz ve Şırnak havalimanlarının açılış tarihleri 12 Temmuz, 12 Temmuz olarak açıklanan Şırnak Havalimanı ise 26 Temmuz'da hizmete girecek. 5 Temmuz'da uçak seferlerine başlanan Kastamonu Havalimanı'nın açılışı ise 19 Temmuz'da gerçekleşecek. Yıllık yolcu kapasiteleri toplam 1 milyon olacak olan Şırnak ve Bingöl havalimanlarında da uçak seferlerinin başlamasıyla hizmet verilen havalimanı sayısı 52'ye yükselecek. Yıllık 5 milyon yolcu kapasiteli Diyarbakır Havalimanı'nın yeni terminal binasının temelinin ise 25 Temmuz'da atılması planlanıyor.

Valilikçe inşaatına başlanıp bitirilemeyen Bingöl Havalimanı, daha sonra Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'na devredildi. Havalimanının yapımı, bölgenin stratejik konumu, ekonomik ve sosyal yapısı da göz önüne alınarak gelişmesini sağlamak, Bingöl ve yöresinin hava ulaşımı ihtiyacını karşılamak amacıyla planlandı. Şehir Merkezine yaklaşık 20 kilometre mesafede, merkezi ilçe güneyi Çeltiksuyu mevkisinde inşa edilen Bingöl Havalimanı, yıllık 500 bin iç hat yolcu kapasitesine sahip iç hatlar terminaline sahip olacak.

Şırnak Havalimanı'nın yapımı, bölgeye emniyetli, hızlı ve konforlu ulaşımı sağlamak amacıyla planlandı. Havalimanı, Şırnak il merkezine 60 kilometre, Cizre ilçe merkezine ise 13 kilometre mesafede bulunuyor. DHMİ Genel Müdürlüğünce işletmesi yapılacak Şırnak Havalimanı, yıllık 500 bin yolcu kapasitesine sahip olacak.

Kastamonu Havalimanı'nın 54 yıllık özlemi bitti

Kastamonu'da yapımı 1959'da tamamlanan ancak yeterli yolcu olmadığı gerekçesiyle hizmete açılamayan atıl durumdaki Kastamonu Havalimanın da uçak seferlerine başlıyor. bugün başlıyor. Araba yarışları, düğünler, hayvan otlatmak ve maket uçak gösterileri için amacı dışında kullanılan havaalanı, 54 yıl boyunca uçak seferlerine açılamadı. Kastamonu İl Özel İdaresi ve Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü öncülüğünde hazırlanan proje kapsamında ihale süreci tamamlanan havalimanının yeniden yapımına 2010 yılında başlandı. İnşaat çalışmaları tamamlanarak DHMİ Gene Müdürlüğüne teslim edilen havaalanı, bölgeye hizmet edecek. Kastamonu ve civarındaki turistik bölgeler ile Ilgaz Kayak Tesisleri'ne ulaşım kolaylığı sağlayacak havalimanından ilk etapta Kastamonu-İstanbul seferleri düzenlenmesi planlanıyor. 5 Temmuz'da uçak seferlerine başlanan Kastamonu Havalimanı'nın açılışı ise 19 Temmuz'da gerçekleşecek.

Diyarbakır'a 5 milyon yolcu kapasiteli terminal binasının temeli atılıyor

Yurt dışı seferlerinin düzenlenemediği Diyarbakır Havalimanı için yapılacak 15 Ocak'ta ihalesi yapılan yeni terminal binası ve pat sahalarının temeli 25 Temmuz'da atılması planlanıyor.

Yeni terminal binası 5 milyon yolcu kapasiteli olarak inşa edilecek. 257 milyon lira yatırım ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin körüklü tek havalimanı olarak inşa edilecek. 86 bin metrekaresi kapalı olmak üzere toplamda 107 bin metrekare alana inşa edilecek terminal binasının Diyarbakır'ın simgelerinden biri olması planlanıyor. Yeni terminal binası hizmete girdikten sonra Diyarbakır Havalimanı'nda günde 10 binin üstünde yolcu hareketi olacak. Bölge ekonomisine ve özellikle turizmine büyük katkı sağlayacak yeni terminal binasının, 2015 yılında tamamlanarak açılması hedefleniyor.

KAYNAK: AA