Topraklarımızda servet yatıyor, farkında değiliz!

Dünyada "siyah elmas" olarak bilinen, 6 milyar dolarlık ticaret hacmi bulunan ve kilosu 100 ile 3 bin Euro arasında değişen toprağın 5 ile 20 cm. derinliğinde ağaç köklerine bağlı yetişen, kokusuyla özel eğitimli köpekler tarafından bulunabilen trüf mantarı Denizli'de yetiştiriliyor.

Topraklarımızda servet yatıyor, farkında değiliz!
Topraklarımızda servet yatıyor, farkında değiliz!
GİRİŞ 09.07.2013 07:16 GÜNCELLEME 09.07.2013 07:39
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Dünyada "siyah elmas" olarak bilinen, 6 milyar dolarlık ticaret hacmi bulunan ve kilosu 100 ile 3 bin 500 Euro arasında değişen trüf mantarı için Orman Genel Müdürlüğü tarafından pilot bölge seçilen Denizli'de, Türkiye'nin ilk trüf mantarı ormanının yetiştirildiği Cankurtaran bölgesinde Avrupa'dan ve ABD'den gelen mantar uzmanları arama yaptı.

Toprağın 5 ile 20 cm. derinliğinde ağaç köklerine bağlı yetişen, kokusuyla özel eğitimli köpekler tarafından bulunabilen trüf, Akdeniz iklim kuşağının belli bölgelerinde bulunuyor. Dünyada yüzde 45'ini Fransa, yüzde 35'ini İspanya, yüzde 20'sini İtalya sağlıyor. Talep her geçen yıl artmasına rağmen üretiminin azalması, fiyatını yükseltiyor. Türkiye'nin ilk yapay trüf ormanının oluşturulduğu alanda, doğada kendiliğinden yetişen trüf mantarları da olduğu tespit edildi.

Denizli Orman Bölge Müdürü Ahmet Ersoy, 125 hektarlık 19 alanda uygulamaya çalıştıklarını ifade ederek, "22 hektarlık dört alanda da yapay olarak trüf mantarına yönelik proje uygulaması başlattık. Biz bu 7 hektarlık sahada meşe fidanları dikerek, trüf mantarı üretimine yönelik çalışma yapacağız." dedi. Trüf konusunda dünyaca ünlü uzman olduğu belirtilen Prof. Dr. James Trappe ise bu mantarın orman için çok önemli olduğunu belirterek, "Çok hızlı yetişiyorlar. Bitkilere çok faydası var. Ayrıca çok değerli besin maddelerine sahipler." diye konuştu.

Türkiye'nin en önemli trüf mantarı uzmanlarından Niyazi Uluçoban da doğal alanlarda bol miktarlarda çıktığını vurgulayarak, "Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde de bu mantarlardan var. Denizli'de bulunanlar, yazlık mantarlardan. Ayrıca buraya kışlık trüf için uygulama yaptık. Ülkemizin çeşitli alanlarında da 30 trüf çeşidi tespit edildi. Her çeşidin sezonu var. Yurtdışında bu mantarın fiyatı en az 300 Euro civarında. Bazı çeşitleri 3 bin 500 Euro civarında alıcı buluyor." dedi.

Konuşmaların ardından ekipler, doğal trüf mantarı aradı. Bir mantarı yerden çıkaran uzmanlar, hakkında bilgi verdi.

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR 4
  • akil aktepe 10 yıl önce Şikayet Et
    ........... haber7 nin trüf mantarı hakında yaptığı 3. haber. ben 3 . kez okuyorum aynı haberi. geçen yıl törenle denizlide dikilmişti haberi vardı. ama nedense hala türf mantarını tanıyan bilen yok.
    Cevapla
  • serdar yaman 10 yıl önce Şikayet Et
    mustafa demirdelen e. mustafa bey yorumunuz hiç masum değil ve biraz bencilllik kokuyor demek ki denizli de de yetişen bir mantar ayrıca olayı doğu batı ironisine dönüştürme çabanızı anlayamadım isterseniz denizli ile elazığ arasındaki yatırım farkına bakın elazığa devletin denizliden daha fazla yatırım yaptığını görürsünüz zaten bunlara gerek yok
    Cevapla
  • mustafa demirdelen 10 yıl önce Şikayet Et
    devlet sömürgecilik yapmaz.... elazığın baskil ilçesinde doğal halde yetişirken buraları ıslah edip üretimi arttıracağına. devlet neden denizli yi pilot il seçip orman bölge müdürlüğü aracılığıyla yetiştiriyor. anlaşılan devlet madenlerde olduğu gibi tarım ürünlerinde de doğudan batıya taşıma işlemi yapıp batı illerini zenginleştirecek
    Cevapla
  • melis 10 yıl önce Şikayet Et
    söğüt ve kavak ağaçlandırma alanları için mükemmel kazanç kaynağı olur. Yapay ağaçlandırma alanlarında yetişebilir, bazı yörelerde domalan olarak bilinir ve kurutularakta tüketilebilir. Yapay dere yatağı kavak söğüt ağaçlandırma alanlarına yapay tohumlama yapılabilir, doku kültürüde mümkün olabilir. Bir defa ekimi öğrenilince, masrafı az tarımsal kazanç kaynağı...
    Cevapla