Hangi tarım ürününe ne kadar destek veriliyor?

Sebze, meyve, çiçek, bal, reçel, meyve suları, zeytinyağı, kümes hayvanları etleri, yumurta, çikolata, bisküvi ve makarna gibi tarım ve işlenmiş tarım ürünleri ihracatına iade yoluyla destek uygulaması kapsamında bu yıl verilecek destek tutarları belirlendi.

Hangi tarım ürününe ne kadar destek veriliyor?
Hangi tarım ürününe ne kadar destek veriliyor?
GİRİŞ 21.06.2013 12:55 GÜNCELLEME 21.06.2013 12:55

Para-Kredi ve Koordinasyon Kurulu'nun, Tarımsal Ürünlerde İhracat İadesi Yardımlarına İlişkin kararı, 1 Ocak 2013'ten geçerli olmak üzere Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Dünya Ticaret Örgütü Tarım Anlaşması çerçevesinde, Bakanlar Kurulu'nun ''İhracata Yönelik Devlet Yardımları Kararına'' dayanılarak alınan kararda, tarım ve işlenmiş tarım ürünleri ihracatında ödenecek iade miktarları ve ödeme esasları düzenleniyor.

Buna göre, Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu ödenekleri çerçevesinde karşılanmak üzere ihracat iade miktarları, azami ödeme oranları ve miktar barajları dikkate alınarak ihracat iadesi yardımı sağlanacak. İhracatçı firmalar adına doğan hakedişler, Merkez Bankası nezdinde ihracatçı adına açılacak hesaptan, banka kanalıyla mahsup yoluyla karşılanacak.

İmalatçı firmalar, kendi dış ticaret şirketleri ya da şirketlerinin de yer aldığı aynı kuruluş bünyesindeki bir dış ticaret firması kanalıyla ihracatı gerçekleştirmeleri ve dış ticaret firmalarının hak edişlerini imalatçı firmalarına devretmeleri durumunda teşvikten faydalanabilecek. İhracatçı firmalar hak edişlerini ürünü satın aldıkları imalatçı veya üretici firmalara devredebilecek.

Sektörel Dış Ticaret Şirketlerinin (SDŞ) ortakları, şirketleri kanalıyla ihracatı gerçekleştirmeleri ve şirketleri tarafından hak edişlerin ortaklarına devredilmesi durumunda teşvikten faydalanabilecek.

İhracatçı firmalar; hak edişlerinin en fazla yüzde 65'lik kısmını, ihraç ettikleri ürünü satın aldıkları veya söz konusu ürünün ihraç edilebilmesi amacıyla gerçekleştirilen faaliyetler kapsamında mal ve hizmet satın aldıkları firmalara, vergiler, vergi cezaları ve SGK primleri gibi giderlerin mahsubunda kullanılmak üzere devredebilecek. Söz konusu devir kapsamında kamu bankaları ile Türkiye İhracat Kredi Bankası AŞ'den ihracata yönelik kullanılan kredilerin faiz giderleri, ihracatçı birlikleri nispi aidatları ve ihracata yönelik ürün alım-satımına ilişkin borsa tescil giderleri de değerlendirmeye alınacak.

Bazı ürünlere özel teşvik

Sebzeler, meyveler ile meyve ve sebze işleme sanayisine dayalı gıda maddelerinin İhracat Bağlantılı Tarımsal Üretim Sözleşmesi kapsamında temin edilerek ihraç edilmeleri halinde, ihracat iade miktarları ve azami ödeme oranları yüzde 100 artırılacak. Bu suretle hesaplanacak artış tutarının yüzde 50'si üreticiye nakit ödenecek, yüzde 50'si ise ihracatçı adına açılmış olan mahsup hesabına alacak kaydedilecek.

Bal ve buket yapmaya elverişli veya süs amacına uygun cinsten çiçekler ve tomurcuklar, İhracat Bağlantılı Tarımsal Üretim Sözleşmesi kapsamında temin edilerek ihraç edilmeleri halinde azami ödeme oranı yüzde 50 artırılacak. Bu suretle hesaplanacak yüzde 50'lik artış tutarının yarısı üreticiye nakit olarak ödenecek, diğer yarısı ise ihracatçı adına açılmış olan mahsup hesabına alacak kaydedilecek. Bu iadelerden faydalanabilmek için, sözleşme ile ilgili ihracatçı birliğine, ürünün idrak tarihinden asgari 3 ay önce ön müracaatta bulunulacak. Ancak ürünün özelliğine ve ilk idrak tarihine göre bu süre 45 güne kadar düşürülebilecek.

Sebzeler, meyveler ile meyve ve sebze işleme sanayisine dayalı gıda maddelerinin üretiminde hammadde olarak kullandığı ürünleri, sahip oldukları veya kiraladıkları tarım arazilerinde üreten ve bu durumu idrak tarihinden önce ilgili İhracatçı Birliğine tevsik eden ihracatçı firmalar, artırımlı iadenin tamamından mahsup sistemi çerçevesinde faydalandırılacak.

Sebze, meyve, çiçek, bal, reçel, meyve suları, zeytinyağı, kümes hayvanları etleri, kümes hayvanı etlerinden elde edilen sosus ve benzeri ürünler ile konserveler, hazır veya konserve balıklar, yumurta, çikolata, bisküvi ve makarnaların, organik tarım yöntemleri ile üretilmeleri ve bu durumun Organik Ürün Sertifikası ile tevsik edilmesi halinde belirtilen ihracat iade miktarları ve azami ödeme oranları yüzde 50 artırılacak. Söz konusu yüzde 50'lik artış tutarı ihracatçı adına açılmış olan mahsup hesabına alacak kaydedilecek.

Söz konusu ürünlerin ihracının ardından Türkiye'ye geri getirilmesi durumunda (Serbest Bölgeler dahil), daha önce yararlanılan ihracat iadesi geri ödenecek..

Karar uyarınca vergiler, vergi cezaları, SGK primleri, haberleşme giderleri (sabit telefon, telefaks gibi), enerji giderleri (elektrik ve doğalgaz), Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na ve ilgili tasfiye halindeki bankalara borçlar ve bunların gecikme zammı ve faizlerine ilişkin giderlerin tamamı mahsup edilecek. Mahsup işlemlerinde, hesapların kullanımı sırasında imalatçı/ihracatçı veya ihracatçılara nakit ödeme yapılmayacak. Mahsup işlemlerinden yararlanabilmek için fiili ihraç tarihinden itibaren en geç bir yıl içerisinde, ibrazı zorunlu belgelerle birlikte doğrudan bağlı bulunulan ya da kanuni merkez veya şubelerin bulunduğu yerdeki İhracatçı Birliğine müracaat edilmesi gerekecek.

Para-Kredi Koordinasyon Kurulu kararına göre, 2013 yılında tarım ve işlenmiş tarım ürünleri ihracatında ödenecek ihracat iadesi tutarları ve ödeme esasları şöyle:

 

SIRA MADDE ADI İHRACAT İADE MİKTARI (TL)

MİKTAR BARAJI (Yüzde)

AZAMİ ÖDEME ORANI (Yüzde)
1 Kümes hayvanları etleri (sakatatlar hariç) 350 /Ton 41 15
2 Yumurta 30 /1000 Adet 65 10
3 Bal 120 /Ton 32 5
4 Buket yapmaya elverişli veya süs amacına uygun cinsten çiçekler ve tomurcuklar 370/Ton 40 10
5 Sebzeler (pişirilmemiş, buharda veya suda kaynatılarak pişirilmiş) (dondurulmuş) 145 /Ton 45 12
6 Kurutulmuş sebzeler (bütün halde, kesilmiş, dilimlenmiş, kırılmış veya toz halinde, fakat başka şekilde hazırlanmamış) 670 /Ton 40 10
7 Meyveler ve sert çekirdekli meyveler (pişirilmemiş, buharda veya suda kaynatılarak pişirilmiş, dondurulmuş ) 140 /Ton 45 8
8 Zeytinyağı 50 /Ton 100 2
9 Kümes hayvanları etinden, sakatatından yapılmış sosisler ve benzeri ürünler ile kümes hayvanları etinden hazırlanmış veya konserve edilmiş ürünler 450 /Ton 50 10
10 Hazırlanmış veya konserve edilmiş balıklar 450 /Ton 100 5
11 Çikolata ve kakao içeren gıda müstahzarları 215 /Ton 48 6
12 Makarnalar 120 /Ton 32 10
13 Bisküviler, gofretler, kekler 215 /Ton 18 8
14 Dondurulmuş meyve ve sebze ile meyve ve sebze işleme sanayiine dayalı gıda maddeleri 135 /Ton 100 8
15 Reçel, jöle, marmelat, meyve veya sert kabuklu meyve püreleri veya pastları 115 /Ton 35 5
16 Meyve suları ve sebze suları, meyve nektarları 270 /Ton 15 12