Türkiye'ye yüzyıl yetecek rezerv var

ABD Enerji Enformasyon İdaresi (EIA) yayımladığı rapor ile dünya kaya gazı haritasını ortaya koydu. Rapora göre, Türkiye'de sadece Trakya ve Güneydoğu havzalarında, mevcut tüketim rakamını 100 yıl karşılayacak 'kaya gazı' rezervi var.

Türkiye'ye yüzyıl yetecek rezerv var
Türkiye'ye yüzyıl yetecek rezerv var
GİRİŞ 18.06.2013 09:18 GÜNCELLEME 18.06.2013 10:26
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Merve Erdil'in haberi

Ancak bunun yaklaşık 14 yıl yetecek miktarı üretilebilir nitelikte.KAYA gazı devrimiyle global doğalgaz ticaretinde kuralları yeniden yazan ABD, şu ana kadar yapılan tahminler doğrultusunda dünyadaki kaya gazı potansiyeline ülke ülke yer veren bir rapor yayımladı. Türkiye'den Trakya ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki rezervlerin incelendiği rapora göre, bu iki bölgede toplam 4.6 trilyon metreküp yerinde kaya gazı var, ancak bunun 651 milyar metreküpü alınabilir nitelikte. Öte yandan, bu iki bölgedeki kaya petrolü miktarı ise toplam 4.7 milyar varil.

4.6 TRİLYON METREKÜP

Geçtiğimiz yıl Türkiye'de yaklaşık 45 milyar metreküp doğalgaz tüketildi. Bu tüketim rakamına göre 4.6 trilyon metreküplük tahmini kaya gazı rezervi, Türkiye'nin 100 yıllık doğalgaz ihtiyacını karşılayabilir. EIA'nın tahminlerine göre, Güneydoğu Anadolu'daki havzada 3.7 trilyon metreküp yerinde kaya gazı miktarı var. Ancak bunun 481 milyar metreküpü alınabilir kısmı teşkil ediyor. Aynı havzada, 4.6 milyar varili alınabilir nitelikte olan, 91 milyar varil yerinde kaya petrolü var. Trakya havzasındaki yerinde kaya gazı miktarı ise 962 milyar metreküp olarak tahmin edilirken, bunun 170 milyar metreküpü alınabilir durumda. Trakya'daki yerinde kaya petrolü miktarı da 2 milyar varil ve bunun alınabilir kısmı 100 milyon varil.

BAŞKA REZERVLER DE VAR

TPAO uzmanları, bu hesapların tamamının konvansiyonel olmayan (unconventional) gaz ve petrol için olduğunu vurgularken, "Ayrıca bu hesaplara Tuz Gölü ve Doğu Anadolu dahil değil" yorumunu yapıyor. Buralardaki incelemeler bittiğinde tahminler daha yukarı çıkabilir. Raporda, kaya gazı ve petrolüne yönelik arama faaliyetlerinin de gerçekleştiği Güneydoğu Anadolu ve Trakya havzalarına yer verilirken, "Türkiye, Sivas ve Tuz Gölü havzalarında da kaya gazı kaynaklarına sahip olabilir. Ancak bu iki havzada fazla inceleme olmadığından mevcut rezervuar bilgileri sınırlı" deniliyor.

100 SAHADA PETROL

Güneydoğu Anadolu havzasının öncelikle petrol eğilimli aktif bir havza olduğu ifade edilen raporda, burada bugüne kadar 100 petrol sahası keşfi yapıldığı vurgulanıyor. Güneydoğu Anadolu havzasının,  Suudi Arabistan ve Irak'ın petrol bölgeleriyle benzer coğrafyaya sahip olduğu kaydedilen raporda, "TPAO ve Shell, şu anda Sarıbuğday-1 sahasında kaya gazı aramaları yapıyor. Shell, bu havza için beş kuyulu bir arama programı açıkladı" deniliyor.

Türkiye'nin 'gaz' bölgesi

HAMİTABAT gaz sahasının 1970'te keşfedilmesiyle, Trakya Havzası'nın Türkiye'nin en önemli gaz üretilen bölgesi haline geldiği vurgulanan raporda, şunlar kaydediliyor: "Türkiye'deki toplam doğalgaz üretiminin yüzde 85'inin gerçekleştiği bu havzada, bugüne kadar 13 doğalgaz ve üç petrol sahasında toplam 350 kuyu açıldı. Trakya Havzası'ndaki faaliyetlerin çoğu sıkı gaza yönelik oldu ve özellikle TPAO ile TransAtlantic Petroleum tarafından gerçekleştirildi. Bu şirketler henüz kaya gazı testlerine yönelik bilgi yayınlanmadı."

KAYNAK: HÜRRİYET
YORUMLAR 8
  • hilmi adaman 10 yıl önce Şikayet Et
    yaaaa neee istiklali..ne madeni. topraklarımızda bulunan sadece bu maden mi?,yıllardır her madeni buluyorlar.buluyorlarda ne oluyor.madenler istikbalimizmiş.dünyanın en çok değer verilen madenlerinden bor u buldularda ne oldu.hangi devletler el altından hangi bölgelerimizden boru çıkarıp su parasından daha ucuza ülkesine götürüyor.gezi parkı olaylarının 3.gecesi yeni madde meclisten geçti haberiniz varmı?ülke toprakları içerisinde maden arama işleri yabancı devletlere devredilecek.aramaları onlar yapacak,buldularmıda büyük bir yüzdesi onların...
    Cevapla
  • metin yaman 10 yıl önce Şikayet Et
    Sessiz Mühendis mi Gaz almış mühendis mi?. Sen o yüksek ve sathi bilgilerini kendine sakla...Senin tezin petrolü içip hastalanan vatandaşın petrol aleyhindeki beyanlarından bir farkı yok...Allah o gazı, insanlara zarar vermesi için yer altına saklamamış...Analaşılan ülkenin gaz yiyenlere değil gaz üretenlere ihtiyacı var.
    Cevapla
  • SessizMuhendis 10 yıl önce Şikayet Et
    SAKIN!!!!. Burada kimseye karsi degilim ama KAYA GAZI ASIRI DERECEDE ZARARLI Yontemlerle cikarilir!!! Lutfen Birisi cikipta `GasLand` isimli belgeseli izlesin. NE YAPIN NE EDIN IZLEYIN! USA`de asiri derecede zararlari belli oldugundan bu yana, diger ulkelere gidip oralardan cikarmaya calisiyorlar! Yer alti suyunun canina okuyan bir sistem! `Gasland ` isimli belgeselde tek tek tum hersey gosteriliyor, malesef Haber7de Kaya Gazinin zararlarina yonelik bir kere bile haber gormedim,hep destekleyici haberler var,ne olur bir de su belgesele bakin-oradan bir sonuc cikarin! Ulkemizde bir cok tarim yer alti sulamasi ile yapilmakta, kuyu sularina zehir karismasini kim ister??? Ve bir kere karistiktan sonra, ASLA GERI DONUSU YOK! USA kendi cografyasinda bir cok yeri rezil etti, simdi sira Turkiye`ye yonelmek istiyor! RUZGAR VE GUNES enerjisi gibi sistemler varken, NUKLEER ve KAYAGAZIndan UZAK DURMALIYIZ! Gasland isimli belgeseli izleyin!!!
    Cevapla
  • CENGAVER 10 yıl önce Şikayet Et
    DERİN GÜÇLER DERİN GÜÇLER ! BAŞKA BAHANE YOK TABİ !. Sen çıkarmak istedinde elinden tutan mı var ! Yok çıkarmak istemiyorsun bahane arıyorsun, Madem bu kadar değerli maden yataklarına sahibiz, Devletin Güvenlik güçlerini kaleden duvar örer yine çıkarırsın, hepsi bahane, Elin Yahidisi Özelleşme ayağı altında satın alır işler sana dünyanın parasına geri satar hatta gün gelir seni senin malınla esir alır
    Cevapla
  • ilhan kurt 10 yıl önce Şikayet Et
    Madenciliğimizdeki gelişmeler istiklalimizdir . Türkiye de güzel gelişmeler de oluyor. Bu gelişme enerjide dışa bağımlılığımızı azaltacak, İMF borcumuzu sıfırladığımız gibi, bütçemizdeki enerji ihracatından doğan cari açığı da sıfırlamaya yardımcı olacaktır. Hayırlı olsun. 2000 yılında Cumhurbaşkanlığı görev süresi biten Demirel, Isparta İslamköy'de, Türkiye rezerv edilmiş madenlerini çıkartıp işletebilirse, ekonomik krizden kurtulur ve kalkınır demiştir. Gazetecilerin bu madenler kimler tarafından rezerv edildi ve hangi madenlerdir? Sorusuna cevap vermemiş ve konuyu bir daha gündeme getirmemiştir. Son 10 yıl içinde madencilik alanındaki sevindirici gelişmeler İstiklalimizin bir göstergesidir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle