Elektrik dağıtım şirketlerine büyük suçlama

Elektrik dağıtım şirketlerinin herhangi bir yasal zorunluluk olmamasına rağmen sayaçları değiştirmesine tepki gösteren Tüketici Hakları Derneği (THD) Başkanı Turhan Çakar, bu yolla 450 milyon liralık vurgun ve soygun yapıldığını ileri sürdü.

Elektrik dağıtım şirketlerine büyük suçlama
Elektrik dağıtım şirketlerine büyük suçlama
GİRİŞ 18.05.2013 15:49 GÜNCELLEME 18.05.2013 15:49
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Elektrik sayaçlarındın 10 yıllık periyodik bakımlarının yapılması gerektiğini ancak bu yüzden değişimin mecburi olmadığını belirten Çakar, bu çerçevede yayınlanan bir yönetmelikle 10 yıllık bakımı yapılan sayaçların yerine 13-14 TL karşılığı yenilebilmesine imkan tanındığını vurguladı. Çakar, şirketleri; tüketiciye danışmadan sayaçları elektronikleri ile ve daha yüksek bedelle değiştirerek soygun ve vurgun yapmakla itham etti.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın verilerine göre Türkiye'de 35 milyon dolayında elektrik sayacı bulunduğunu aktaran Çakar, “Bugüne kadar 9 milyon dolayında abonenin mekanik sayacı dağıtım şirketleri tarafından tüketicilerin isteği olmadan elektronik sayaçla değiştirilerek büyük bir vurgun vurulmuştur. Ölçüler ve Ayar Yasası'nda bir değişim zorunluluğu olmadığı halde, 10 yılını dolduran elektrik sayaçları elektronik sayaçlarla ücret karşılığında tüketicilerin isteği dışında, habersizce değiştirilerek açıkça tüketiciler soyulmuştur." dedi.

Ölçüler ve Ayar Yasası ile Ölçü ve Ölçü Aletleri Muayene Yönetmeliğine göre, elektrik sayaçlarının 10 yıllık periyodik muayenelerinin yapılmak zorunda olduğunu, ancak, periyodik muayenede 10 yıllık sayacın elektronik sayaçla değiştirilmesi zorunluluğu bulunmadığını vurgulayan Çakar, "Ölçüler ve Ayar Yasası; her yıl yayınlanan Su, Elektrik ve Doğalgaz Sayaçlarının Tamir ve Ayar Ücret Tarifesi Hakkında Tebliğ ile Ölçü ve Ölçü Aletlerinden Alınacak Muayene ve Damgalama Ücret Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılması Dair Yönetmeliğe göre, 10 yılını dolduran elektrik sayaçları 2013 yılı itibariyle 13-14 TL tutarında bir bedel karşılığında muayenesi yapılarak tüketicilere verilmesi gerekirken bu yapılmamış ve 10 yıllık sayaçlar yüksek bir bedel karşılığında elektronik sayaçla değiştirilerek tüketiciler soyulmuştur.” diye konuştu.

Firmaların baskısı ve isteği ile 2011 yılında EPDK tarafından elektrik sayaçları için sökme - takma bedeli kararı çıkartılarak sayacın muayenesi pahalı duruma getirilip tüketiciler zorunlu olarak elektronik sayaca yönlendirildiğini savunan Çakar, bu sayede dağıtım şirketleri ve sayaç firmalarının vurgun yapmalarına imkan hazırlandığını öne süredü. Derneklerinin EPDK'nın bu kararına 2011 yılında açmış olduğu iptal davasının devam ettiğini söyledi.

"MADEM ESKİLER DEĞİŞECEK, 9 MİLYON ABONENİN SUÇU NE?"

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın 26 Ocak 2013'te Afyon'da düzenlenen Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) toplantısında yaptığı açıklamayı hatırlatan Çakar, Yıldız'ın burada, '2014 yılı Ocak ayından itibaren 26 milyon eski tip mekanik sayacın ücretsiz olarak elektronik sayaçla değiştirileceğini' söylediğini fakat bu açıklamanın ardından dağıtım şirketlerinin yoğun bir şekilde ve hiç haber vermeden tüketicilerin mekanik sayaçlarını elektronik sayaçla değiştirip sayaç bedelini faturalarına yansıttıklarını belirtti. Çakar, “Eğer, eski mekanik sayaçlar ücretsiz olarak elektronik sayaçla değiştirilecekse, niçin bir yıl sonrasına ertelenmiştir? Bugüne kadar ücret karşılığında mekanik sayacı elektronik sayaçla değiştirilen 9 milyon dolayındaki abonenin suçu nedir?” ifadelerini kullandı.

Yine 30 Mart 2013 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan Elektrik Piyasası Kanunu ile sayaçların mülkiyetinin dağıtım şirketlerine devredilerek, sayaç değişimi ile bakımının ücretsiz yapılacağı hükmünün getirildiğine dikkat çeken Turhan Çakar, bu durumla ilgili olarak, EPDK tarafından 4 Nisan 2013 tarihinde 20 dağıtım şirketine bir yazı gönderildiğini kaydetti. Çakar, yazı ile ‘Elektrik Piyasası Kanunu kapsamında uygulamaya ilişkin usul ve esas çalışması sonuçlandırılana kadar, tüketicilerin sayaçlarının zorunlu olmadıkça değiştirilmemesi, zorunlu olan sayaçlara ilişkin ise sayacın mülkiyetinin dağıtım şirketine ait olmak üzere temin edilmesi ve sayaç değişimi ile ilgili tüketiciden bedel alınmaması' şeklinde bir uyarı yapıldığına işaret etti. Ancak dağıtım şirketlerinin bu yazıyı görmezden geldiğini ileri süren Dernek Başkanı, şöyle devam etti:

"CUMHURİYET SAVCILIĞINA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNUN"

"Tüketici Hakları Derneği olarak Enerji ve Tabi kaynakları Bakanı ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı ve EPDK'ya çağrıda bulunuyoruz; bugüne kadar mevcut yasal mevzuata uymayarak 9 milyon dolayında tüketicinin mekanik sayacını elektronik sayaçla değiştiren dağıtım şirketlerinin aldıkları ücretin tüketicilere iade edilmesine ilişkin bir düzenleme yapınız. Yasal mevzuata uymamakla ısrar eden dağıtım şirketlerine gerekli olan ceza işlemini uygulayarak yasalara uymalarını sağlayınız. Tüketicilere de şu çağrıda bulunuyoruz; 30 Mart 2013 tarihinde yürürlüğe giren Elektrik Piyasası Yasası ile 4 Nisan 2013 tarihli EPDK'nın uyarısına aykırı olarak, mekanik sayacınızı isteğiniz ve bilginiz olmadan ücret karşılığında elektronik sayaçla değiştiren dağıtım şirketleri hakkında Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulununuz."

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR 5
  • bgungor 10 yıl önce Şikayet Et
    Esad bey kimden yanasın bilelim. Kardeşim ben sayacımdan memnunsam sana ne?ortakmısın ordamı çalışıyon,hissedarlardanmısın, özelleştirmeler doğru fakaat denetim devlette olucak yüklenici kuraları koyarsa halkın vay haline.
    Cevapla
  • Esad Kılıç 10 yıl önce Şikayet Et
    eskiyen sayaç düzgün ölçmüyor fazlada ölçebilir eksikte. hakka girmek ister misiniz? ben istemem..
    Cevapla
  • Samil Bayram 10 yıl önce Şikayet Et
    Doğru haber. Ücretini ödeyerek aldığım su ve elektirik sayaçları habersiz sökülüyor, eski sayacı alıp gidiyor ve üste sayaç parası alınıyor.Hırsızlıktır bu.Savcılığa müracata gerek kalmadan devletin halletmesi gereken bir konu bu.Milyonlarca müracat ile adalet meşgul edilmemeli, bu sahsi değil toplumun tümünü ilgilendiren bir hırsızlıktır.
    Cevapla
  • pirana61 10 yıl önce Şikayet Et
    MİNAREYİ ÇALAN KILIFINI HAZIRLAR. minareyi çalan kılıfını hazırlar beyler ben bu firmalara kabahat bulmuyorum çünki adamalar ellerinden gelen herşeyi yapıyorlar analog sayaçlar az yazarken elektronik takılıyor pat elektrik iki kat yazıyor ben inanıyorumki programlarında sahtekarlık var firma istediği gibi programını yazıp fiyatı yükseltiyor madem doğru yazıyor niye analog sayaçta elektrik fatyurası az geliyordaaa elektronik olunca kabarıyor ama dedim yaaa onlara kızmıyorum onlara bu yetkiyi veripte halkı soyduranlarındır kabahat bu millet demirele 35 yıl koyun gibi oy verdiiii eh artıkkkkkkk 35 yıl sonra bunuda anlar bu millett
    Cevapla
  • osman akkaya 10 yıl önce Şikayet Et
    SAVCILAR GÖREVE LÜTFEN.. yeter bu milletin soyulduğu, adalet halkın büyük çoğunluğu için halen sağlanmış değil. kötüler kanunlarla korunuyor. telefon, elektrik k.kartları vb gibi kodamanların yaptığı, -büyüklerimiz derdi kravatlı hırsızlar çıkacak kimse bişey yapamayacak- hırsızlıklara dur denilsin artık. ama öyle değil, banka haksız dosya masrafı almış, başvurursan kırk dereden su getirisen geri almaya hak kazanıyorsun. madem haksız kazanç bu, kazık yiyen vatandaşına devlet sahip çıksa ya, haksız alınan tüm paralar vatandaşa kayıtsız şartsız iade edilsin, etmeyenlerin bankaları kapatılsın, ben o zaman göreyim hz. ömer adaletini, ayetlerle örnek vererek ahkam kesen başbakana oy değil canımızı verelim... dokun sayın başbakan lütfen dokunulamayanlara da dokun, sende allah korkusu var diye oradasın, öyle düşündü bu millet... ölüm de var sual de var sen daha iyi bilirsin... halka değil sana soracaklar bunların hesabını...
    Cevapla