Dünyada ilk kez bu şehrimize kurulacak!

Kalkınma Bakanlığı'na bağlı Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA), dünyada tek çeşit ürüne yönelik gıda vadisi kurma çalışmaları kapsamında ilk etapta 5,5 milyon euro harcayarak Ordu'da 34 işletmenin üretim yapabileceği, Ar-Ge çalışmalarının yürütüleceği çikolata vadisi oluşturacak.

Dünyada ilk kez bu şehrimize kurulacak!
Dünyada ilk kez bu şehrimize kurulacak!
GİRİŞ 18.05.2013 14:48 GÜNCELLEME 19.05.2013 08:32
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Dünyanın ilk 'çikolata vadisi' Ordu'da kuruluyor...

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'ın bugün Ordu'da konuyla ilgili detaylı bilginin verileceği açıklandı. 

DOKA Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım, yaptığı açıklamada, bölgede karşılaştıkları en büyük sorunun yatırım arazisi üretme noktasında olduğunu belirterek, bu nedenle yeni arazi üretmeden ziyade, mevcut arazilerde katma değeri yüksek ürünlerin üretimine yöneldiklerini söyledi.

Trabzon, Ordu, Giresun, Rize, Artvin ve Gümüşhane'de katma değeri yüksek hangi ürünlerin geliştirilebileceği üzerine çalışma yaptıklarını ifade eden Kaldırım, "Bu konu üzerinde çalışırken çikolata vadisi kurma fikri ortaya çıktı. Bölgemizde fındık önemli bir hammadde. Dünyada tüketilen fındığın yüzde 70'i ülkemizden ihraç ediliyor. Fındık hammadde olarak ihraç edildiği için de katma değeri düşük. Çikolata vadisi aynı zamanda fındığın katma değerini artırmaya yönelik bir çalışmadır" dedi.

Kaldırım, DOKA uzmanlarının Belçika ve Hollanda'da ürün vadilerine yönelik araştırma yaptıklarını anlatarak, "Yapılan incelemelerde, özellikle butik çikolata üretimi noktasında bölgemizin potansiyeli olduğunu gördük. Dolayısıyla bölgemizde adını çikolata vadisi koyduğumuz mekan oluşturulması, bu mekanda da butik çikolata üretimi yapılması, aile işletmelerinin kurulmasını hedefledik. Buradan çok güzel markaların çıkacağına inanıyorum" diye konuştu.

"Çikolata vadisi aynı zamanda turizme de hizmet edecek"

Çikolata vadisinin, Ordu'da yeni yapılacak havaalanının yanındaki dolgu alanında kurulacağını vurgulayan Kaldırım, şöyle devam etti:

"Bu alanın tahsisi hızlı bir şekilde yapıldı. Proje, bir süre önce Ordu'da yaptığımız yönetim kurulu toplantısında onaylandı ve böylece başlamış oldu. Finansmanını büyük oranda biz koyacağız, ayrıca yerel katkı da alacağız. Projenin temel hedefi, çikolatanın fındığın veya benzeri ürünlerin Ar-Ge'sinin yapılarak yeni ürünler geliştirilmesidir. Sadece var olan çikolatanın değerlendirilmesini değil, bunun yanında geliştirilecek yeni ürün ve markaların ortaya çıkmasını da amaçlıyoruz. Üniversite ile işbirliği içinde çalışmalar yapılacak. Butik işletmelerin yanı sıra ürünlerin satılabileceği konseptte dükkanlar olacak. Fındık ve çikolata müzesi de kurulacak. Sosyal donatılar ve mekanlarla konsept olarak çok güzel bir mekan olacak."

Kaldırım, çikolata vadisinin aynı zamanda turizme de hizmet eden bir mekan olacağına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Projeyi sadece Ordu özelinde değil, bölgemiz ve hatta Türkiye için çok önemli bir proje olarak değerlendiriyoruz. Bunun çok büyüyeceğini düşünüyorum. Proje, bölgemizde organik ve natürel ürünlerin geliştirilmesiyle daha da değerli hale gelecek. Projenin fizibilite çalışması tamamlandı ve sonuçlar çok olumlu çıktı. Proje geliştiğinde belki 10 milyon euroyu geçecek ama biz ilk etapta çekirdek bir proje tasarladık. Tasarladığım proje 5-5,5 milyon avroya mal olacak. Çevre düzenlemesi ve peyzajını Orman ve Su İşleri Bakanlığı üstlendi. Bakanlığın yapacağı çalışmalarla 8 milyon avroyu bulacak. Bunun büyük bir kısmını da ajansımız karşılıyor. Proje imzalandığında, 1-2 ay içinde uygulamasına geçilecek."

Projeyi, fındığın ve benzeri ürünlerin değerlendirilmesi açısından önemli bulduğunu vurgulayan Kaldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hollanda'da son derece başarılı olmuş bir gıda vadisi projesi var. Dünyada tek çeşide yönelik proje yok. İlk defa bu alanda yapılacak örnek. Bölgemizin konseptine uygun bir proje olacak. 34 işletmenin üretim yapabileceği tasarımımız var. Tesisin arka tarafında işletme kurulup üretim yapılacak, ön bölümünde ise satış yapma imkanı sunacak dükkanlar oluşturulacak. Fındık bölgemiz ve ülkemiz için son derece önemli bir ürün. Yılda bölgemizden yapılan 1 milyar doların üzerindeki ihracat, buradan çıkacak çok iyi ürünler ve markalar sayesinde belki de 5'e katlanacak."

KAYNAK: AA
YORUMLAR 4
  • fatih 10 yıl önce Şikayet Et
    Çocukların hayali olmalı. Sıra sıra dükkanlar olmamalı. Disneyland gibi çocukların rüyası olan bir yer olmalı. Gerekirse çikolatadan ev vs yapılmalı. Böyle basit şeyler ama ince ayrıntılarla tüm Dünya'da reklam yapılabilir. 23 Nisan'da sokaklarını Dünya'dan gelen çocuklarla doldurursunuz. Ordu'da 5 katlı düz apartman yapmaya çalışan mimarlar yerine yurt dışından benzer projeler yapan mimarlar bulunmalı. 3-5 milyon fazla harcanır ama kısa zamanda fazlasıyla geri getirir.
    Cevapla
  • mustafa babal 10 yıl önce Şikayet Et
    Hay bu projeleri hazırlayanlara. Yahu biz hırıstiyanmıyız ikide bir artı şeklinde hazırlıyosunuz projeleri. Hilal şeklinde hazırlayın daha uygun olacak. Allah Allah bi adam olun da...
    Cevapla
  • Sarcan 10 yıl önce Şikayet Et
    Önce söz verdikeleri vadileri kursunlar. Ulaştırma bakanı Filyos limanı 2013 ocağında ihale edilecek diye söz verdi.. Bu vadilerin sözü veriliyor ama icraat yok. Hani Abdulhamit Han'ın rüyası Filyos Vadisi 2013 ocak ayında ihaleye çıkartılıyordu? Ne oldu? Ocak değil Mayıs ayı bitiyor. Filyos Vadisi Projesinden ses seda yok. Ulaştırma bakanı başladığı işi sözünü verdiği tarihte bitiriyor diye biliyorduk. Sayın Binali Yıldırım Filyos limanı projesi 2013 yılının ocak ayında ihale edilecek diye söz vermişti. 6 ay geçti "tık" yok. Rumlar AB fonunu engelliyorlar ama oradan para gelmezse kendi kaynaklarımızla yapacağız denildi. Kasada para da var şimdi. Ülkenin notu artmış, döviz yağacak deniliyor. Halk bankası satıldı, telekomun birazı daha satılacakmıi, 3.havaalanı ve Galataporttan da para geliyor. Hazine bakanı nisan ayında bütçe fazla verdi dedi. Başbakanımız Merkezin kasaları rekor dövizle dolu, koyacak yer bulamıyoruz, IMF'ye borç vereceğiz diyor. Filyos limanına sıra gelince kaynak mı yok?.
    Cevapla
  • yusuf 10 yıl önce Şikayet Et
    heh şöyle. marka değiri artsın. katma değerli markalı ürünler çıksın bu vadiden. her alanda en iyi olmalıyız. Nestleyi bu alanda çoktan geçmeliydik.
    Cevapla