Yaş çay alım fiyatı için ne dediler?

Çay Üreticileri Dayanışma Derneği Başkanı Mustafa Mavi yaş çay kilogram fiyatının destekleme ile 1,35 lira olarak açıklanması konusunda, "Fiyatı, tam olarak beklentimizi karşılamasa da tatmin edici bulduk" dedi. Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç, üreticinin memnun olduğunu söyledi.

Yaş çay alım fiyatı için ne dediler?
Yaş çay alım fiyatı için ne dediler?
GİRİŞ 08.05.2013 12:56 GÜNCELLEME 08.05.2013 13:12

Mavi, yaptığı açıklamada, 2013 yılı yaş çay taban fiyatının çok da düşük olmadığını vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Tam olarak beklentimizi karşılamasa da fiyatı tatmin edici bulduk. En çok önemsediğimiz konu yetkililerin, özel sektörün de bu fiyat politikasına uyması yönünde görüş belirtmeleri. İnşallah özel sektörde bu fiyat politikasına uyar ve üretici olarak mağdur olmayız. Beklentilerimiz karşılanırsa başarılı bir sezon geçiririz."

ÇAYKUR'un ücret politikasının yanı sıra randevulu sisteme geçmesinin de önemli bir konu olduğunu ifade eden Mavi, "Randevulu sistem henüz çay alım evlerinde uygulamaya konulmadı. Müstahsil elindeki çayı satabiliyor. Eğer mevcut haliyle randevulu sisteme geçilirse üretici mağdur olur. ÇAYKUR'un ya eski sistemde devam etmesini ya da randevulu sisteme geçilecekse haftada en az iki gün çay almasını istiyoruz" diye konuştu.

Üreticiler yaş çay fiyatından memnun

Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç, geçen seneye göre üreticilerin istediği fiyat ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının verdiği fiyat arasındaki farkın 18 kuruştan 15 kuruşa düştüğünü belirterek, "Gittikçe makas daralıyor, birbirimize yaklaşıyoruz" dedi.

Paliç, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in dün açıkladığı 2013 yılı yaş çay alım fiyatını AA muhabirine değerlendirdi.

Geçen sene yaş çay alım fiyatı taleplerinin 1,40 lira olduğunu, Bakanlığın 1,22 lira fiyat verdiğini, arada 18 kuruşluk fark oluştuğunu anlatan Paliç, bu yıl üreticilerin istediği ile Bakanlığın verdiği fiyat arasındaki farkın 15 kuruşa düştüğünü söyledi. Bölgedeki ziraat odalarının 1,50 lira talep ettiğini, Bakanlığın 1.35 lira fiyat verdiğini ifade eden Paliç, "Gittikçe makas daralıyor, birbirimize yaklaşıyoruz" dedi.

"ÇAYKUR olmazsa Türk çayı biter"

Üreticilerin yarı fiyatına çay alan özel sektörün insafına bırakılmamasını isteyen Paliç, ÇAYKUR'un kendileri için bir sigorta olduğunu ifade etti. Paliç, şöyle konuştu:

"ÇAYKUR yaş çayın yüzde 50-55'ini alıyor. Geriye kalanı da özel sektör alıyor. ÇAYKUR belirlediği fiyattan sene sonuna kadar çayını alıyor. Özel sektör ise bazen vatandaşın durumuna göre davranıyor. Vatandaş sıkışmış ne yapacak, mecbur malını özel sektöre verecek. Özel sektör de bu durumda yarı fiyatını teklif ediyor. ÇAYKUR geçen sene destek hariç 110 kuruşa çay alırken, özel sektör 60-70 kuruşa aldı. ÇAYKUR olmazsa Türk çayı biter. Çünkü özel sektörün insafına kalırsak kimse tarlaya gitmez."

"Üreticinin beklentisine yakın"

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin de açıklanan yaş çay fiyatını olumlu karşıladıklarını söyledi.

Yaş çay için verilen fiyatın, enflasyonun üzerinde olduğunu belirten Yetkin, "Belirlenen 1,35 liralık alım fiyatının, üreticinin beklentisine yakın ve cevap veren bir fiyat olduğu görülüyor" diye konuştu.

ÇAYKUR'un üretilen yaş çayın yüzde 50'sini satın aldığını ifade eden Yetkin, şunları kaydetti:

"Özel sektörün de ÇAYKUR'un fiyatından veya bu fiyata yakın bir fiyattan alım yapmasının sağlanması gerekiyor. Ancak bu şekilde bir uygulamayla çay üreticisi mağdur olmaktan kurtulur. Bir de ödemelerin peşin olması lazım. Bu konuda ÇAYKUR'da bir sıkıntı olacağını sanmıyorum. Önemli olan özel sektörün de bu fiyat ölçeğinde hareket etmesi."