Van, bu yıl ilk kez sebze ihraç edecek

Van'ın Gevaş ilçesinde fide yetiştirilen seralardan bir ilk gerçekleşecek. Bu yıl ilk kez Van'dan, Almanya ve Rusya'ya sebze ihracatı yapılacak.

Van, bu yıl ilk kez sebze ihraç edecek
Van, bu yıl ilk kez sebze ihraç edecek
GİRİŞ 24.04.2013 07:45 GÜNCELLEME 24.04.2013 07:45

Valilik tarafından desteklenen ve 50 kişinin istihdam edildiği sera 5 dönümlük arazi üzerine kurulu ve İşkur'un eleman desteği sağladığı serada domates, biber, marul yetiştirilecek. Bölgede sulu tarım ve sebzeciliğin geliştirilmesi bekleniyor..

Karaloğlu, Van'ın sebze ve meyvesinin yüzde 99'unun dışarıdan geldiğini belirterek, "Bölgede üreticilerimiz, sulu tarım ve sebzeciliği bilmiyor. 4 yıl önce burada 20 dönümle ekim çalışmaları başladı. Ama her sene Van'da hem ekilen alan genişledi hem de ekilen ürün çeşitlendi. Şu anda 17 çeşit sebze üretiliyor. Topraklarımız temiz, bakir ve yorgun değil. Bu bölgede mutlaka sebze ve meyveciliği yaygınlaştırmamız lazım. Bu nedenle böyle işletmeleri destekliyoruz. Bu gibi tesislerin sayısı arttıkça bölgede sebzeciliğin ekim alanı artacaktır" dedi.

"Van'dan Rusya ve Almanya'ya sebze ihraç edilecek"

Bu yıl ilk kez Van'dan Almanya ve Rusya'ya sebze ihracatı yapılacağının müjdesini veren Karaloğlu, bunun bölgedeki çiftçiler için çok önemli bir gelişme olduğunu kaydetti.

Karaloğlu, şöyle konuştu:

"Bu bölgeden geçtiğimiz yıl gönderilen numuneler çok temiz çıktı. Bilindiği gibi Avrupa Birliği, her sebzeyi, birlik ülkelerine sokmuyor. Üzerinde, farklı ilaçlar ve gübreler kullanılmışsa almıyor. Buradan analize gönderilen sebzeler, AB kriterlerine uygun görüldüğü için ihracat noktasında önemli talep var. Bu yıl ilk kez Van'dan sebze ihraç eden il konumuna kavuşacağız."

Üretici Mehmet Gürbüz, bu yıl 670 dönümde sebzecilik yapacaklarını belirtti. Önümüzdeki yıl dikimini yaptıkları fideleri de Van'da yetiştireceklerini bildiren Gürbüz, bu konuda kendilerine destek veren Vali Karaloğlu'na teşekkür etti.

Ağustos ayında Van'da ürettikleri domates ve biberleri Rusya ve Almanya'ya ihraç edeceklerini, bunun için görüşmeleri tamamladıklarını aktaran Gürbüz, başka ülkelere de ihracat yapabilmek için görüşmelerinin devam ettiğini vurguladı.

Serada çalışan Aysel Yiğit de bu yıl 5 arkadaşıyla Mersin'e giderek fide yetiştirme eğitimi aldığını anlatarak artık Mersin'den getirttikleri fideleri Van'da yetiştireceklerini söyledi.