Tüketiciye "şifre çözen uydu alıcı" uyarısı

Uydu Elektronik İletişim İş İnsanları Derneği (TUYAD) Genel Başkanı Hayrettin Özaydın, son günlerde uydu alıcısı cihaz satışında tüketiciyi yanıltıcı reklam kampanyaları yapıldığını belirterek, uyardı.

Tüketiciye "şifre çözen uydu alıcı" uyarısı
Tüketiciye "şifre çözen uydu alıcı" uyarısı
GİRİŞ 19.04.2013 11:30 GÜNCELLEME 19.04.2013 11:30

Uydu Elektronik İletişim İş İnsanları Derneği (TUYAD) Genel Başkanı Hayrettin Özaydın, son günlerde uydu alıcısı cihaz satışında tüketiciyi yanıltıcı reklam kampanyaları yapıldığını belirterek, "Reklamlarda tanıtılan cihazların tüm şifreli kanalları çözme özelliği varmış gibi bir izlenim veriliyor. Standart donanıma sahip hiçbir cihaz şifreli kanalları çözemez" dedi.

AA muhabirine açıklamalarda bulunan Özaydın, birçok televizyon ve radyo kanalının pazarlama programlarında normal bir uydu alıcısının (Receiver) olduğundan daha farklı tanıtıldığını dile getirerek, "Sadece tasarımı değişik olan standart kutu tipinden teknik özellikleri bakımından daha yüzeysel nitelikte olan TV arkası Uydu alıcıları (Scart ya da Mini Scart), masaüstü modellerinden farklı gibi tanıtılıyor. Resmen tüketiciyi yanıltıyorlar" diye konuştu.

Satışı yapılan basit cihazlar için "tak çalıştır" söylemleri ile çanak anten gerekmeden çalışma özelliği varmış gibi gösterildiğini savunan Özaydın, "Bahsettikleri cihazların tüm şifreli kanalları çözme özelliği varmış gibi bir izlenim veriliyor. Standart donanıma sahip hiçbir cihaz şifreli kanalları çözemez. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de paralı yayın platformları var, sadece bu platformlara üye olanlar paralı kanalları izleyebilirler" dedi.

Uydu anten ve elektronik sektörünün reklam filmlerinden rahatsız olduğunu ifade eden Özaydın, "Hiçbir cihaz veya program tüm şifreli kanalları çözemez, her şifreleme sistemi farklı bir teknik içerdiğinden böyle bir uygulama mümkün değildir.

Reklamlarda öne çıkarılan HD (High-definition) ibaresi kullanılarak, satışa sunulan ürünlerin, yeni sistem yüksek çözünürlüklü yayın izleme olanağı saylayacağı savunuluyor.

Satışa sunulan cihazlar SD (Standard-definition) cihazlardır, HD değildir, bu da yanıltıcı bir ifadedir maalesef tüketiciler mağdur ediliyor" diye konuştu.

"TUYAD olarak HD yüksek çözünürlüklü Set-top Box'ları tavsiye ediyoruz"

Özaydın tüketicilere, "Tüm şifreli kanallar sorunsuz izleniyor", "belgesel kanallar şifresiz izletir", "üyelik ödemeden yazılım güncelleme yapar", "çocuk gelişimi için gerekli", "Rize, Malatya ve tüm yerel kanalları izletir", "Avrupa, İspanya, İtalya liglerini şifresiz izletir", "kablosuz uydu alıcısı" gibi gösterişli ifadelere inanmamaları tavsiyesinde bulunarak, "Tüketiciler dikkatli olmalı, sözünü ettiğimiz reklam filmlerindeki cihazlar sıradan cihazlardır. İddia edilen özelliklere sahip değiller" dedi.

Uydu alıcısı almayı düşünen tüketicilere "karasal yayın"a geçiş sürecinin başladığını anımsatan Özaydın şunları kaydetti:

"Yayınlar artık yeni teknoloji yayın sistemine (karasal yayın) geçiyor. TUYAD olarak HD yüksek çözünürlüklü Set-top Box'ların tercih edilmesini tavsiye ediyoruz. Bu alıcılar TV arkası mini tip ya da standart tipte olabilirler. Ancak hiçbir uydu cihazının çanak antensiz çalışmasının mümkün olmadığını özellikle belirtmemiz gerekir."