Vatandaşı pirinçten uzaklaştırmak mı isteniyor?

Türkiye'nin önemli pirinç üretim merkezlerinden Tosya ilçesindeki pirinç üreticileri, Mersin Limanı'nda ele geçirilen ve GDO'lu olduğu öne sürülen pirinçle vatandaşların pirinçten uzaklaştırılmaya çalışıldığı iddia etti.

Vatandaşı pirinçten uzaklaştırmak mı isteniyor?
Vatandaşı pirinçten uzaklaştırmak mı isteniyor?
GİRİŞ 12.04.2013 19:21 GÜNCELLEME 12.04.2013 19:21
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Tosya Ziraat Odası Başkanı Ahmet Akdiken, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son günlerde Türkiye'ye sokulmaya çalışılan GDO'lu pirincin Tosya'daki pirinç üreticilerini tedirgin ettiğini söyledi.

Basında çıkan GDO'lu pirinç haberlerini şaşkınlıkla karşıladıklarını ifade eden Akdiken, şöyle konuştu:
"Bir taraf 'yok' diyor, bir taraf 'var' diyor. O orada kalsın. Tosya'da kesinlikle dışarıdan tohum kullanmıyoruz. Ürettiğimiz pirinci kendi tohumlarımızdan ekiyoruz. Kesinlikle dışarıdan tohum girişi olmuyor. Ürettiğimiz pirincin de yüzde 30'unu dış piyasaya sürüyoruz. Onun için iddialıyız. Kesinlikle pirinç pazarımızda GDO'lu pirinç yok."

Akdiken, Kızılırmak ve Yeşilırmak'ın suladığı yaklaşık 8 bin dekar verimli tarım arazisinde 30 bin ton çeltik üretildiğini, bunun 20 bin tona yakınının da sofralara pirinç olarak döndüğünü ifade etti.

Tosya'da 2 fabrikanın pirinç üretimi yaptığını belirten Akdiken, "Çiftçilerimizin su ve girdi sorunları çözüldüğünde, pirinç üretiminin 70 bin tona kadar çıkacağına eminim" diye konuştu.

"Üretici GDO'lu pirinçten rahatsız"

Pirinç üreticisi Kadri Eken de kaliteli pirinç yetiştirmek için büyük özveri gösterdiklerini dile getirerek, şunları kaydetti:
"Ürettiğimizi ekiyoruz. Tekrar pirinç olarak vatandaşa sunuyoruz. Bu yüzden Tosya'ya GDO'lu pirinç veya tohum girmesi mümkün değil. Tosya'da ürettiğimiz pirinci pazarlarken bu GDO'lu pirinci kendimize engel olarak görüyoruz. Fiyatlarımız zaten düşük."

Üretimin artmasını isterken tüketimin azalmaya başladığını anlatan Eken, "25-30 bin dekar arazide pirinç ekilirken bu gün 8 bin dekarlara kadar inmişiz. Araziyi terk etmiş vatandaş. Devletimizden isteğimiz, GDO'lu pirinç konusunda tedbirlerini biraz daha sıkılaştırması. İthal pirinç istemiyoruz." şeklinde konuştu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 6
  • mevhibe inal 10 yıl önce Şikayet Et
    kime yarıyor... haberlere dikkatli yaklaşmalıyız. günümüzde açık pazar ekonomisi adı altında, uluslararası tekel şirketlerin her türlü oyunları var. bu şirketler, işgaller, iç karışıklıklar, ekonomik krizlerle iç pazarlara giriyor. yerli üretimi aynı malın ucuzunu ithal ederek, çiftçiye bedava gmo fide-tohum vererek baltalıyor bu arada da doğal tohumları-hayvanları patentliyor. asıl felaket bütün doğal tohum ve hayvanların yerini patentli tohum ve hayvanlar alınca olcak. o zaman istediği fiyata-istediği kadar-istediği katkılarla verecek.. finans-enerji-tohum ilaç şirketlerinin ortaklık kurması bu yüzden. ispanyada, fransada wikileaks, abede hükümet, elçilikler yazışmalarında, gmo tohumun baskılarla kabul ettirilmesi var. bakarsanız, bütün işgal edilmiş ülkelerin abededen gmo ithalatı artmış......
    Cevapla
  • Ali Cakir 10 yıl önce Şikayet Et
    Yerli mali yurdun mali, herkes onu kullanmali. Globallesme tezgahi neler yaptiriyor, bir zamanlar Angut vardi, elmamizi bile italyaya, fransaya ihrac edip, oradan tekrar cilalanmis sekilde ithal ediyoruz, buna bircok örnek verebilirim. Bugün su avrupanin 8 milyonluk gelismis, zengin ülkesi Isvicre bile kendi cifcisinin ürünleri pazara sürülecegi zaman ithal ürünlere kota koyuyor, bizim gibi ülkeler neymis piyasadaki rekabeti ayarlamak icin ithal ediyorlarmis, gecin bunlari yandas ithalatcilarinizi zengin ediyorsunuz, bir tanidigim Almanyadan cavdar, yulaf ezmesini ithal ediyor, sabah kahvaltisinda süt veya yogurtla karistirilip yenen o ürünü, kg ni 50 cente, yahu Türkiye tarim ülkesi degilmi. Tarim,Ticaret, Maliye ve Gümrük Bakanliklari niye müsaade ediyorlar. Sonundada yok hormonlu, yok genetigi degistirilmis vesaire, kardesim yasaklayin ic tüketimi tesvik edin, yok yapamazlar, Tansu Ciller zamaninda öyle bir Gümrük Birligi imzasi atildiki, evlere senlik, Refah-Yol Hükümetinden önceki dönemde.
    Cevapla
  • nevzat bekir 10 yıl önce Şikayet Et
    pirinç önemli bir besin kaynagıdır. aksini söyleyen kullanmasını bilmiyordur.. pirinç önemli bir besin kaynagıdır. pişirmesini bildigin surece vucudun dengeli bir sekilde organların istedigi bütün önemli vitaminlerin emilmesinde en etken maddeleri bünyesinde bulundurmaktadır. bizim gibi ülkelerde bol yağlı yapıldıgından ve su ile az yıkanıp pilav yapılmasından dolayı sekeri yükseltmektedir. fakat afrika ve japonya kore gibi ülkeler bol bol haşlanıp yağsız bir sekilde rahatca tüketilmektedir. peki bu ülkeler prinç bukadar tüketirken bizim gibi ülkeler neden korkuyorlar tabiki bütün gün içersen kolayı yirsen tatlıları şekerin taban yapar sonra otuna posuna yalan yalnış şeyler anlatarak pirinçde ceza keserek aham şaham laflar edersiniz.
    Cevapla
  • HalitBinVelit 10 yıl önce Şikayet Et
    Bence prinç tüketimindende vazgeçilsin .......... ...pirinç vücudta şekerin hızla yükselmesine sebep olur diğer etkenlerle birleşince şeker hastalığına sebep olur.
    Cevapla
  • ali kazan 10 yıl önce Şikayet Et
    ahanda ranza. tosya-kargi-osmancik muhabbeti baslamis :) su an turkiyede uretilen pirincin %80'inden fazlasi Osmancik97 tohumundan uretiliyor. O tohuma neden kargi97 denmedigini sor kendine daussila. Biz yillardir derdik osmancik princini tosya pprinci diye satiyorlar diye, oturup kendi tohumu ile kendi uretimimizi yaptik, simdi osmancik pirinci deniyor her yerde, mutluyuyuz konuyla alakali olarak; her gecen gun ekim yerleri azaliyor, devletin sadece pirinc te degil her tarim urununde yerel uretime agirlik vermesi, ithal sartlarini zorlastirmasi gerekiyor. avrupa ulkeleri ve amaerika bunu yapiyor. kendi ureticisini sonuna kadar koruyor,
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle