Hububatta rekolte ihracatçıyı umutlandırdı

Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Moiz Hemsi, 2013 yılında havanın iyi gittiğini, hububat, bakliyat ve yağlı tohumlar iştigal alanındaki ürünlerin rekolteleri için umutlu konuştu.

Hububatta rekolte ihracatçıyı umutlandırdı
Hububatta rekolte ihracatçıyı umutlandırdı
GİRİŞ 10.04.2013 17:24 GÜNCELLEME 10.04.2013 17:24

Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Moiz Hemsi, 2013 yılında havanın iyi gittiğini, hububat, bakliyat ve yağlı tohumlar iştigal alanındaki ürünlerin rekoltelerinde büyük artışlar beklediklerini söyledi. Bu durumun 2013 yılı hububat, bakliyat ve yağlı tohum ihracatına olumlu yansıyacağını belirten Hemsi, "İhracat açısından başarılı bir yıl olacak. 2011 yılındaki 313 milyon dolarlık rakamı da aşacağımızı düşünüyoruz." dedi.

Döviz kurlarının son dönemde ihracatçıların rekabetçiliğini olumsuz etkilediğini ileri süren Hemsi, Merkez Bankası'nın piyasada gerçekçi bir döviz kuru oluşması konusunda daha etkin olması gerektiğini savundu. Birliğin mali genel kurul toplantısında konuşan Moiz Hemsi hububat, bakliyat ve yağlı tohumlar sektöründeki ihracat seyriyle ilgili bilgi verdi. 2012 yılında ürün arzındaki azlık sebebiyle birliklerinin ihracatının 2011 yılına göre yüzde 10'luk düşüşle 282 milyon dolar seviyesinde olduğunu kaydeden Hemsi, ana ihraç ürünlerininse 142 milyon dolarlık tutarla bitkisel yağlar, Irak, Hindistan, İsrail, Almanya, Lübnan, Libya, ABD ve Suriye'nin ise en önemli ihraç pazarları olduğunu aktardı.

SEKTÖRÜN 2023 HEDEFİ, 13,7 MİLYAR DOLAR İHRACAT

Hububat, bakliyat ve yağlı tohumlar sektöründe "Makarna, Bulgur, Bakliyat ve Bitkisel Yağlar", "Şekerleme ve Şekerli Mamuller" ve "Un ve Unlu Mamuller" adlarıyla üç tanıtım grubunun faaliyet gösterdiğini dile getiren Hemsi, "Üç grup, çok güzel tanıtım faaliyetleri yürütürken ortak hareket ettikleri güzel çalışmalara imza atıyor. Bu üç tanıtım grubu, geçen günlerde Libya'da başarılı bir tanıtım çalışmasına imza attı. Bu sayede Libya pazarını geri kazanacağımızı düşünüyoruz." şeklinde konuştu. Sektör olarak 2023 yılında 13,7 milyar dolarlık ihracat hedeflediklerini aktaran Hemsi, birlik olarak ise sektörün ihracatına 1 milyar dolar katkı sağlamayı amaçladıklarını kaydetti.

Genel kurulda ayrıca Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği bünyesinde tohumculuk çalışmalarını yürütmek üzere faaliyet gösteren İTAŞ şirketinin satışı, devri ya da feshi konusunda yönetim kuruluna yetki verildi. Şekerleme ve Şekerli Mamuller Tanıtım Grubu'nun ismininse Şekerleme Tanıtım Grubu olarak değiştirilmesi onaylandı.

 

KAYNAK: CİHAN