Domates ihracatı çiftçinin yüzünü güldürdü

Fethiye Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Şaban Sarıkaya, geçen yılın ilk çeyreğinde ilçeden ihraç edilen 34 bin ton domatesin bu yılın aynı döneminde 55 bin tona yükseldiğini söyledi.

Domates ihracatı çiftçinin yüzünü güldürdü
Domates ihracatı çiftçinin yüzünü güldürdü
GİRİŞ 05.04.2013 12:05 GÜNCELLEME 05.04.2013 12:05
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Sarıkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Fethiye'de yaklaşık 25 bin dönüm örtü altı tarım alanı bulunduğunu, 8 bin civarında çiftçinin bu alanlarda domates yetiştiriciliği yaptığını belirtti.

Türkiye'de domates yetiştiriciliğinde birinci sırada yer alan Antalya'yı sırasıyla Mersin ve Fethiye'nin takip ettiğine dikkati çeken Sarıkaya, ilçede yılda ortalama 400 bin ton dolayında domates üretildiğini kaydetti.

İlçede birçok ailenin geçimini tarımdan sağladığını ifade eden Sarıkaya, domates ihracatının her geçen yıl bir önceki yıla göre artış gösterdiğini vurguladı.

Sarıkaya, ilçeden geçen yıl 134 bin ton civarında domates ihraç edildiğini bildirerek, geçen yılın ilk çeyreğinde ilçeden ihraç edilen 34 bin ton domatesin, bu yılın aynı döneminde 55 bin tona yükseldiğini dile getirdi.

Çiftçilere verilen eğitim ve sağlıklı domates fideleri sayesinde üründen iyi verim elde edildiğini vurgulayan Sarıkaya, ''Fethiye her geçen yıl ürün elde etme ve ihracatta artış sağlıyor. Bu da çiftçinin yüzünü güldürüyor'' dedi.

Sarıkaya, ilçedeki çiftçilerin son yıllarda genellikle örtü altı tarıma yöneldiğini ifade ederek, ''En çok birim kazanç domatesten elde edildiği için üreticiler özellikle domates yetiştiriciliğine ağırlık veriyor. Böylece hem bölgedeki seralarda artış oluyor hem ihracatımız artıyor'' diye konuştu.

Sarıkaya, Fethiye'den ihraç edilen domateslerin yüzde 95'inin Rusya'ya, yüzde 5'lik kısmın ise Ukrayna, Moldova, Bulgaristan ve Romanya'ya gönderildiğini kaydetti.

-Geçen yıla göre yükselen fiyat çiftçiyi mutlu etti-

Çamköy köyünde serasında domates üreten Erol Canavarcı ise geçen yıla göre bu yıl domates fiyatlarının daha yüksek olduğunu, bunun çiftçiyi mutlu ettiğini söyledi.

Geçen yıl domates fiyatının 30 kuruşa kadar düştüğünü hatırlatan Canavarcı, ''İhracatın da artmasıyla domates fiyatı bu yıl 2 ile 3 lira arasında değişiyor. Şimdilik domates satışları ve ihracat iyi gidiyor ama tam olarak bu ayın sonunda belli olur'' dedi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 4
  • Barış Aydınoğlu 11 yıl önce Şikayet Et
    Acaba iyileri dışarı,kötüleri içeriye mi satılıyor?. Ne zaman domates alsam sakız gibi çiğne çiğne bitmiyor.Salkım diyorlar alıyorum aynı.Hormonsuz diyorlar alıyorum aynı.Arkadaş biz ne zaman domates yiyeceğiz?Domates var 1 lira,domates var 5 lira..5liralık domates ise 1 liraya satılan ne? 1 liralık çakma domatesse bu esnaf nasıl esnaf ki hileli ürün satabiliyor?Sonra ahh vahh edip işler kötü diyebiliyor..Böyle olmaz..
    Cevapla
  • Ahmed Han 11 yıl önce Şikayet Et
    Aylar oldu domates yemeyeli, demek dışarı satıyorlarmış.... Biz fiyatı yüksek diye alamıyoruz domatesi. Niye dışarı satıyorlar ki? Önce bi bize yedirsinler. Bize yazk değil mi?
    Cevapla
  • Ahmet Çakmak 11 yıl önce Şikayet Et
    İHRACAT. Ülkemizin İhracat rakamlarının artması güzel ama, bizde bu yüzden Ankara'da salkım domatesi 4-5 liradan almak zorunda kalıyoruz. Bence öncelikle üretimin artması sağlanmalı..
    Cevapla
  • mevhibe inal 11 yıl önce Şikayet Et
    sağlıklı fideler!. Bu sağlıklı domates fideleri israilden gelen gmolu fideler olmasın? yabancı patentli fidelerin fiyatı, doğal kalmadığı, üretici bağımlı hale geldiği zaman, daha da artacak! dünyada ve türkiyede tüketici, genleri ile oynanmamış, gün görmüş, tadı, kıvamı güzel yerli domtes istiyor. tabii tamamen labaratuvar ürünlere teslim olmadığı, önüne konanı yemeğe muhtaç edilmediği sürece....
    Cevapla