Türkiye'nin en büyük güneş santrali

Mercan Mermer A.Ş. fabrikasına Türkiye'nin en büyük güneş santralini kuruluyor. Bu ay sonunda devreye girmesi planlanan tesis, 2 bin 500 metrekare alanda 500 kilovat enerji üretecek.

Türkiye'nin en büyük güneş santrali
Türkiye'nin en büyük güneş santrali
GİRİŞ 02.04.2013 12:07 GÜNCELLEME 02.04.2013 12:07
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Seiso Enerji A.Ş. ile ortağı Japon enerji devi Panasonic, Burdur ili Bucak ilçesi Organize Sanayi Bölgesinde bulunan Mercan Mermer A.Ş. fabrikasına Türkiye'nin en büyük güneş santralini kuruyor. Seiso Enerji A.Ş. Genel Müdürü İsmail Hakkı Karaca, dünyanın en verimli güneş panellerini kurarak, minimum alanda 25 yıl garantili maksimum güç elde edileceğini söyledi.

Türkiye'de enerjinin cari açığa etkisinin yüksek oranlarda olduğunu, açığın azaltılması için güneşten elektrik üretimiyle ilgili ciddi mevzuatsal çalışmalar yapıldığını hatırlatan Karaca, bu nedenle kendi kaynaklarıyla elektrik enerjisini karşılayabilen şirketlerin ve yatırımcıların doğduğunu kaydetti.

Seiso Enerji A.Ş. olarak bu çalışmalar kapsamında, yurt dışı partnerleriyle beraber Türkiye'deki en büyük güneşten elektrik üretim santrali projesini başlattıklarını bildiren Karaca, "Yasal düzenlemeler doğrultusunda önümüzdeki bu ay sonunda 500 kilovat kurulu güçteki santralimizi tamamlayacağız. Tesis, Türkiye'nin en büyük ve en modern mermer fabrikalarından olan Mercan Mermer A.Ş.'nin elektrik ihtiyacının yaklaşık yarısını karşılayacaktır. Bu sistem, partnerimiz Panasonic firmasının yüzde 19 verimliliğe sahip güneş panelleriyle tesis ediliyor. Umut ediyoruz ki, ülkemizde bu çalışmaların sayısı arttıkça, dış kaynaklara ödediğimiz enerji ithalatı faturaları ve cari açığımız azalacaktır" dedi.

Mercan Mermer A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cadıl da, kurulacak bu sistemin sonraki enerji çalışmalarına ışık tutacağını, bu tesisin Türkiye'ye ve sektörüne örnek teşkil edeceğini vurguladı.

"GÜNEŞLİ GÜNLER ÜLKEMİZİ BEKLİYOR"

Seiso Enerji A.Ş. Genel Müdürü İsmail Hakkı Karaca, güneşten elektrik üretiminin ülke ekonomisine sağlayacağı katkılardan bahsederek, "Ülkemizde lisanssız elektrik üretiminde ön onayı alınmış, yaklaşık 70 megavatlık tesis projesi var. Bu tesis projelerinin önemli bir kısmı, bu yıl içinde faaliyete geçmiş olacak. Ayrıca 600 megavatlık lisanslı güneş projeleri de bu yıl sonuna doğru kurulmaya başlanacak. Bu rakam şuan ülkemizin kurulu gücü içerisinde çok düşük olarak görünse de, inanıyorum ki, yılsonunda çok daha yüksek değerlere ulaşacağız. Çatılarımıza kuracağımız her bir güneş paneli, ülkemizin elektrik üretimi için satın aldığı kaynaklara ödeyeceği bedeli azaltacaktır. Ayrıca bu tesisler; temiz bir çevrede yaşamayı mümkün hale getirip, yeni istihdam olanaklarını ve sosyal kalkınmayı artıracaktır. Böylece, sonraki nesillere hesabını verebileceğimiz, temiz bir dünya bırakabileceğiz. Bizi sevindiren temel noktalar bunlardır. Bu inançla daha fazla insanımızı güneşle buluşturmak için, yoğun olarak çalışıyoruz" diye konuştu.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 1
  • Ali Yilmazer 10 yıl önce Şikayet Et
    500 KW 40 tane ev in ihtiyaci ancak. daha buyuk projeler lazim
    Cevapla