Doğu Karadeniz'de ihracat yüzde 12 düştü

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği'ne (DKİB) bağlı 4 ilden Ocak-Mart ayları arasında yapılan ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12 düştü.

Doğu Karadeniz'de ihracat yüzde 12 düştü
Doğu Karadeniz'de ihracat yüzde 12 düştü
GİRİŞ 01.04.2013 16:18 GÜNCELLEME 01.04.2013 16:18

DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, yaptığı yazılı açıklamada, yetki alanlarında bulunan Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane'den 1 Ocak-31 Mart tarihleri arasında 348 milyon 480 bin dolar tutarında ihracat gerçekleştirildiğini belirtti.

İhracatta geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12 oranında düşüş yaşandığını ifade eden Gürdoğan, geçen yılın aynı döneminde 396 milyon 542 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini kaydetti.

Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane'den gerçekleştirilen ihracatta 168 milyon 74 bin dolarla fındık ve mamullerinin birinci, 69 milyon 898 bin  dolarla yaş meyve sebze ürünlerinin ikinci, 63 milyon 936 bin dolarla madencilik ürünlerinin üçüncü sırayı aldığına işaret eden Gürdoğan, bu süre zarfında 93 ülkeye ihracat yapıldığını, en fazla ihracat yapılan ülkelerin sırasıyla Rusya Federasyonu, İtalya, Almanya, Çin Halk Cumhuriyeti ve Gürcistan olduğunu bildirdi.

Gürdoğan, özellikle mevsim şartları ve ürün fiyatlarındaki dalgalanmalar sonucu sevkıyatların ertelenmesiyle ihracatta yaşanan azalışın geçici olduğunu, gelecek aylardan itibaren ihracatın tekrar artış trendine gireceğini ümit ettiğini belirtti.

İhracat yapılan ülkeler arasında en önemli potansiyel olan ve geleneksel pazar olarak gördükleri Rusya Federasyonu'na yönelik ihracattaki yüzde 11'lik azalışın dikkat çekici olduğunu vurgulayan Gürdoğan, şöyle devam etti:

''Özellikle bölgemizden Rusya Federasyonu'na yapılan ihracatta yakın limanların kapalı olması ve alternatif olarak tespit ettiğimiz limanlara yük sevkıyatlarının başlatılamaması bizim için sorun. Rusya Federasyonu'na kara yolu ile geçişi sağlayan ve uzun uğraşlar sonucu açılan Kazbegi-Verhni-Lars kapısından yaş meyve sebze girişlerine müsaade edilmemesi, Rusya piyasasında iş adamlarımızın yaşadığı güven sorunu, bu ülkeye yönelik ihracatımızı azalış trendine sokmuştur. Rusya Federasyonu'na yönelik ihracatımızda yaşanan sorunların çözümü amacıyla büyük desteklerini gördüğümüz Ekonomi Bakanımız Sayın Zafer Çağlayan ve Türkiye İhracatçılar Meclisi nezdinde yoğun girişimlerimiz sürüyor. Yerelde de yönetim kurulumuzca Rusya Federasyonu Trabzon Başkonsolosluğumuz yetkilileri ile çalışmalarımız sürdürülmektedir. 9-12 Haziran tarihleri arasında Rusya Federasyonu'nun bölgemize yakın yerleri olan Kuzey Kafkasya bölgesinde yerleşik iş adamları Trabzon'a davet edilerek, iş adamlarımız ile görüşme yapmalarını sağlayacak ticaret forumu tertip edilecek.''

Gürdoğan, bölge ihracatının 2023 hedefine uygun düzeye çıkarılması yönünde yapısal sorunların çözümünün büyük önem taşıdığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

''Bölgemiz illeri özellikle de Trabzon yatırım teşvik uygulamalarından hak ettiği payı alamamaktadır. Bölgemiz, coğrafi şartlar açısından Doğu Anadolu Bölgesi olumsuz şartlarına sahip olmasına rağmen gerek istihdam, gerekse yatırım desteklerinde olumsuz şartlar ölçeğinde destek alamamaktadır. Bu durum, yatırımcı ve ihracatçılarımızın en çok şikayet ettikleri konuların başında yer almaktadır. Oysaki komşu ülke pazarlarına yakınlık avantajına sahip olmamız bölgemizi bir çok konuda ayrıcalıklı konuma getirmesine rağmen maliyetlerin yüksek olması ve lojistikten kaynaklanan olumsuzluklar bu potansiyellerin kullanımını engellemektedir.

İhracatçılar olarak inanmaktayız ki bölgemiz şartlarında yatırımcı ve ihracatçının desteklenmesi ve lojistik yatırımların yapılması ile bölgemiz ihracatı hak ettiği rakama ulaşacaktır. Bu durumun sonucu olarak da bölge refah seviyemiz ülke ortalamasının üzerine çıkacaktır.''

KAYNAK: AA