Barış süreci turizme yarayacak

Nevruz baharın değil barışın da müjdecisi olursa, Doğu ve Güneydoğu turları patlayacak. Tur şirketlerine göre barış sağlanırsa, yerli ve yabancı ciddi turizm hareketi göreülebilir...

Barış süreci turizme yarayacak
Barış süreci turizme yarayacak
GİRİŞ 23.03.2013 09:30 GÜNCELLEME 23.03.2013 09:30

Mektuplu açılım turizm turlarına yarayacak, bölgeye olan kültür turları yüzde 300 artacak. Akşam'dan Aylin Löle'nin haberine göre buyılki Nevruz'a damgasını vuran Öcalan'ın mektubu, açılımda tarihi sürece işaret ederken, gözler terör nedeniyle kısıtlı güzergah üzerinde yapılan Doğu ve Güneydoğu Anadolu turlarına çevrildi.

'Silahlara veda'nın ardından bölgedeki kültür turizminin nasıl etkileneceği sorulan bir tur şirketinin Kültür Turları Müdürü Kerem Gökçe, "Ateşkes olduğu dönemde haftalık 10 otobüslük tur yapmaya başlamıştık. Ateşkes bittikten sonra bayram dönemlerinde ise ancak 2 otobüs kaldırıyorduk" dedi.

Geçen seneye göre daha şimdiden talep artışının yaşandığını belirten Gökçe, "Bölgede ciddi otel yatırımları söz konusu. Dolayısıyla Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne yüzde 300 talep artışı yaşanabilir" diye konuştu.

Yabancı patlaması olur

Kültür turları içerisinde GAP bölgesinin yarattığı cironun yüzde 40 olduğunu ifade eden Kerem Gökçe, "1960'larda Cizre'de ABD'liler kamp yapıyordu. Turizm hareketi sadece iç turizmle sınırlı kalmaz. Avrupa, Amerika ve Uzakdoğu'dan ciddi talep olur" dedi. Tur güzergahlarının değişebileceğini belirten Gökçe, güvenli olmadığı için pakete dahil edilemeyen destinasyonların da eklenebileceğini söyledi.

Almanya'da 600 euroya Nevruz turu satıldı

Berlin Fuarı'nda Almanya'daki acentelerin ülkedeki Kürt nüfusuna yönelik özel Nevruz turları sattığını belirten Kerem Gökçe, 1 gecesi Diyarbakır'da olmak üzere toplam 4 gece konaklamalı Nevruz turlarının fiyatının 600 euro olduğunu belirtti.  Türkiye'deki turizm şirketlerinin de bundan sonra Nevruz'a özel tur paketlerini satışa sunup sunmayacağını sorduğumuz Gökçe, "Bunlar bizim için henüz çok erken" diye konuştu.

Altyapı yatırımı arttı komşudan talep var

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık ise Doğu ve Güneydoğu'da son yıllarda hızlı bir altyapı yatırımının olduğunu belirterek, "Artık uluslararası otel zincirleri de o bölgeye yönelik yatırım yapıyor. Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da yollar yapıldı, birçok havalimanı var.

Dolayısıyla altyapıdaki duruma paralel şimdi gelişen bu iklimden de dolayı önümüzdeki süreçte o bölgede ciddi bir canlılık bekliyorum" dedi. Barış süreciyle özellikle Avrupa'dan bölgeye yönelik bir turist akını beklediğini ifade eden Ayık, Irak, İran, Gürcistan ve Suriye'nin de dahil olduğu komşu ülkelerden bölgeye yönelik ciddi bir trafik olacağını sözlerine ekledi.